Депутати Буської міської ради прийняли звернення до центральних органів влади

Дата: 18.02.2021 19:27
Кількість переглядів: 392

Депутати Буської міської ради сьогодні, 18 лютого, під час другого пленарного засідання ІІ сесії Буської міської ради VIII скликання прийняли Звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо необхідності встановлення економічно обґрунтованих тарифів на енергоносії в Україні та захист соціально-незахищених верств населення.

Текст звернення:

"Ми, депутати Буської міської ради глибоко стурбовані нецивілізованим підходом до формування цін на газ та електроенергію в Україні, домінуючим становищем приватних компаній, які, порушуючи усі умови ринку, встановлюють фінансово не підкріплені розрахунками ціни на свої послуги для споживачів.

Це спричинило з початком 2021 року різке зростання тарифів майже на всі житлово-комунальні послуги.

Як свідчить інформація Міністерства енергетики, лише у серпні-грудні 2020 року через наявність домінуючого положення регіональних газопостачальних компаній – газзбутів (їх доля більше 90%) побутові споживачі переплатили 8,4 млрд грн або 670 гривень на кожного абонента. Для Львівщини ціна на газ для споживачів була чи не найбільшою в Україні та становила рекордні 10,8 грн за метр кубічний палива.

Звертаємо увагу також на системні порушення законодавства операторами газорозподільних систем на предмет донарахування в платіжках споживачів додаткових обсягів природного газу за приведення до стандартних умов, незважаючи на постанову НКРЕКП від 23.11.2018 «Щодо заборони приводити об’єми використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов при здійсненні комерційних розрахунків за використаний природний газ побутовими споживачами». Як повідомляє сам регулятор (НКРЕКП) обсяги питомих втрат природного газу при його вимірюваннях побутовими лічильниками в разі не приведення об’єму газу до стандартних умов ще раніше були враховані при затвердженні граничних обсягів ВТВ та включені до тарифів операторів ГРМ.

Занепокоєння викликає і стійке монопольне становище олігархічних компаній на ринку електроенергії.

Як свідчать дані зі звіту Європейської комісії в Україні у другому кварталі 2020 року середня ціна на електроенергію на ринку на добу вперед (РСВ) була вищою, ніж у країнах Євросоюзу.

У звіті йдеться, що в другому кварталі 2020-го найвищі ціни на електроенергію в Європі спостерігалися в торговельній зоні Бурштинський енергоострів (БуОС, 50,4 євро/МВт-год), в польській енергетичній системі (40,1 євро/МВт-год) і в Об'єднаній енергетичній системі України (ОЕС, 40 євро/МВт-год).

В той час, що коли ціни на електроенергію під час пандемії COVID-19 знижуються у світі, в Україні вони невпинно зростають.

Шоковим стало й останнє рішення Уряду України щодо скасування пільгового тарифу (до 100 кВт) на електроенергію для населення.

Статистичні дані вказують, що фінансова спроможність населення щороку знижується, проте кількість отримувачів субсидій, як не парадоксально, зменшується.

У держбюджеті на 2021 рік Уряд заклав на субсидії 36,6 млрд грн – майже вдвічі меншу суму, ніж було виділено в 2018-му. Водночас майже одразу після завершення карантину планується збільшити з 15% до 20% частку обов’язкового платежу на комунальні послуги із сукупного доходу.

Відтак, субсидії залишаються дуже важливими, адже неплатежі населення призведуть до заборгованості, через яку, відповідно, недоотримають кошти виробники та постачальники води, тепла, електрики, газу, тощо. Це, в свою чергу, загрожує не лише тим, що споживачі можуть залишитися без усього цього, але й загалом призвести до колапсу систем життєзабезпечення в країні.

Зважаючи на викладене, ми, депутати Буської міської ради, вимагаємо забезпечити встановлення в Україні обґрунтованих тарифів на постачання та доставлення газу, електроенергії споживачам, відновити пільговий тариф (до 100 кВт) на електроенергію для населення, переглянути в сторону пом’якшення вимоги щодо призначення субсидій громадянам, коли їх дійсно отримуватимуть ті, хто їх потребує".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь