Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 05.07.2021 12:54
Кількість переглядів: 553

Фото без опису

Зміни до Положення про форму і зміст розрахункових документів

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що з 01 липня п.р. набрав чинності наказ Мінфіну України  від 08.06.2021 №329, яким внесено зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів. Зокрема:

- до 01 жовтня 2021 року вимоги до форми і змісту розрахункових документів в частині цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої не поширюються на розрахункові документи, що створюються реєстратором розрахункових операцій (РРО), версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО до дня набрання чинності Наказом № 329;

- до 1 жовтня 2021 року РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО, за наявності технічних можливостей мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) відповідно до  ст. 12 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з метою забезпечення можливості виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів, відповідно до цього наказу.

Змінами у новій редакції викладено розділ 2 Положення «Фіскальний касовий чек на товари (послуги)» та розділ 3 «Фіскальний касовий чек видачі коштів».

Також Положення доповнено новим розділом 8 «Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі».

У додатках до Положення:

- викладено у новій редакції додаток 1 «Фіскальний касовий чек на товари (послуги)» (форма № ФКЧ-1) та додаток 2 «Фіскальний касовий чек видачі коштів» (форма № ФКЧ-2);

- у додатках 3 – 6 у відмітках після слів «розрахункових документів» доповнено словами «/електронних розрахункових документів»;

- додано новий додаток 7 «Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі» (форма № ФКЧ-5).

 

Щодо сплати майнових податків                                       

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що громадяни можуть бути платниками майнових податків: податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; плати за землю та транспортного податку. Дані податки сплачуються фізичними особами за місцем розташування об’єктів оподаткування, а транспортний податок - за місцем реєстрації об’єкта оподаткування. Щодо нарахування відповідних податків, то органи податкової служби самостійно нараховують та надсилають громадянам податкові повідомлення-рішення із зазначенням сум податку та реквізитами для сплати. Звертаємо увагу, що вказану суму податку необхідно сплатити протягом 60 днів з дня отримання повідомлення-рішення. Разом з тим, Податковий кодекс містить норму, яка надає право платникам звернутись з письмовою заявою до контролюючого органу для проведення звірки даних, які стали підставою для визначення розміру податкових зобов'язань. Якщо виявлено розбіжності, платник може звернутися до державної податкової інспекції за місцем реєстрації із оригіналами відповідних документів, зокрема  документів, які підтверджують його право власності на відповідний об’єкт. За умови підтвердження  розбіжностей, контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і вручає нове повідомлення - рішення. Попереднє повідомлення - рішення вважається скасованим.

 

Оренда майна: ДПС про оподаткування доходів фізосіб

Якщо платник вирішив здавати майно в оренду, то оподаткування доходу від такої операції залежатиме від того, в якому юридичному статусі він  знаходиться: як зареєстрований суб’єкт підприємницької діяльності чи як звичайна фізична особа.

1.Фізична особа здаєте в оренду нерухоме майно іншій фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання.

Дохід від надання нерухомості в оренду, житловий найм оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб  за ставкою 18 %. Також зазначений дохід є об’єктом оподаткування військовим збором  за ставкою 1,5 %.

При цьому сам об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди. Мінімальна сума орендного платежу встановлюється органами місцевого самоврядування. Якщо мінімальну вартість не встановлено чи не оприлюднено до початку звітного (податкового) року, об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди.

Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є платник податку – орендодавець. Тобто, платнику необхідно буде сплатити встановлені податки та прозвітувати про це в податкову (подати Декларацію про майновий стан і доходи).

2. Фізична особа здаєте в оренду нерухоме майно суб’єкту підприємницької діяльності.

Такий дохід буде оподатковуватись аналогічно доходу, визначеному у першому прикладі, але податковим агентом (тим, хто відповідає за нарахування та сплату податку під час нарахування доходу) буде орендар – суб’єкт підприємницької діяльності, який і перерахує визначені податки до бюджету.

 

Інформацію стосовно бізнес-партнерів можна знайти на вебпорталі ДПС

Буська  ДПІ   нагадує, що на офіційному вебпорталі ДПС працює електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який розміщено на головній сторінці вебпорталу (https://tax.gov.ua/businesspartner).

Для перевірки надійності ділового партнера, зокрема, щодо сумлінності у сплаті податків, достатньо ввести відому інформацію в одне з полів або в обидва поля і система здійснить пошук у базах даних, доступних для публічного використання та повідомить про результати пошуку з зазначенням інформації щодо відсутності або наявності боргу у платника податків.

У полі «Податковий номер» вказується код за ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків/серія та/або номер паспорта (для фізичних осіб – платників податків, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати платежі за серією та/або номером паспорта).

У полі «Найменування/прізвище, ім’я, по батькові платника податків» зазначається повністю точна назва платника податків.

Оновлення інформації на сайті щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається щоденно, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників в центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.

 

                        У яких випадках застосування  касових апаратів є обов’язковим                                           

Буська ДПІ нагадує, що здійснення продажу, у тому числі й через мережу Інтернет, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, виробів медичного призначення, ювелірних виробів та дорогоцінного каміння, наданні платних медичних послуг у обов’язковому порядку має супроводжуватись застосуванням суб’єктами господарювання РРО/ПРРО з видачею споживачу розрахункового документа встановленої форми.  

Зазначена норма визначена Законом України від 06.07.1995у №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». У разі не дотримання суб’єктами господарювання зазначених вимог законодавства до такого несумлінного продавця будуть застосовані штрафні санкції.           

Для уникнення помилок при застосуванні РРО/ПРРО та невірного тлумачення законодавчих норм, податковою службою розроблено та розміщено на офіційному вебпорталі ДПС два безкоштовних програмних рішення «Програмний реєстратор розрахункових операцій» та «Фіскальний додаток пРРОсто». Окрім того  на офіційному вебпорталі  ДПС України у відкритій частині Електронного кабінету в меню «Реєстри» у вкладці «Інформація про РРО» (https://cabinet.tax.gov.ua/registers/rro) – суб’єкт господарювання може отримати інформацію щодо всіх зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій.   

 

                                                                                                                Буський сектор організації роботи

                                                                                                                        організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                    ГУ ДПС у Львівській області  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь