Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 05.01.2022 13:49
Кількість переглядів: 397

                                        Фото без описуДо уваги   підприємців - платників єдиного податку

Буська  ДПІ  повідомляє, що відповідно до положень Податкового кодексу  підприємці – платники єдиного  податку першої групи  звільнені від обов’язку застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО) при здійсненні господарської діяльності. Тобто зазначена категорія ФОП, яка здійснює виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на  ринках та/або провадить  господарську  діяльність з надання побутових послуг населенню, не використовує працю найманих осіб, з 01 січня 2022 року не застосовує РРО/ПРРО та не веде облік товарних запасів.

Підприємці – платники єдиного податку другої,  третьої та четвертої груп згідно з вимогами Податкового кодексу з 01 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

При цьому ФОП – платники єдиного податку, що здійснюють продаж  технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог затвердженого Порядку ведення обліку товарних записів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.   

 

Реалізація товарів на території села звільнена від обов`язкового використання касових апаратів

 Це передбачено змінами, прийнятими постановою КМ України від 23.12.2021 №1359, відповідно до яких  підприємці платники єдиного податку, що провадять роздрібну торгівлю на території села мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО/ПРРО, але з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, крім випадків:

- роздрібної торгівлі в торгівельних об’єктах, в яких здійснюється також  торгівля підакцизними  товарами;

- дистанційної торгівлі, зокрема, торгівлі через Інтернет;

- прийняття рішень сільськими  радами та радами ОТГ  про обов’язкове  застосування на  території  села РРО/ПРРО.  

    

                                                  Податкова амністія: ДПС роз’яснює

Буська ДПІ нагадує, що  кампанія одноразового добровільного декларування активів триватиме  до 1 вересня 2022 року,  під час якої громадяни мають можливість добровільно задекларувати активи, з яких раніше не були сплачені податки.             

Хто може скористатись податковою амністією?

Подати одноразову декларацію можуть як резиденти, так і нерезиденти, які станом на момент отримання об’єктів декларування були резидентами України.

Не зможуть скористатись податковою амністією малолітні, неповнолітні, недієздатні та обмежено дієздатні особи; особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до антикорупційних законів (державні службовці); особи, по відношенню до яких з боку України застосовані санкції.

Тож про подання одноразової добровільної декларації варто задуматися особам, які не сплачували податки з доходів, наприклад, приховували від оподаткування іноземні доходи, отримували заробітну плату «в конвертах», або займалися підприємницькою діяльністю без сплати податків.

 

 

Які активи декларант може відобразити в одноразовій добровільній декларації?

Податкова амністія розповсюджується на активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та закордоном. Зокрема, об’єктом добровільного декларування можуть бути: земельні ділянки; об`єкти житлової нерухомості; об’єкти нежитлової нерухомості; транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми; інше цінне рухоме майно (предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо; банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках; національна валюта (гривня) та іноземна валюта, крім коштів у готівковій формі; права грошової вимоги; частки (паї) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юридичної особи; інші корпоративні права.

Вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори, тобто можна не декларувати:

- квартиру/квартири, загальна площа якої/яких не перевищує сукупно 120 кв. м,, будинок/будинки, зареєстрований у встановленому порядку в Україні, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м;

- об'єкти нежитлової нерухомості - нежитлові будинки некомерційного призначення та/або нежитлові будинки незавершеного будівництва некомерційного призначення, загальна площа яких не перевищує 60 кв. м;

- земельні ділянки, сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу;

- грошові кошти в межах 400 тис. грн.;

- один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об'ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тис. куб. см та/або середньоринковою вартістю понад 400 тис. грн., мотоцикла із робочим об'ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера), право власності на який було зареєстровано відповідно до законодавства України станом на дату завершення періоду Декларування.

 

           Оновлена форма податкової декларації про майновий стан і доходи

Головне управлінь ДПС у Львівській області повідомляє, що  з 1 січня 2022 року вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Мінфіну України від 17.12.2020 року № 783. Нова форма декларації передбачає об’єднання звітності з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску, а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії (далі – КІК).

Форма декларації в редакції наказу № 783 доповнена новими додатками:

1) ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3 – для платників єдиного внеску самозайнятих осіб (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) та осіб, які сплачували добровільні внески, передбачені договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

2) КІК – для платників, у яких виникає обов’язок декларувати прибутки КІК відповідно до п. 170.13 ст. 170 Податкового кодексу.

Разом з тим, п. 54 підрозділу Х Перехідних положень Податкового кодексу встановлені особливості застосування положень про оподаткування прибутку КІК протягом перехідного періоду, а саме: першим звітним (податковим) роком для звіту про КІК є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року – звітний період, що розпочинається у 2022 році). Отже, за звітний період 2021 рік фізичні особи – платники податку додаток до податкової декларації КІК не заповнюють та не подають.

 

                                         Оподаткування електронних послуг нерезидентів

З 01 січня 2022 року  набувають чинності окремі норми Податкового кодексу, згідно з якими скасовується ПДВ при оплаті українськими компаніями послуг з виробництва або розповсюдження реклами за кордоном.

Зазначені зміни внесені Законом України від 03.06.2021 № 1525-ІХ ,,Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам”.

Закон № 1525-ІХ передбачає, що іноземні компанії, які постачають резидентам України електронні послуги, повинні будуть зареєструватися платниками ПДВ за спрощеною процедурою через спеціальний електронний сервіс, якщо загальна сума від здійснення відповідних операцій перевищуватиме 1 мільйон гривень на рік. Нерезиденти складатимуть спрощену звітність в електронній формі державною або англійською мовою.

Водночас, згідно з Законом № 1525-ІХ, від сплати ПДВ звільняються операції з постачання послуг з дистанційного навчання через Інтернет, якщо ця мережа використовується виключно як засіб комунікації між викладачем і слухачем. Також від ПДВ звільнено операції з постачання освітніх послуг шляхом доступу до публічних освітніх, наукових та інформаційних ресурсів у мережі Інтернет з галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, якщо їхнє проведення та надання не потребує участі людини.

Також зазначеним Законом визначено чіткий перелік електронних послуг, встановлено правила визначення місця постачання електронних послуг, визначено правила податкового обліку з ПДВ для нерезидентів, які постачають фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території України (подання звітності, нарахування та сплата податку тощо).

 

 

                                                                                                                      Буський сектор організації роботи

                                                                                                                        організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                    ГУ ДПС у Львівській області  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь