Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 15.02.2022 10:52
Кількість переглядів: 307

Фото без опису

Податкова амністія: декларація подається виключно в електронному вигляді

Буська ДПІ нагадує, що до 01 вересня триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування активі громадян – податкова амністія.

Податкова амністія – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених як на території України, так за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані шляхом доходів, що підлягали оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки та збори.

Декларація подається безпосередньо декларантом в електронній формі, через приватну частину Електронного кабінету платника податків. Платник податків заповнює декларацію в електронному вигляді, підписує її власним електронним цифровим підписом та надсилає до ДПС. Декларація підлягає камеральній перевірці ДПС виключно на логічні та арифметичні помилки протягом 60 днів.

Сплатити в бюджет податкове зобов’язання, яке визначено в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

 

Визначення бази нарахування збору з одноразового декларування для іноземної валюти

Базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування для іноземної валюти є її грошова вартість, яка зазначається у гривні за офіційним курсом національної валюти до відповідного виду валютних цінностей, визначеним Національним банком України станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Декларант зобов’язаний документально підтвердити грошову вартість таких об’єктів для нарахування Збору шляхом додання до одноразової (спеціальної) добровільної декларації засвідчених належним чином копій документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

Довідково: пункт 7 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу визначає базу для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування виходячи із конкретних об’єктів декларування.

 

Cуб’єкти господарювання, які реєструють програмний  РРО мають перебувати на обліку в податковій службі

 Буська ДПІ звертає увагу суб’єктів господарювання, які мають намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, що вони  мають перебувати на обліку в податковій службі. Також на обліку має перебувати господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями за формою № 20-ОПП).

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій).

Крім того, якщо є наймана особа-касир, то суб’єкт господарювання повідомляє про сертифікати електронних підписів або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 01.06.2020 № 261).

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та завантаження програмного забезпечення такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Нагадуємо, Державна податкова служба розробила покрокову відеоінструкцію щодо завантаження програмного забезпечення «ПРРО Каса» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/).

 

 

                      Про новації законодавства  під час проведених зустрічей

Нещодавно в Буській ДПІ відбулись зустрічі заступника начальника інспекції Андрія Романіва з представниками бізнесу щодо застосування касових апаратів, порядку декларування громадянами своїх активів та доходів, новацій  податкового законодавства.

В ході заходів посадовець акцентував увагу на своєчасності та повноті сплати податків, дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати, подання звітності в електронній формі. Наголосив, що у 2022 році  підприємці – платники єдиного податку ІІ - IV груп, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО для здійсненні розрахункових операцій. Для спрощення процесу реєстрації розрахункових операцій ДПС  України створено банер „Програмні РРО”, який розміщений за посиланнямhttps://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/. Матеріали банеру містять актуальні нормативно-правові акти, які регулюють відносини у сфері реєстрації та застосування РРО/ПРРО, відповіді на поширені питання, що надходять до ДПС від користувачів ПРРО, презентаційні матеріали тощо.

Проінформовано про новації податкового законодавства щодо оподаткування ПДВ операцій  з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам,  внесені Законом України від 03.06.2021 №1525-IX.  Також звернуто увагу, що до 1 вересня п.р. громадяни можуть скористатися правом на подання одноразової добровільної декларації та легалізувати неоподатковані в минулому активи.

На завершення зустрічей присутнім доведено основні аспекти кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2021 році, зокрема,  декларування доходів від надання в оренду рухомого або нерухомого майна,  успадкування майна, від продажу надання послуг сільськогосподарською технікою тощо.

 

                          Триває щорічне декларування доходів громадян

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що з до 01 травня 2022 року триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року.

Подати декларацію про доходи платники податків можуть особисто або уповноваженою на це особою, поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Заповнити декларацію та надіслати її до податкової служби в електронному вигляді з копіями первинних документів можна за допомогою електронного сервісу «Декларація про майновий стан і доходи» на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті (розділ «ЕК для громадян»). Цей сервіс передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника. З 1 січня 2022 року діє оновлена форма податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджена  наказом Мінфіну України від 17.12.2020 № 783.

Нагадуємо, що подати декларацію повинні платники податків, які отримали:

- доходи не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів належать, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;

- доходи від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів належить, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також інвестиційних доходів;

- іноземний дохід;

- в інших передбачених Кодексом випадках.

 

До відома платників акцизного податку

Законом України від 30.11. 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» внесено зміни, зокрема, в частині адміністрування акцизного податку.

З метою належного декларування податкових зобов’язань та врахування у податковій звітності норм Закону України № 1914-IX, ДПС України підготовлено роз’яснення щодо порядку заповнення декларації з акцизного податку з врахуванням вищезазначених змін. Ознайомитись з листом ДПС України № 209/99-00-21-03-03-0/ від 02.02.2022 можна за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/77174.html.

 

Електронні довірчі послуги: як завантажити власний кваліфікований сертифікат відкритого ключа?

Користувачі мають можливість завантажити кваліфіковані сертифікати відкритих ключів на персональний комп’ютер з розділу «Пошук сертифікатів та СВС» офіційного інформаційного ресурсу Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (www.acskidd.gov.ua) через вкладку «Пошук сертифікатів» використовуючи поля «Код ЄДРПОУ»/«Реєстраційний номер облікової картки платника податків»/«УНЗР ІD картки». Сертифікати зазвичай зберігаються у каталозі «Завантаження» (англ. «Downloads», рос. «Загрузки») локального диску «С:» або для їх збереження можна обрати інший каталог зручний для користувача.

 

Які дії платника, якщо при підписанні документу виникає помилка «Невірний пароль або ключ пошкоджено»?

Для усунення помилки необхідно перевірити:

- який ключ кваліфікованого електронного підпису чи печатки використовується першим (вірна послідовність підписів для податкової звітності: бухгалтер-директор-електронна печатка); 

- правильність введення паролю, а саме: регістр вводу паролю, мову клавіатури тощо (створений пароль може містити особливі символи); 

- чи набраний пароль відповідає ключу, якій використовується (наприклад, пароль до ключа бухгалтера використовується тільки з ключем бухгалтера);

- чи змінювалось ім’я файлу особистого ключа (у разі зміни ім’я файлу особистий ключ буде пошкоджено, тому необхідно звернутися до відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС), в якому отримували кваліфікований сертифікат, подати заяву на зміну статусу кваліфікованого сертифіката та новий комплект реєстраційних документів).

У разі, якщо жодна з рекомендацій не допомогла вирішити проблему необхідно звернутися до представництва КН ЕДП ІДД ДПС, в якому були отримані кваліфіковані сертифікати, подати заяву на скасування кваліфікованого сертифіката, згенерувати новий особистий ключ та отримати відповідні йому кваліфіковані сертифікати.

         

                                                                                                                 Буський сектор організації роботи

                                                                                                                        організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                    ГУ ДПС у Львівській області  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь