Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 22.02.2022 14:06
Кількість переглядів: 228

      Скористайтесь податковою амністією – задекларуйте активи, набуті без сплати  податків

Буська  ДПІ  нагадує, що до 01 вересня п.р. триває кампанія одноразового(спеціального) добровільного декларування. Це особливий порядок декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи були одержані (набуті) такою особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори. Добровільна декларація подається особисто декларантом через Електронний кабінет в електронній формі, з накладенням електронного цифрового підпису. Платник самостійно визначає суму активів, з яких не було сплачено податки, та суму одноразового збору до сплати. 

Проте, декларуванню не підлягає майно, яке на дату завершення деклараційної компанії знаходиться у власності у декларанта (включаючи спільне володіння), незалежно від наявності джерел доходу, що підтверджують їх придбання, зокрема:

- нерухоме майно - квартири до 120 кв.м; будинки - до 240 кв.м; нежитлові приміщення - до 60 кв.м; земельні ділянки до 2 га, як визначено статтею 121 Земельного Кодексу;

- рухоме майно - один транспортний засіб некомерційного використання.

Більше про одноразове декларування – за посиланням  https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

 

Громадяни задекларували активи вартістю майже 2 млрд грн у рамках кампанії одноразового добровільного декларування

 

З початку кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб вже задекларовано активи вартістю  1 961 млн грн,  сума задекларованого до сплати збору склала 112,1 млн гривень.

Наразі у кожному регіоні України є громадяни, які скористались унікальною можливістю від держави – правом на «податкову амністію» та подали одноразову (спеціальну) добровільну декларацію.

ДПС нагадує, що 1 березня 2022 року завершується період одноразового (спеціального) декларування іноземних активів за пільговою ставкою 7 %.

У подальшому, до завершення кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування, іноземні активи можна задекларувати за ставкою 9 %.

Спілкутесь  зпПодатковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» .

 

                              Щодо  необхідності ведення обліку товарних запасів

Для ведення обліку товарних запасів визначено відповідно до Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом  Мінфіну України  від 03.09.2021року № 496.

Із загального числа платників єдиного податку II – IV груп Порядок № 496 поширює свою дію виключно на платників, визначених п. 61 підрозділу 10 Розділу ХХ Податкового кодексу , які здійснюють:

- реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

 Також Порядок № 496 поширює свою дію на фізичних осіб – підприємців ІІІ групи єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.

Разом з цим, Порядок №496 встановлює обов’язок ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації для ФОП, які використовують загальну систему оподаткування, та здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

ФОПи, які використовують спрощену систему оподаткування, не є при цьому платниками ПДВ, та не здійснюють продаж технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами для цілей контролю за дотриманням законодавства у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій.

 

Чи всім  підприємцям, які торгують на ринку  необхідно застосовувати РРО?

Відповідно до законодавства, платники єдиного податку, що належать до першої групи РРО у своїй діяльності не застосовують. Водночас, фізична особа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО незалежно від обраної системи оподаткування та виду діяльності.

Актуальна інформація щодо застосування РРО розміщена на субсайті ДПС у банері «Програмні РРО».

 

Оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентом  електронних послуг

Буська  ДПІ  повідомляє, що починаючи з 01.01.2022 року запроваджується оподаткування електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, у разі постачання таких послуг фізичній особі, у тому числі фізичній особі - підприємцю, яку не зареєстровано як платника податку, особою-нерезидентом, за правилами, встановленими статтею 208 прим.1 Податкового кодексу України.
Базовим звітним (податковим) періодом для особи-нерезидента, зареєстрованої як платник ПДВ відповідно до п. 208 прим1. 2 ст. п. 208 прим1 ПКУ, є квартал.

Останнім звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається першим днем кварталу, в якому анульовано реєстрацію як платника податку особи-нерезидента, та закінчується днем анулювання реєстрації як платника податку особи-нерезидента.

Датою виникнення податкових зобов’язань за операціями з постачання особою-нерезидентом, зареєстрованою як платник податку, електронних послуг є останній день звітного (податкового) періоду, в якому здійснено оплату електронних послуг.

База оподаткування операцій з постачання особою-нерезидентом, зареєстрованою як платник податку, електронних послуг визначається виходячи з вартості таких послуг.
ПДВ становить 20% бази оподаткування та додається до вартості електронних послуг, крім операцій, звільнених від оподаткування ПДВ.

База оподаткування і сума податку визначаються в іноземній валюті (євро або долар США).
Особа-нерезидент, зареєстрована як платник ПДВ, не здійснює формування податкового кредиту з ПДВ та не складає податкові накладні на операції з постачання електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

                                                                  

           Щодо сплати   податкових платежів  через  єдиний рахунок

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує платникам, що з 1 січня 2021 року сплачувати податки і збори, інші платежі та єдиний внесок можна через єдиний рахунок. Єдиний рахунок — це рахунок, який платник податків за власним бажанням може відкрити в Казначействі та використовувати для сплати зобов’язань та/або податкового боргу. Звертаємо увагу, що повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається платником податків в електронній формі через Електронний кабінет. Слід пам’ятати, що платник податків має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року. Під час використання єдиного рахунка для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, платник не має права сплачувати такі кошти на інші рахунки, відкриті Казначейством. 

Єдиний рахунок не використовується для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу:

- з ПДВ та акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового (для їх сплати є спеціальні системи електронного адміністрування),

- частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними підприємствами та їхніми об’єднаннями.

Підписуйтесь на канали інформування ДПС :

Instagram – ГУ ДПС у Львівській області (tax_service_lviv)

Telegram – ДПС у Львівській області (https://t.me/tax_service_Lviv)

Facebook: https://www.facebook.com/tax.lviv

YouTube – ДПС у Львівській області (https://www.youtube.com/channel/ ДПС у Львівській області ).

              

До уваги платників ПДВ!

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що наказом Мінфіну України від 17.01.2022 № 15   внесено зміни до форми податкової накладної та Порядку її заповнення, в частині доповнення його окремими положеннями щодо заповнення податкової накладної у разі здійснення операцій з постачання на митній території України тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни,  який набрав чинності 16.02.2022.

Нові формати податкової накладної (J/F1201013) та розрахунку коригування кількісних і вартісних показників (J/F1201213), які з 01.03.2022 будуть прийматися для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних розміщено на вебпорталі ДПС за посиланням:
https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/elektronni-formi-dokumentiv/podatok-na-dodanu-vartist/.

 

 Деклараційна кампанія триває

Фахівці податкової нагадують, що до 01 травня  триває щорічна кампанія декларування - 2022. Декларуванню підлягають минулорічні доходи, отримані від особи, яка не є податковим агентом. Також слід декларувати доходи отриманні від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання. З  інформаційними повідомленнями, нормативно-правовою базою щодо обов’язку декларування можна ознайомитися на субсайті ДПС (https://lv.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2022/informatsiyni-povidomlennya), а також в Центрі обслуговування платників територіальних органів ДПС.

 

                                                                                                                             Буський сектор організації роботи

                                                                                                                         організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                    ГУ ДПС у Львівській області  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь