Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 01.09.2022 14:31
Кількість переглядів: 523

Податкова амністія:  ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування

Буська  ДПІ   повідомляє, що Верховна Рада ухвалила закон, яким продовжила терміни  кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування  до 1 березня 2023 року.

Нагадуємо, що збір розраховується декларантом самостійно — з вартості належних йому активів з урахуванням ставок збору, що визначені підрозділом 9-4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу,зокрема:

5 % - для об’єктів декларування, розміщених на території України (підпункт 8.1 пункту 8 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу).

У цілях одноразового (спеціального) добровільного декларування для застосування передбаченої цим підпунктом ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації кошти декларанта в національній та іноземній валютах, банківських металах мають бути розміщені на рахунках у банках України.

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 відсотків із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

9 % - для об’єктів декларування, розміщених за межами України (підпункт 8.2 пункту 8 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу).

У цілях одноразового (спеціального) добровільного декларування для застосування передбаченої підпунктом 8.2 цього пункту ставки збору кошти декларанта в іноземній валюті на дату подання такої декларації мають бути розміщені на рахунках у банках та/або інших фінансових установах за кордоном.

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 11,5 відсотка із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

2,5 % - щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 01 вересня 2021 року до 28 лютого 2023 року (законопроект 7506-1 від 06.07.2022) до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (підпункт 8.3 пункту 8 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу).

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 відсотки із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

 

Зміни до форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску

Головне управління ДПС у Львівській області звертає увагу, що 09 серпня 2022 року набрали чинності накази Міністерства фінансів України від 04.07.2022 № 189 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4» та від 25.07.2022 № 215 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 04 липня 2022 року № 189», якими внесено зміни до форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, зокрема:

- доповнено новими рядками 1.6, 2.6, 3.7, 4.4 та 6.4 розділ І Розрахунку для відображення сум нарахованої заробітної плати за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, та сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого (донарахованого) на такі суми;

- доповнено новим рядком «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції» розділ ІІ додатка 4ДФ до Розрахунку;

- викладено у новій редакції додаток 2 до Розрахунку.

 

Про право на податкову знижку

ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що фізична особа – підприємець матиме право на податкову знижку виключно щодо доходів у вигляді заробітної плати в статусі найманої особи. Нагадаємо, що податкова знижка це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених ПКУ. Порядок застосування податкової знижки встановлено ст.166 ПКУ. Зокрема, загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ, крім випадку, визначеного п.п. 166.4.4 Податкового кодексу.

          

Актуальні питання оподаткування вивчали у податковій

Днями, працівники Буської ДПІ провели  семінар - тренінг з підприємцями щодо необхідності застосування платниками єдиного податку реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних РРО.

Також  присутнім нагадали про порядок  обліку товарних запасів, згідно наказу Мінфіну України від 03.09.2021 №496, що поширюється на  платників єдиного податку другої - четвертої груп, які здійснюють:

- реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- підприємців - платників єдиного податку третьої групи, які зареєстровані платниками податку на додану вартість; підприємців  на загальній системі оподаткування, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Крім цього зазначено  основні зміни у податковому законодавстві, внесені Законами №2120-ІХ, №2142-IX, №1914-IX, про продовження терміну кампанії одноразового(спеціального) добровільного декларування, про право на застосування податкової знижки та  використання електронних сервісів ДПС.

 

 

Як пов’язуються між собою програмні РРО, господарські одиниці та касири?

Буська  ДПІ   повідомляє, що програмний реєстратор розрахункових операцій  реєструється на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).

Касир, що здійснює розрахункові операції засобами такого ПРРО, має засвідчувати відкриття зміни, проведення розрахункової операції шляхом накладання на повідомлення про відкриття зміни, розрахунковий документ/Z-звіт свого електронного підпису або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО (J/F1391802). Форма розміщена в розділі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету.

Також нагадуємо, що ознайомитись з інформацією щодо застосування ПРРО, можна в банері «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/), який містить актуальну інформацію, включаючи посилання на нормативну базу, роз’яснення, відповіді на запитання тощо.

 

 

 

                                                                                                                    Буський сектор організації роботи

                                                                                                                                           управління організації роботи

                                                                                                                                            ГУ ДПС у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь