Самовільне спалювання сухої рослинності чи її залишків тягне за собою адміністративну відповідальність з накладенням штрафу

Дата: 21.10.2022 21:16
Кількість переглядів: 111

Важкі метали, чадний газ, окис азоту та інші канцерогенні сполуки, деякі з котрих здатні загострити хронічні захворювання легенів та навіть викликати рак – наслідки горіння сміття, сухої рослинності чи її залишків.

Ця осінь, незважаючи на повномасштабне вторгнення росії, військовий стан та заборону спалювати суху рослинність чи її залишки – не стала винятком, коли населення країни, на жаль, спалює опале листя чи сміття, порушуючи природоохоронне законодавство.

? Нагадуємо мешканцям, що неконтрольовані підпали сухої рослинності чи її залишків – найчастіша причина пожеж і загоряння житлових будинків. Крім того, погіршується видимість на дорогах, збільшується частота ДТП, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, зростає загроза лісових пожеж.

Спалювання рослинних залишків також загрожує природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, знищується насіння і коріння трав'янистих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння та зростає глибина промерзання ґрунту.

Найбільш екологічним способом утилізації сухої рослинності чи її залишків є компостування, а найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук.

Компост – це пожива для ґрунту, адже 1 кг компосту в результаті дає до 8 кг ґрунтових бактерій, що є додатковою можливістю відновлювати його родючий шар, гумус. Компост потрібний не тільки для рослин, а й для мікроорганізмів, які живуть в ґрунті. Таким чином, даючи поживу для інших живих організмів в ґрунті, ми його покращуємо та збільшуємо цінність і тому отримуємо стабільні врожаї в наступні роки.

? Зазначимо, що самовільне спалювання сухої рослинності чи її залишків тягне за собою адміністративну відповідальність з накладення штрафу:

на громадян від 3060 грн до 6120 грн;

на посадових осіб – від 15300 грн до 21420 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:

на громадян – від 6120 грн до 12240 грн.

на посадових осіб – від 21420 грн до 30600 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь