Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 26.04.2023 09:22
Кількість переглядів: 123

Фото без опису1 травня завершується кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що подання податкової декларації про майновий стан і доходи передбачено Конституцією України та розділом IV Податкового кодексу України. 

Розділом IV Податкового кодексу встановлені випадки, за якими у платників податку – фізичних осіб виникає обов’язок самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що підлягають сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації, до яких належать: 

- отримання окремих видів доходів від податкових агентів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (п.п. 168.1.3 п.168.1 ст. 168 ПКУ); 

- отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб) (п.п. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 ПКУ); 

- отримання іноземних доходів (п.п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ). 

За результатами 2022 року з урахуванням вимог Закону України від 15.03. 2022 № 2136-ІХ податкова декларація як громадянами, так і фізичними особами – підприємцями (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) подається до 1 травня 2023 року (включно). 

Для зручності та спрощення процедури декларування доходів пропонуємо скористатися  сервісом Електронний кабінет платника (https://cabinet,tax.gov.ua) та у розділі «ЕК для громадян» заповнити «Декларацію про майновий стан і доходи». При складанні декларації у Е- кабінеті здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.

 

«Калькулятор податку на майно» – новий сервіс ДПС

Державною податковою службою України розроблено новий сервіс – «Калькулятор податку на майно» ( https://tax.gov.ua/calculator).

Він надає можливість громадянам самостійно здійснювати на вебпорталі ДПС розрахунок сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та плати за землю з фізичних осіб. Крім того, новий сервіс сприятиме підвищенню обізнаності громадян та якості сплати податку на нерухоме майно. 

«Калькулятор податку на майно» розміщено на вебпорталі ДПС України (https://tax.gov.ua) у блоці «Е-СЕРВІСИ».

 

InfoTAX набирає популярності

ДПС постійно працює над вдосконаленням власних сервісів. Зокрема розширено можливості InfoTAX: 

- Push повідомлення;  

- показники «D» і «P», ППІ (позитивна податкова історія) та критерії ризиковості; 

- облікові дані;  

- стан розрахунків з бюджетом; 

- дані СЕА ПДВ та СЕА РПСЕ; 

- дані ЄРПН, ЄРАН; 

- зміна профілю. 

Детальну інформацію можна знайти на вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/670307.html

 

Здекларована праця = трудові і соціальні права

Працювати за трудовим договором – вигідно! 

З моменту укладення трудового договору ви – найманий працівник, який має трудові права й соціальні гарантії.

Незадекларованого працівника можуть звільнити в будь-який день. А якщо у вас є трудовий договір, роботодавець має попередити про звільнення за два місяці.

 

Особливості першого подання Звіту про контрольовані іноземні компанії

Державна податкова служба України інформує, що з 18 квітня 2023 року в Електронному кабінеті платника з’явилася форма Звіту про контрольовані іноземні компанії для фізичних осіб за формою F0108701.

Вимоги щодо складання та подання Звіту встановлені п. 392.5 ст. 392  розд. I Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Законодавством передбачено дві форми Звіту, а саме: повний та скорочений.

Необхідно пам’ятати, що Звіт подається щодо кожної контрольованої іноземної компанії окремо.

Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 № 254.

Першим звітним (податковим) роком для Звіту є 2022 рік.

При цьому відповідно до п. 54 підр. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Кодексу контролерам контролюючих іноземних компаній встановлений певний перехідний період для підготовки до звітування, який надає можливість подати звіти за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік, тобто у 2024 році.

Останній день подання Звіту для фізичних осіб – платників податків у 2023 році є 1 травня 2023 року.

Штрафні санкції та/або пеня до Звіту, у разі невірного заповнення  за 2022 рік, не застосовуються за умови, що платник податків у подальшому подасть уточнення з виправленням недоліків.

Додатково  інформуємо,  що  наразі  також  поновлено  роботу  експертів  над  законопроєктом № 8137 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування контрольованих іноземних компаній», який передбачає спрощення деяких норм для контрольованих іноземних компаній, що дозволить зробити процедури адміністрування контрольованих іноземних компаній більш простими та досконалими.

 

Щодо ведення обліку доходів і витрат фізичними особами - підприємцями  (платники єдиного податку третьої групи)

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що відповідно до п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів і витрат за типовою формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

При цьому підприємці – платники єдиного податку третьої групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді.

З 03.01.2023 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 30.11.2022 року № 405, яким  затверджено:

- типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість;

- порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість.

 

Коли майно платника податків звільняється з податкової застави?

Відповідно до п. 93.1 статті 93 ПКУ майно платника податків звільняється з податкової застави з дня:

- отримання контролюючим органом підтвердження повного погашення суми податкового боргу та/або розстрочених (відстрочених) грошових зобов’язань та процентів за користування розстроченням (відстроченням) в установленому законодавством порядку (п. п. 93.1.1);

- визнання податкового боргу безнадійним (п. п. 93.1.2);

- набрання законної сили відповідним рішенням суду про припинення податкової застави у межах процедур, визначених законодавством з питань банкрутства (п. п. 93.1.3.);

- отримання платником податків внаслідок проведення процедури адміністративного або судового оскарження або в інших випадках, передбачених статтею 55 ПКУ, рішення відповідного органу про визнання протиправними та/або скасування раніше прийнятих рішень щодо нарахування суми грошового зобов’язання (п. п. 93.1.4.); 

- отримання платником податків згоди контролюючого органу на відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, відповідно до статті 92 цього Кодексу (п. п. 93.1.6.).

Підставою для звільнення майна платника податків з-під податкової застави та її виключення з відповідних державних реєстрів згідно п. 93.2. є відповідний документ, що засвідчує закінчення будь-якої з подій, визначених пунктом 93.1 статті 93 Податкового кодексу.

 

У які строки контролюючий орган здійснює реєстрацію підприємця, як платника єдиного податку?

Буська ДПІ повідомляє, що відповідно до п. 299.1 ст. 299 Податкового кодексу реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.      

  У разі відсутності визначених ПКУ підстав для відмови у реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку контролюючий орган зобов’язаний протягом двох робочих днів від дати надходження заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування зареєструвати таку особу платником єдиного податку (п. 299.3 ст. 299 ПКУ).     

Згідно з п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 ПКУ зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.   

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.    

Відповідно до п.п. 298.8.5 п. 298.5 ст. 298 ПКУ зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для четвертої групи, вважаються платниками єдиного податку з дня державної реєстрації.   

У разі відмови у реєстрації платника єдиного податку контролюючий орган зобов’язаний надати протягом двох робочих днів з дня подання суб’єктом господарювання відповідної заяви письмову вмотивовану відмову, яка може бути оскаржена суб’єктом господарювання у встановленому порядку (п. 299.5 ст. 299 ПКУ).

 

Маєте інформацію про порушення – повідомте про це ДПС

 Буська ДПІ нагадує, що ДПС України запущено сервіс для громадян – чат-бот «StopViolationBot» на базі месенджера Telegram, за допомогою якого у будь-який час доби та у будь-якому місці оперативно можна проінформувати податкову службу про відомі факти порушень законодавства, зокрема, щодо:  

незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків; 

відмову у розрахунку банківською карткою; 

торгівлю без ліцензій, порушення порядку реалізації підакцизної продукції; 

завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби, пальне; 

неоформлення трудових відносин з найманими працівниками; 

здійснення господарської діяльності без державної реєстрації. 

Детальніше за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/670640.html

 

                                                                                                Буський сектор організації роботи

                                                                                                                          управління організації роботи

                                                                                                                             ГУ ДПС у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь