Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 09.02.2021 12:02
Кількість переглядів: 441

Фото без опису

Заяви на списання сум недоїмки з єдиного внеску «сплячі» ФОП подають до 1 березня

 

          Буська  ДПІ   ГУ   ДПС у Львівській області нагадує, що у  зв’язку із набранням чинності  Закону України від 04.12.2020 № 1072-IX,  фізичні особи – підприємці  (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року не отримували дохід (прибуток) від діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, мають право на списання суми недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів та пені, нарахованих на ці суми недоїмки.

Для цього зазначеним категоріям суб’єктів господарювання необхідно до 1 березня 2021 року звернутися до податкового органу, у якому вони перебувають (перебували) на обліку як платники єдиного внеску про списання такої недоїмки з відповідною заявою.

Ліквідаційну звітність та заяву щодо списання суми недоїмки з єдиного внеску фізичним особам – підприємцям рекомендуємо подавати через Електронний кабінет https://cabinet.tax.gov.ua.

Звертаємо увагу, що списання сум заборгованості з єдиного внеску можливе при виконанні таких умов:

-  відсутність у суб’єкта звернення доходу (прибутку) від його діяльності з 01.01.2017 до 01.12.2020 року;

-  подання до 01.03.2021 року державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізичної особи-підприємця заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності (якщо така заява не була подана раніше); для  осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, або у періоді з 01.01.2017 року до дати подання заяви провадили таку діяльність  до податкового органу за основним місцем обліку заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску (якщо така заява не була подана раніше);

-  подання до 01.03.2021 року до податкового органу звітності з єдиного внеску за період з 01.01.2017 р. до 01.12.2020 р., якщо вона не була подана раніше.

 

  В Центрі обслуговування платників Буської ДПІ надано 180 адміністративних послуг

 

      Впродовж січня 2021 року фахівцями Центру обслуговування платників Буської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області громадянам та представникам бізнесу надано 180 адміністративних послуг, з них  24  в електронній формі.

      Найбільша їх частина, а саме  154 - це видача  карток платника податків та внесення до паспорта громадян України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків.

      Нагадуємо, з переліком безоплатних адміністративних послуг, які надаються податковою службою можна ознайомитись  в ДПІ , або  на субсайті територіальних органів ДПС у Львівській області в банері «Центри обслуговування платників».

Податкова служба рекомендує платникам використовувати електронні сервіси ДПС, зокрема Електронний кабінет.

Через відкриту частину Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua) можна скористатись інформацією, яка є загальнодоступною, а саме: податковим календарем, інформацією з реєстрів страхувальників, платників єдиного податку, платників ПДВ та інших реєстрів, завантажити бланки податкової звітності, тощо.

У приватній частині Електронного кабінету, після ідентифікації особи, будуть доступні:

- стан розрахунків з бюджетом,  листування з органами ДПС,  облікові дані,  пошук інформації в реєстрах ДПС, сплата податків, подання заяв/запитів,  подання звітності та  інш. 

Звертаємо увагу, з 01 січня стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних впродовж 2020 року. Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2021 року громадяни та самозайняті особи, які отримали доходи, з яких торік  не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

 

Підписуйтесь на Telegram - канал ДПС Україниhttps://t.me/tax.gov.ua та сторінку ДПС України у Facebookfacebook.com/TaxUkraine.

Спілкуйся з податковою службою дистанційно за  допомогою сервісу «InfoTAX» 

 

 

                                    Репетиторські   послуги   підлягають     декларуванню

 

        Буська  ДПІ  ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що одним з видів доходу, який підлягає декларуванню, є плата за репетиторські послуги. Тобто, викладачі або вчителі, які надають репетиторські послуги і при цьому не зареєстровані суб'єктами підприємницької діяльності, зобов`язані задекларувати свої доходи за 2020 рік і сплатити податок.

Відповідно до норм Податкового кодексу, якщо викладач-репетитор не є фізичною особою – підприємцем, але постійно надає репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

 

Отриманий дохід від репетиторства оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.


Громадяни, які надають такі послуги, повинні звернутися до податкових органів за місцем їхньої реєстрації та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік до 01 травня поточного року.

Звертаємо увагу, що  подати декларацію  можна не відвідуючи податкову, а скористатись електронним  сервісом, зокрема Електронним кабінетом платника, попередньо отримавши кваліфікований електронний підпис.

 

                                                     Звітність для професійних спілок


       Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що відповідно до пп. 133.4.6 Податкового кодексу  до неприбуткових, підприємств, установ та організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і не є платниками податку, зокрема, можуть бути віднесені професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об’єднання.

         Законом України від 16.01.2020  №466-IX , який набрав чинності 23.05.2020 вилучено преференцію щодо подання професійними спілками, їх об’єднаннями та організаціями профспілок звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації    лише у разі порушень вимог п. 133.4 ПКУ.

          Так, абз. 9 п. 46.2 ПКУ визначено, що неприбуткові організації, визначені п. 133.4 ПКУ, подають Звіт за формою, затвердженою  наказом Мінфіну від 17.06.2016 №553 (у редакції наказу від 28.04.2017 №469), та річну фінансову звітність

Тобто, професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, починаючи зі звітного (податкового) періоду – 2020 рік подають Звіт та річну фінансову звітність протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

 

 

                                                                                  Буський сектор організації роботи                                                                                      організаційно-розпорядчого управління

                                                                               ГУ ДПС у Львівській області  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь