Холера ! Як вберегтися від захворювання ?

Дата: 05.07.2023 16:43
Кількість переглядів: 275

Фото без описуХолера — це особливо небезпечна інфекційна хвороба, яку викликають вірулентні холерні  вібріони Vibrio cholerae О1 і Vibrio cholerae О139. Джерелом збудника інфекції є хвора людина або носій вібріонів.

          Випадки захворювань в Україні реєструвалися 1998, 1999, 2007 роках. Остатній спалах холери був у 2011р. в Маріуполі.

          У 1996 році холера реєструвалася  в с. Червоне, Золочівського району. Випадок привозний, захворіло 4 осіб, з них  нажаль, 1 летальний. Фактор передачі – риба «тюлька» солена, привезена з Маріуполя.

          За даними Міністерства охорони здоров'я, станом на сьогоднішній день  в Україні не зареєстровано випадків або підозр на холеру. Результати досліджень зразків, взятих як з об'єктів навколишнього середовища, так і від пацієнтів з ознаками гострої кишкової інфекції – негативні.

         За оцінками, від 1,3 до 4 мільйонів людей у всьому світі щороку хворіють на холеру і від неї помирає від 21 000 до 143 000 людей. У більшості інфікованих симптоми або відсутні, або проявляються в легкій формі. Приблизно у 1 з 10 людей, які захворіли на холеру, з’являться серозні симптоми захворювання. Без лікування смерть може настати протягом кількох годин.

         За даними Європейського центру контролю за інфекційними хворобами спалахи холери в 2021 та 2022 роках були зареєстровані в країнах Африки та Азії.

         Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах.

         Холера поширюється з більшою легкістю, ніж інші кишкові інфекції. Цьому сприяє масивне виділення збудника з випорожненнями і блювотними масами, що не мають запаху і забарвлення, в результаті чого в оточуючих зникає природна гидливість і прагнення швидко очистити забруднені предмети. У результаті створюються умови для потрапляння холерних вібріонів в їжу і воду.

         Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. Без належного лікування може призвести до смерті.

         Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.

 

Характерні симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає  багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
  • через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;
  • загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини («симптом окулярів»;
  • холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
  • шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
  • задишка, різка слабкість.

 

Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;
  • не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
  • воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
  • кип'ятіть  або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, у т.ч. з відкритих водойм;
  • молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;
  • для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;
  • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
  • суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;
  • всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
  • ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням  їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.

 

Специфічна профілактика холери:

- пероральна протихолерна вакцина, тривалість імунітету 3 роки, ефективність вакцини складає 80-85%. Вакцини ліцензовані для використання в більш ніж 60 країнах світу. В країнах, де хвороба є поширеною (ендемічною), використання вакцин є економічно ефективним;

     - використання вакцин в Україні не є рекомендованим.

 

 

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна.

При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Бережіть себе та будьте здорові!

 

 

Бродівський відділ Золочівського  РВ

ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь