Холера ! Як вберегтися від захворювання ?

Дата: 05.07.2023 16:43
Кількість переглядів: 194

Фото без описуХолера — це особливо небезпечна інфекційна хвороба, яку викликають вірулентні холерні  вібріони Vibrio cholerae О1 і Vibrio cholerae О139. Джерелом збудника інфекції є хвора людина або носій вібріонів.

          Випадки захворювань в Україні реєструвалися 1998, 1999, 2007 роках. Остатній спалах холери був у 2011р. в Маріуполі.

          У 1996 році холера реєструвалася  в с. Червоне, Золочівського району. Випадок привозний, захворіло 4 осіб, з них  нажаль, 1 летальний. Фактор передачі – риба «тюлька» солена, привезена з Маріуполя.

          За даними Міністерства охорони здоров'я, станом на сьогоднішній день  в Україні не зареєстровано випадків або підозр на холеру. Результати досліджень зразків, взятих як з об'єктів навколишнього середовища, так і від пацієнтів з ознаками гострої кишкової інфекції – негативні.

         За оцінками, від 1,3 до 4 мільйонів людей у всьому світі щороку хворіють на холеру і від неї помирає від 21 000 до 143 000 людей. У більшості інфікованих симптоми або відсутні, або проявляються в легкій формі. Приблизно у 1 з 10 людей, які захворіли на холеру, з’являться серозні симптоми захворювання. Без лікування смерть може настати протягом кількох годин.

         За даними Європейського центру контролю за інфекційними хворобами спалахи холери в 2021 та 2022 роках були зареєстровані в країнах Африки та Азії.

         Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах.

         Холера поширюється з більшою легкістю, ніж інші кишкові інфекції. Цьому сприяє масивне виділення збудника з випорожненнями і блювотними масами, що не мають запаху і забарвлення, в результаті чого в оточуючих зникає природна гидливість і прагнення швидко очистити забруднені предмети. У результаті створюються умови для потрапляння холерних вібріонів в їжу і воду.

         Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. Без належного лікування може призвести до смерті.

         Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.

 

Характерні симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає  багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
  • через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;
  • загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини («симптом окулярів»;
  • холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
  • шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
  • задишка, різка слабкість.

 

Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;
  • не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
  • воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
  • кип'ятіть  або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, у т.ч. з відкритих водойм;
  • молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;
  • для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;
  • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
  • суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;
  • всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
  • ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням  їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.

 

Специфічна профілактика холери:

- пероральна протихолерна вакцина, тривалість імунітету 3 роки, ефективність вакцини складає 80-85%. Вакцини ліцензовані для використання в більш ніж 60 країнах світу. В країнах, де хвороба є поширеною (ендемічною), використання вакцин є економічно ефективним;

     - використання вакцин в Україні не є рекомендованим.

 

 

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна.

При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Бережіть себе та будьте здорові!

 

 

Бродівський відділ Золочівського  РВ

ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь