Фітофтороз — грибкове захворювання городніх культур

Дата: 27.07.2023 07:24
Кількість переглядів: 102

       Фото без опису   Фітофтороз - одне з найпоширеніших  грибкових захворювань, що вражає пасльонові культури: картоплю, томати, баклажани, перець,та суницю. Особливо небезпечна фітофтора для картоплі та томатів, оскільки вражає ці рослини в період дозрівання плодів. Недуга небезпечна тим, що дуже швидко прогресує і за короткий час може поширитися на весь урожай.Грибкове захворювання фітофтороз ще називають картопляною або бурою гниллю.

        Це грибкове захворювання може протікати по-різному, в залежності від патогена, який його спровокував, а також кліматичних умов. Основними ознаками наявності фітофтори прийнято вважати такі: на листі рослин утворюються плями бурого або коричневого кольору з білою окантовкою.Знизу листова пластина покривається білястим павутинним нальотом.Потім відбувається пожовтіння, згортання, висихання  і подальше відмирання листя.

      Стебла і черешки покриваються коричневими плямами, які швидко розростаються і вражають все бадилля рослини. Стебла темніють, загнивають, цвіт і зав’язь осипаються.На плодах томатів проявляється у вигляді плям, які згодом провокують розм’якшення і гниття помідорів. Бульби картоплі покриваються щільними плямами.

Розвитку фітофтори сприяє кілька чинників, в першу чергу – це несприятливі погодні умови, а саме: різкі перепади температур і надмірна вологість. Затяжний туман, рясна роса і дощі нерідко стають причиною зараження рослин.Неякісний посадковий матеріал або інфікований грунт також можуть стати джерелом цього захворювання. Ще однією причиною виникнення фітофтори є неправильна агротехніка, зокрема, занадто загущені посадки і наявність на ділянці бур’янів.

Спори фітофторозу можуть «зберігатися» в грунті багато років, чекаючи сприятливих умов. Тому восени після збирання врожаю томатне та картопляне бадилля збирають і спалюють, а грядку глибоко перекопують. По можливості дотримуватись сівозміни: не варто з року в рік вирощувати помідори на одній і тій  ділянці.

Найнадійніший спосіб уникнути фітофтори – посадити нові ультра скоростиглі сорти та гібриди. Є також сорти томатів та картоплі відносно стійкі до фітофторозу.Щоб обмежити шкідливість фітофторозу, треба своєчасно проводити захисні заходи. Навіть якщо на томатах та картоплі немає ознак фітофтори, потрібно робити профілактичне обприскування, оскільки попередити захворювання простіше, ніж боротися, коли вже симптоми з'явились.Обробку томатів фунгіцидами  проводять не пізніше, ніж за 21 день до дозрівання плодів. Для запобігання фітофтори використовують хімічні і біологічні препарати.

     Застосовують хім.фунгіциди: інфініто 61 к.с. – 150 мл. на 10 соток, ридоміл Голд, з.п., в.г. – 250 г. на 10 соток,  татту, к.с. – 300 мл. на 10 соток,  квадріс 250, к.с. – 60 мл. на 10 соток, консенто 450 к.с. – 180 мл. на 10 соток, або  інші.  Обприскування проводять через кожні  10-14 днів (залежно від тривалості дії препарату), дотримуючись встановлених регламентів застосування. Обробки хімпрепаратами проводять в тиху безвітряну погоду у вечірні години.При роботі з засобами захисту рослин необхідно дотримуватись правил техніки безпеки і особистої гігієни.

    З біологічних препаратів добре зарекомендував себе Планриз, який захищає картоплю і помідори від фітофторозу, парші, ризоктоніозу.Це живі бактеріальні клітини, виділені з природної ризосфери. Для обприскування беруть 30 мл. препарату на 3-4 л. води на 1 сотку. Обробку рослин проводять кожні 10 днів, три рази з початку захворювання.  Планриз - екологічно безпечний препарат, нешкідливий для людей, комах,  тварин. Сумісний  із  стимуляторами  росту,  мікроелементами.Біопрепарати можна використовувати практично на будь-якій стадії розвитку рослин, не побоюючись згубного впливу на плоди і навколишнє середовище.

                                                                                                       

Оксана ЗАБУЖНА,

державний фітосанітарний інспектор

ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь