Сьогодні, 1 листопада, одна із небагатьох дійсно визначних дат в історії України на довгому шляху до здобуття незалежності

Дата: 01.11.2023 07:44
Кількість переглядів: 80

Фото без описуУ цей день 1918 року було піднято синьо-жовтий прапор над ратушею у Львові. В історію ці події увійшли під назвою «Листопадовий зрив». 13 листопада новостворена держава стала називатися Західноукраїнською Народною Республікою (ЗУНР).

🔸 Відразу після проголошення у Львові ЗУНР почалося будівництво молодої держави на західних теренах України – Галичині, Буковині, Закарпатті. Президентом ЗУНР було обрано нашого земляка, уродженця Буська Євгена Петрушевича, главою уряду – Державного секретаріату – Костя Левицького, затверджено тимчасовий Основний Закон ЗУНР, відповідно до якого визначалися кордони, герб і прапор. Столицею ЗУНР спочатку був Львів, потім Тернопіль, а з січня 1919 року – Станіслав (тепер – Івано-Франківськ). А вже через три місяці на Софійській площі у Києві Директорія УНР проголосила Урочистий Акт Возз’єднання Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки в єдину соборну Українську державу.

🔹 Хоча ЗУНР проіснувала недовго, однак стала яскравою сторінкою героїчної боротьби українського народу за свою свободу та незалежність. Безумовно, події листопада 1918–го року стали символом невмирущої ідеї та виявом високого патріотизму і безмежної любові до свого народу, де українці вкотре показали щире прагнення жити у вільній демократичній суверенній державі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь