Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 25.02.2021 10:35
Кількість переглядів: 828

Декларування доходів громадян, застосування касових апаратів  в запитаннях та відповідях

 

 В  Буській   ДПІ  ГУ ДПС у Львівській області  відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»  щодо застосування РРО та декларування доходів громадян. На запитання платників відповідала начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Галина Гілевич.

 

За якою ставкою оподатковуються доходи, отримані у спадщину від нерезидента?

 

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи у дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється статтею 174 Кодексу, якою встановлено різні ставки для оподаткування доходів платника податку, одержаних у вигляді спадщини, залежно від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та резидентського статусу.

Об’єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента та об’єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовим збором за ставкою 1,5 відс.

 

Хто може звернутися за податковою знижкою за навчання дитини?

 

Відповідно до ст.166 п.166.3 Податкового кодексу подати декларацію з метою отримання податкової знижки мають право громадяни, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення.

Тобто, право на отримання податкової знижки мають платник податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені).

Особа, яка хоче отримати виплату, повинна відповідати наступним критеріям:

- мати громадянство України та реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;

- не бути приватним підприємцем;

- загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не перевищує суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена на фактично нараховані (утримані) протягом звітного року податковими агентами
суми страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом,– обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, та на суму наданої платнику податку податкової соціальної пільги (за її наявності).

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги)

 

 

 

Чи  потрібно застосовувати касовий апарат  при наданні  медичних послуг?

 

З 01 січня 2021 року до 01 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати (1320 000 грн.) , крім тих, які здійснюють, зокрема, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Отже, з 1 січня застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим незалежно від обсягу річного доходу для підприємців - платників єдиного податку II-IV групи, які здійснюють діяльність з надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

 

 

Чи застосовують РРО  платники єдиного податку  другої групи при продажу товарів через мережу Інтернет у разі відправлення товарів поштою за умови післяплати?

 

Підприємці – платники єдиного податку  другої – четвертої груп груп при реалізації товарів через мережу Інтернет у разі відправлення таких товарів поштою за умови післяплати із використанням послуги «накладений платіж» не застосовують реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО, якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, та якщо такі особи не здійснюють реалізацію: технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі недотримання зазначених умов застосування РРО та/або ПРРО для таких платників єдиного податку є обов’язковим.

 

У випадку зміни прізвища чи адреси – подайте  відповідну  інформацію до податкової

служби

 

       Головне управління    ДПС  у  Львівській області  нагадує,  у  разі зміни прізвища, адреси чи інших даних, які вносяться до облікової картки платника податків, громадяни зобов’язані протягом місяця з дня виникнення таких змін повідомити контролюючі органи.

Для цього, необхідно подати заяву за формою № 5ДР або №5ДРП (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті).

Громадяни можуть це зробити особисто або через законного представника чи уповноважену особу до контролюючого органу за місцем проживання, у разі зміни місця проживання - до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.

Також заяву за формою 5-ДР громадяни можуть подати дистанційно в режимі онлайн використовуючи сервіс Електронний кабінет платника. При поданні заяви за формою 5-ДР через Електронний кабінет необхідно додати скановані копії документів, що підтверджують зміни даних.

Для заповнення Заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних, наприклад, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про зміну імені, рішення суду про усиновлення тощо.

Внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання фізичною особою Заяви.

 

 

 

                                                                                         Буський сектор організації роботи

                                                                              організаційно-розпорядчого управління

                                                                                     ГУ ДПС у Львівській області  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь