Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 24.03.2021 11:08
Кількість переглядів: 487

Фото без опису

                            ЄСВ: в яких випадках звітність подається за «старою» формою

 

       Буська  ДПІ  повідомляє, що вперше платники подаватимуть оновлену звітність щодо доходів фізичних осіб, утриманого з них  ПДФО, військового збору та  сум нарахованого єдиного внеску  за результатами І кварталу 2021 року. Проте наказом Мінфіну України від 28.12.2020 № 814 «Про деякі особливості звітування з  ЄСВ відповідно до наказу МФУ від 14.04.2015 №435», встановлено, що звітність з ЄСВ за «старими» формами подається до податкових органів за основним місцем взяття на облік як платника єдиного внеску в податкових органах:

 до 1 квітня 2021 року - згідно з додатком 4 роботодавцями за звітні періоди до 2020 року включно та у разі проведення державної реєстрації припинення до 28 лютого 2021 року;

 до 1 квітня 2021 року - згідно з додатком 7 у разі настання нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання із застрахованою особою;

 до 1 квітня 2021 року - згідно з додатком 5 для фізосіб - «єдинщиків» 1-3 груп;

 до 1 січня 2022 року - згідно з додатком 5 фізосіб - «єдинщиків» 4 групи;

 до 1 січня 2022 року - згідно з додатком 5 до Порядку для  фізосіб - «загальників»;

 до 1 січня 2022 року - згідно з додатком 5 для самозайнятих осіб;

до 1 січня 2022 року - згідно з додатком 6 у разі добровільної сплати ЄСВ.

 Старі форми звітності з ЄСВ роботодавці можуть використовуватися до 1 квітня для виправлення помилок та звітування за місяці 2020 року та інші попередні роки й у разі ліквідації до 28 лютого. Тобто, за січень, лютий та березень 2021 року щомісячні звіти з ЄСВ (додаток 4) за старою формою вже не подаються. За підсумками І кварталу слід буде вперше подати єдину звітність. Порядок № 435 втратить чинність з 1 січня 2022 року.

 

 

                                                   Оновлено  Державний реєстр  РРО

 

        ДПС України наказом від 12.03.2021 № 280 оновила Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, в якому  наводиться  перелік  касових апаратів, які дозволені до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена.  Крім того, в наказі зазначено перелік реєстраторів розрахункових операцій, виключених з державного реєстру РРО, експлуатація яких не дозволяється.

       Реєстр РРО розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/75217.html.

       Нагадуємо, з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року  РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізособами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати (1 млн 320 тис грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

 

                                          Податок на нерухоме майно у 2021 році

 

     Головне управління   ДПС  у  Львівській області   повідомляє, що у 2021 році податок на нерухоме майно нараховується фізичним особам - власникам об'єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за 2020 рік, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року - 4 723,00 гривень.
    Сплачують податок власники житлової та/або нежитлової нерухомості. За неповнолітніх дітей - власників нерухомості податок сплачують батьки/опікуни.

     База оподаткування об'єкта житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості на 60 кв. метрів;
  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв.
    метрів;
    - для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток
    (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/ квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), -180 кв. метрів.


Пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються до:

  • об'єкта/об'єктів оподаткування,  якщо  площа такого/таких об'єкта/об'єктів   перевищує  п'ятикратний розмір неоподаткованої площі;
  • об'єкт оподаткування використовується з метою одержання доходів
    (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

 

Обчислення суми податку здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нерухомості та відповідної ставки податку.
Податкове/податкові повідомлення-рішення (ППР) про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема органів місцевого самоврядування за місцем знаходження кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси ( місця реєстрації) до 1 липня 2021 року.

 

Якщо платник не отримав повідомлення-рішення через невідповідність податкової адреси із фактичним місцем проживання, слід звернутися до податкового органу за місцем реєстрації для сплати належної суми податку.

                                                          

                            Особливості декларування доходів у запитаннях – відповідях

 

        В  Буській  ДПІ  Головного управління  ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо декларування доходів громадян. На запитання платників відповідав начальник  Буського відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та камеральних перевірок Андрій Біль. Пропонуємо відповіді на поставлені запитання.

 

            Чи має право на податкову знижку підприємець, який  є найманою особою та отримує заробітну плату?

 

        Порядок застосування податкової знижки передбачений ст. 166 Податкового кодексу. Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ.

Право на податкову знижку має фізична особа – підприємець, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

 

             Як скористатися податковою знижкою на  іпотечний кредит?

 

       Податкова знижка при декларуванні частини суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом,  передбачена ст.166.3.1 Податкового кодексу. Об’єкт іпотеки (будинок, квартира) повинен бути визначений платником податку як основне місце його проживання відповідно до позначки в паспорті про реєстрацію. Тому відносити до витрат проценти, сплачені за користування іпотечним кредитом, можна лише з того року, з якого зареєстровано місце проживання за новою адресою.

Користуватися правом на включення до податкової знижки суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом, можна протягом 10 послідовних календарних років, починаючи з року, в якому об'єкт житлової іпотеки придбано, збудований об'єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

До основних документів, необхідних для оформлення податкової знижки, належать: копії паспорта, довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку, довідки про заробітну плату, отриману протягом звітного року; копії документів, що підтверджують сплату (квитанції, платіжні доручення тощо).

Перелік додаткових документи в цьому випадку – нотаріально засвідчений договір іпотеки і кредитний договір, який видано на придбання (будівництво) житла. У платіжних документах окремо мають бути виділені відсотки за користування кредитом.

 

      Чи оподатковуються та декларуються доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції?

 

       Відповідно до норм Податкового кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що, зокрема вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення, зокрема:

- садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому цього підпункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

     Доходи від продажу  продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (18 %) та військовим збором (1,5 %).

      При цьому, платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати до 1 травня року податкову декларацію про майновий стан і доходи, а також сплатити податок ПДФО та військовий збір з таких доходів.

 

 

                                                                                                                 Буський сектор організації роботи

                                                                                                                        організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                   ГУ ДПС у Львівській області  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь