Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 01.04.2021 17:26
Кількість переглядів: 956

Фото без опису

Зміни до положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків

 

 

 

Головне  управління  ДПС у Львівській області повідомляє , що 19 березня набрали чинності зміни, внесені  наказом  Мінфіну України  від 14.12.2020 766 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків».

        Зміни стосуються:

- реєстрації дитини у Державному реєстрі фізичних осіб − платників податків під час державної реєстрації її народження;

- реєстрації фізичних осіб від 14 до 18 років у Державному реєстрі фізичних осіб − платників податків під час оформлення паспорта громадянина України вперше;

- реєстрації іноземців або осіб без громадянства у Державному реєстрі фізичних осіб − платників податків з метою набуття статусу електронного резидентства України та доступу до електронних послуг, що надаються в Україні;

- внесення до інформаційної бази Державного реєстру фізичних осіб – платників податків інформації про унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі на підставі даних розпорядника такого реєстру.

      Наказом №766 передбачено, що під час проведення реєстрації, внесення змін, отримання картки платника податків або відомостей з Державного реєстру,  можна застосовувати відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки (е-паспорт), інформації, що міститься у свідоцтві про народження (е-свідоцтво про народження), інформації про зареєстроване місце проживання, що міститься в Єдиному державному демографічному реєстрі, та  інформації, що міститься в довідці, яка підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Крім того Наказом №766 визначено, що підтвердженням достовірності реєстраційного номера облікової картки платника податків є документ, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (картка платника податків), або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру, внесені до паспорта громадянина України або свідоцтва про народження.

       Особа за власним вибором пред’являє один із зазначених документів для надання даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків.

       Особа може пред’явити копію документа, що засвідчує реєстрацію особи в Державному реєстрі, у тому числі і в електронному вигляді, за умови наявності в одержувача інформації технічної можливості здійснити перевірку відповідності реєстраційних даних фізичної особи даним Державного реєстру фізичних осіб – платників податків в електронній формі, зокрема засобами Порталу Дія.

                                                                                               

                                

            Щодо декларування доходів від  продажу власної сільськогосподарської продукції

 

    Буська ДПІ  ГУ  ДПС  у  Львівській області  нагадує, що до 01 травня триває кампанія декларування доходів громадян. Відповідно до норм Податкового кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що, зокрема вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення, зокрема:

- садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому цього підпункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Доходи від продажу  продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (18 %) та військовим збором (1,5 %).

При цьому, платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати до 1 травня року податкову декларацію про майновий стан і доходи, а також сплатити податок ПДФО та військовий збір з таких доходів.

 

                                     Кому декларувати  доходи не обов’язково

 

      Буська ДПІ звертає увагу, що пунктом 179.2 статті 179 Податкового кодексу визначено категорію громадян, яким не потрібно подавати до податкових органів річну податкову декларація про майновий стан та доходи за минулий рік. Зокрема, якщо платник податків (декларант) отримував доходи:

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування з нотаріальним посвідченням договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб;

- виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених IV розділом ПКУ;

- від податкових агентів, що не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких вже сплачено податок, відповідно до пункту 174.3 статті 174 ПКУ.

Нагадаємо, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються, зокрема, об’єкти спадщини, які успадковують члени сім’ї першого і другого ступеня споріднення – батьки, чоловік або жінка, діти, в тому числі усиновлені (І черга);  рідні брати і сестри, бабуся, дідусь з боку матері з боку батька, внуки (ІІ черга).

Крім того, від обов'язку подання Декларації, незалежно від виду та суми отриманих доходів, звільняються платники податку, які:

- є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув'язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

 Усі вищеперераховані категорії громадян, що не мають обов’язку подання декларації, можуть зробити це добровільно, зокрема, для того, аби отримати податкову знижку за понесені упродовж 2020 року певні витрати. При чому зробити це вони можуть до кінця поточного року.

 

                                 Змінено форму Розрахунку частини чистого прибутку

 

 

 

Головне  управління  ДПС у Львівській області повідомляє, що 16 березня набрав чинності наказ  МФ України від 12.01.2021 №4 «Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку». Форму Розрахунку затверджено відповідно до пункту 46.2 статті 46 розділу II Податкового кодексу . Зокрема, для господарських організацій, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави та господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави яких становить 100%, базовим звітним періодом для подання такого Розрахунку – календарний рік. Розрахунок складається наростаючим підсумком та подається до контролюючих органів разом з фінансовою звітністю, яка є додатком до Розрахунку та його невід’ємною частиною.

 

 

     Податкова служба надала роз’яснення щодо складання податкових накладних за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції

 

       ДПС України у листі від 22.03.2021 № 6946/7/99-00-21-03-02-07 надала роз’яснення про особливості складання податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, що складаються за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, які з 1 березня п.р. підлягають оподаткуванню за ставкою 14 %.

У листі зазначено, що форми податкової накладної та розрахунку коригування до податкової накладної викладено в нових редакціях, в яких враховано особливості їх складання, які виникають у зв’язку із запровадженням з 1 березня п.р. ставки податку на додану вартість у розмірі 14 % до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів.

       Ознайомитись з листом можна за посиланням: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/75247.html.

 

 

                                                                                                   Буський сектор організації роботи

                                                                                                                        організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                   ГУ ДПС у Львівській області  

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь