Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 25.10.2021 12:26
Кількість переглядів: 465

                                 Одноразове декларування і податкова амністія на рік

Буська ДПІ нагадує, що з 21 липня п.р. діють норми Закону України від 15.06.2021 №1539-IX щодо    добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати  до бюджету одноразового збору.

Громадяни України матимуть право до 1 вересня 2022 року подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію  із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у такій  декларації не потрібно  вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Із задекларованих активів громадянин повинен буде сплатити збір, зокрема, 5 % щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні; 9 % щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном; 2,5 % щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства.

                                                  

                   Переваги використання єдиного рахунку для сплати податків і зборів

Буська ДПІ нагадує, що з 01.01.2021 запроваджено функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Єдиний рахунок відкритий у Державній казначейській службі для ДПС України та використовується платниками податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених Податковим кодексом, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунка подається платником в електронній формі через електронний кабінет (форма заяви J1307001 для юридичних осіб або F1307001 для фізичних осіб).

Використання єдиного рахунка платником розпочинається з робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунка.

У разі відмови платника від використання єдиного рахунка таке використання припиняється починаючи з 1 січня наступного календарного року на підставі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунка.

Інформація про рух коштів на єдиному рахунку доступна платнику в електронному кабінеті в актуальному стані.

Під час використання платником єдиного рахунка для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу (заборгованості) платник не має права сплачувати такі кошти на інші рахунки, відкриті Казначейством для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу (заборгованості) з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС (крім ПДВ, акцизного податку та частини чистого прибутку). 

Внесення коштів платником податку на єдиний рахунок вважається внесенням коштів таким платником податку до бюджету.

Для зарахування коштів на єдиний рахунок платник заповнює розрахунковий документ на переказ відповідно до вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Мінфіну від 24.07.2015 №666 зі змінами.

За коштами, які є помилково сплаченими грошовими зобов'язаннями, ДПС не пізніше наступного робочого дня з дня зарахування таких коштів на єдиний рахунок надсилає платнику через електронний кабінет повідомлення про виявлені помилки чи розбіжності за таким розрахунковим документом.

Платник не пізніше наступного робочого дня після отримання від ДПС повідомлення про виявлені помилки чи розбіжності за таким розрахунковим документом визначає через електронний кабінет належність платежу відповідному одержувачу.

Якщо платник протягом зазначеного строку не визначив належність платежу відповідному одержувачу, суми такого платежу розподіляються ДПС для сплати податків, зборів з урахуванням черговості сплати, визначеної пунктом 35 1.6 статті 35 1 Податкового кодексу України. У першу чергу погашаються недоїмка з ЄСВ та податковий борг по податках, потім – визначені контролюючим органом суми за результатами контрольно-перевірочної роботи, самостійно визначені платником у податковій звітності податкові зобов’язання.

Використання єдиного рахунку дозволить платникам уникнути помилок при заповненні бюджетного рахунка під час підготовки платіжних документів для сплати податків і зборів, унеможливить виникнення податкового боргу з цієї причини.

 

Подавати  одноразову декларацію з нульовими значеннями фізична особа не зобов’язана

Буська ДПІ повідомляє, що відповідно до  норм Закону України від 15.06.2021 №1539-IX  фізична особа не зобов’язана подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію у разі відсутності активів, які підлягають декларуванню, тобто з нульовими значеннями. Декларація подається фізичною особою у випадку наявності у неї активів, які були придбані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні, та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування. Об’єктами декларування можуть бути активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання Декларації. В Декларації відображається, зокрема, така інформація (дані): відомості про об’єкти декларування в обсязі, достатньому для ідентифікації кожного з них; відомості про об’єкти декларування із зазначенням інформації, що дає змогу їх ідентифікувати; самостійно визначена декларантом у національній валюті база для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір); ставка та сума Збору. Враховуючи викладене, Декларація подається фізичною особою у випадку наявності у такої особи вищезазначених активів.

Актуальну інформацію з питань декларування можна отримати на  субсайті ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

 

Подати відомості для реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків можна через Електронний кабінет

 

Фахівці податкової звертають увагу, що фізичні особи мають можливість подати відомості для реєстрації та/або внесення змін у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО) засобами інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» (далі – Електронний кабінет).

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

В електронному вигляді заяви за ф. № 1ДР (облікова картка фізичної особи – платника податків) та ф. № 5ДР (заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків) подаються через меню «ЕК для громадян»/«Облікова картка фізичної особи – платника податків. Форма 1ДР/Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Форма 5ДР» приватної частини Електронного кабінету.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

З рекомендаціями щодо подання відомостей для реєстрації фізичної особи та/або внесення змін до ДРФО через Електронний кабінет можна ознайомитися на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці: «Головна/Фізичним особам/Подання відомостей для реєстрації фізичної особи/внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків засобами ІТС «Електронний кабінет».

При заповненні заяв за ф. № 1ДР та ф. № 5ДР в електронному вигляді, платник податків самостійно обирає Центр обслуговування платників, де бажає отримати документ, що засвідчує реєстрацію у ДРФО.

Контролюючий орган видає реєстраційний номер облікової картки платника податків в терміни:

- протягом 3-х робочих днів – у разі звернення до податкового органу за місцем проживання;

- до 5-ти робочих днів – у разі звернення до будь-якого податкового органу.

Разом з тим, для отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків необхідно особисто звернутися до податкового органу, який  був  самостійно  обраний   під  час  заповнення  заяв   за  формою № 1ДР або формою  № 5ДР та пред’явити паспорт з відміткою про місце реєстрації та, у разі необхідності, документ (довідку) про реєстрацію місця проживання/перебування.

 

Зміни у законодавстві щодо правил використання касових апаратів

 Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що з 17 вересня 2021 року діють зміни до правил використання реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО), внесені наказом Мінфіну України від 26.07. 2021 року № 427.  Так, зокрема, змінами до Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій визначено, що ПРРО може бути встановлений та застосовуватися лише на пристрої, що належить суб'єкту господарювання на праві власності, володіння, користування, на якого зареєстровано ПРРО. Розрахункові операції на такому ПРРО можуть проводити лише ті особи, сертифікати електронних підписів та/або печаток яких внесені до реєстру ПРРО щодо такого ПРРО. У ПРРО може використовуватися удосконалена електронна печатка юрособи, ФОП, створювачем якої є така особа. Використання у ПРРО кваліфікованої або удосконаленої електронної печатки можливе за умови доступу до особистого ключа печатки лише створювача (уповноваженого представника створювача) електронної печатки та захисту такого ключа від несанкціонованого доступу інших осіб, та з дотриманням вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги» та Закону «Про електронні документи та електронний документообіг». Використовувати ПРРО під час оптової та/або роздрібної торгівлі пальним забороняється.

 

                                Щодо отримання  податкової знижки за навчання

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що відповідно до ст. 166 Податкового кодексу платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Нормами Кодексу визначено, що право на податкову знижку за витратами, понесеними у звітному році на користь вітчизняних закладів освіти, виникає у платника податків, у якого сплата підтверджена відповідними розрахунковими документами, в яких зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за податковою знижкою, та копією договору, що ідентифікує заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг.

Граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи – 31 грудня 2021 року.

Декларацію можна направити до податкових органів засобами електронного зв’язку. Для цього потрібно скористатися Електронним кабінетом за допомогою електронного цифрового підпису. Вхід до Е-кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

 

                                                                                                                 Буський сектор організації роботи

                                                                                                                        організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                    ГУ ДПС у Львівській області  

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь