Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 16.11.2021 13:26
Кількість переглядів: 404

Одноразове добровільне декларування –  це можливість легалізувати доходи та власність 

 З 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року громадяни мають можливість задекларувати активи, отримані за рахунок доходів, з яких не були сплачені  податки до 1 січня 2021 року. Про це зазначив  начальник  Буської ДПІ  Анатолій Сисюк.

Об'єктами одноразового декларування можуть бути: нерухоме і рухоме майно, зокрема об'єкти незавершеного будівництва,  валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном. При цьому не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів. Добровільне декларування передбачає подання одноразової декларації в електронному вигляді через Електронний кабінет платника.

Із задекларованих активів декларанту необхідно буде сплатити збір, зокрема, 5% - загальна ставка для валютних цінностей та майна, які перебувають в Україні; 9% - для іноземних активів; 2,5% - для декларування активів у вигляді ОВДП.

Не потрібно декларувати власну квартиру, загальна площа якої не перевищує 120 кв. метрів, будинок площею до 240 кв. метрів, нежитлові будинки некомерційного призначення, площею не більше 60 кв. м., грошові кошти в межах 400 тис. грн. Декларування  є добровільним, і це можливість кожного з громадян цивілізовано легалізувати свої активи на компромісних умовах та без застережень використовувати  їх у майбутньому.

 

                       Чи   перевірятимуть податківці одноразові добровільні декларації

Буська  ДПІ повідомляє, що одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає перевірці у спеціальному порядку. Це проведення камеральної перевірки (виявлення арифметичних та логічних помилок )протягом 60 календарних днів, що настають за днем подання відповідної декларації. Якщо контролюючий орган виявить помилку, декларанту буде надіслано повідомлення, після отримання якого декларант матиме 20 календарних днів, аби подати уточнюючу декларацію. Тобто, податковими органами не проводяться документальні перевірки, що свідчить про відсутності фіскальної складової.

У декларації не потрібно зазначати інформацію про джерела одержання декларантом об’єктів декларування. Крім того, одноразові добровільні декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах.

Відомості, що містяться у відповідних одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду.

 

             Майже 101 млн грн надійшло до бюджету за результатами податкових перевірок

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що впродовж січня-жовтня 2021 року працівниками управління податкового аудиту проведено 2 370 перевірок, з яких 110 планових та 2 260 позапланових перевірок. За результатами перевірок донараховано узгоджених податкових зобов’язаннях в сумі 434,6 млн гривень. Показник рівня узгодженості донарахованих сум за актами документальних перевірок склав 130,6 відсотки. З донарахованих сум сплачено до бюджету 100,5 млн гривень.

 З початку 2021 року зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток на 1 184,3 млн грн, що дозволило упередити несплату цього податку в наступних податкових періодах на 213,2 млн грн, а також зменшено від'ємне значення різниці між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом з ПДВ на 70,8 млн грн та  суму ПДВ, заявлену до відшкодування з бюджету,  на 100 млн гривень.

Крім цього, проведено 2 189 фактичних перевірок, застосовано та узгоджено фінансових санкцій на суму 13,3 млн грн, з яких сплачено до бюджету 7,3 млн гривень.

 

 

                                                До уваги платників єдиного внеску!

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що згідно з Законом України «Про державний бюджет України на 2021 рік»,  з 01.12.2021 розмір мінімальної заробітної плати становитиме 6 500 гривень.

 При цьому зміниться ставка єдиного внеску, зокрема, мінімальний розмір  становите 1430 грн (6 500 х 22 %). Також зазнає змін з 1 грудня і максимальна сума страхового внеску, яка складе 21 450 гривень, а саме: максимальна величина бази нарахування єдиного внеску становитиме 97 500 грн (15 розмірів мінімальної заробітної плати).

                                   Порядок та терміни реєстрації ПРРО

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що порядок застосування програмних РРО регулюється Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом Мінфіну України від 23.06.2020 №317 .

Для реєстрації ПРРО складається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО (J/F 1316602). Реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків до фіскального сервера засобами Електронного кабінету (портального рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (API)) або засобами телекомунікацій.

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО.

Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.

Про результати обробки реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, суб’єкту господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій:

- у день отримання реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО, надійшла не пізніше 16.00 робочого (операційного дня);

- не пізніше наступного робочого дня, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО надійшла після 16.00 робочого (операційного дня).

За наявності підстав для відмови в реєстрації ПРРО фіскальний сервер формує повідомлення про відмову в реєстрації ПРРО із зазначенням підстав для такої відмови.

 

                                                                                                                Буський сектор організації роботи

                                                                                                                        організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                    ГУ ДПС у Львівській області  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь