ПАМ’ЯТКА щодо збору продуктів харчування та приготування їжі для гуманітарних потреб та для військових!

Дата: 05.03.2022 15:44
Кількість переглядів: 74

Держпродспоживслужба звертає увагу на основні рекомендації для роботи гуманітарних штабів із збору продуктів харчування, з метою профілактики харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій.

Дотримання таких простих правил може врятувати цивільне населення та військових :

• Залучати до роботи (збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів) лише здоровий персонал (без підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, витікання з носа, очей, без висипань на шкірі). Обов’язковою є гігієна рук відповідальних осіб та відсторонення від такої роботи осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій.

• Сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати, транспортувати максимально окремо! Забезпечуйте умови зберігання харчових продуктів; за відсутності холодильника доцільно передбачити склад за межами приміщення - на вулиці.

• Оцінюйте цілісність і герметичність пакувальних харчових продуктів та строки придатності.

• При розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами перевірити термін придатності і умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці.

• При отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушені.

• Особливу увагу приділіть прийому продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти їх на органолептичні показники якості – яка їжа на вигляд, на запах та на смак.

• Дотримуйтесь гігієнічних вимог та технології їжі.

• Від населення не можна приймати консерви: бомбажні, з іржавими кришками, із наявність плісняви, осаду, помутніння. Роз’яснити, що такий харчовий продукт є небезпечний і може послужити причиною харчового отруєння.

• Не використовувати для пиття, приготування їжі воду з незнайомих джерел водопостачання. Перевагу надавати використанню питної води з централізованих джерел водопостачання або бутильованій воді промислового розливу;

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (підвищення температури тіла,біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звернутись до найближчої лікувальної установи. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу за телефоном 103!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь