Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 07.09.2022 14:34
Кількість переглядів: 505

Фото без описуЗакон України № 2516-ІХ:  продовжено термін  податкової амністії до 1 березня 2023 року

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що 02 вересня  набрав чинності Закон України від 15.08. 2022  № 2516-ІХ, яким внесено зміни до Податкового кодексу в частині одноразового (спеціального) добровільного декларування, зокрема, продовжено строк проведення кампанії  добровільного декларування активів фізичних осіб до 01 березня 2023 року (підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу).

При цьому, у разі вибору декларантом, який  подав Декларацію після 31 серпня 2022 року, ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата здійснюється у такому порядку:

першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання Декларації; другого платежу – до 1 травня 2024 року; третього платежу – до 1 травня 2025 року.

Нагадуємо, що вичерпна інформація щодо одноразового добровільного декларування міститься на сайті ДПС України за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya. 

 

З початку року до державного бюджету надійшло 482,8 млрд гривень

Завдяки активній громадянській позиції  платників держава стабільно отримує кошти для забезпечення Збройних Сил України та соціальних виплат.

З інформацією пресслужби ДПС України,  у січні – серпні поточного року надходження (сальдо) до зведеного бюджету по платежах, що контролюються подтковою службою, становлять 726 млрд грн. Це на 88,6 млрд грн, або на 13,9 відс. більше, ніж у січні – серпні 2021 року.

До державного бюджету надійшло 482,8 млрд грн, що на 62,7 млрд грн, або на 14,9 відс. більше відповідного періоду минулого року.

До місцевих бюджетів сплачено 243,2 млрд грн. Це на 25,9 млрд грн, або на 11,9 відсотка більше січня – серпня 2021 року.

Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у січні – серпні 2022 року становили 480,1 млрд грн, що на 17,1 відс., або на 70,3 млрд грн більше аналогічного періоду минулого року.

Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано на 100,6 відс., додаткові надходження – 2,9 млрд гривень.

Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у січні – серпні 2022 року надійшло 261,3 млрд грн, що на 39,9 млрд грн, або на 18 відс. більше, ніж  у   аналогічному періоді минулого року.

Дякуємо платникам за фінансову підтримку держави!

 

Ви запитували – ми відповідаємо

В Буській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо оподаткування доходів громадян та змін у податковому законодавстві. На запитання платників відповідала начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Галина Гілевич.

 

Чи має право фізична особа на податкову знижку, якщо роботодавець утримав, але не перерахував  податок  до бюджету?

Згідно з п. 43.6 ст. 43 Податкового кодексу повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань платникам податків здійснюється з бюджету, у який такі кошти були зараховані, або з єдиного рахунку.

Для розрахунку сум податку на доходи фізичних осіб, які підлягають поверненню платнику податку з бюджету у зв’язку з реалізацією ним права на податкову знижку, застосовується сума сплаченого, тобто зарахованого до відповідного бюджету податку на доходи фізичних осіб, а не нарахованого (утриманого) податковим агентом.

Отже, якщо податковий агент утримав, але не перерахував податок на доходи фізичних осіб до бюджету, то фізична особа не має права на податкову знижку.

 

Яка вартість земельної ділянки зазначається в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації?

 Фізична особа – декларант, яка має у власності об’єкт нерухомого майна (земельну ділянку), придбаного за рахунок доходів з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки, при поданні одноразової (спеціальної) добровільної декларації зазначає базу для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, яка визначається, зокрема, але не виключно, як:

витрати декларанта на придбання (набуття) об’єкта декларування;

вартість, що визначається на підставі оцінки майна та майнових прав, фінансових інструментів, інших активів. Оцінка щодо об’єкта декларування проводиться відповідно до законодавства країни, де знаходиться такий актив.

 

Чи необхідно застосовувати РРО на кожен об’єкт господарювання, якщо платник має декілька об’єктів господарювання на одну адресу, але різні приміщення ?

Відповідно до п. 1 ст. 3 Закону України від 06.07.1995  № 265/95-ВР суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані, зокрема, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через програмні РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.   Згідно з ст. 2 Закону № 265 місцем проведення розрахунків є місце, де здійснюються розрахунки з покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Отже, суб’єкти господарювання зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО на кожному місці проведення розрахунків.

 

 

Про несправність РРО/ПРРО потрібно повідомити податкову службу

Буська ДПІ  повідомляє, що відповідно до п. 16 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР, у разі виявлення несправностей програмного РРО або його викрадення чи компрометації особистого ключа СГД зобов’язаний протягом дня, в якому виявлено несправність, засобами телекомунікацій направити до контролюючого органу, виробника ПРРО та/або центру сервісного обслуговування (за наявності) Повідомлення про виявлення несправностей програмного  РРО за формою № 2-ПРРО.

У разі виявлення несправностей реєстратора розрахункових операцій, а також пошкодження засобів контролю, суб’єкт господарювання зобов’язаний протягом робочого дня, в якому виявлено несправності чи пошкодження, письмово або засобами телекомунікацій в довільній формі повідомити центр сервісного обслуговування, а також протягом двох робочих днів після дня виявлення несправностей чи пошкодження письмово або засобами телекомунікацій в довільній формі повідомити про це контролюючий орган, у якому такий суб’єкт господарювання зареєстрований платником податків.
Нормами Закону України № 265/95-ВР не передбачено відповідальності до суб’єкта господарювання у разі не повідомлення контролюючого органу про виявлення несправностей РРО та/або ПРРО, а також пошкодження засобів контролю.

 

 

Чи можна скористатися правом на податкову знижку на навчання за кордоном?
Відповідно до норм чинного законодавства платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, зокрема суму коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Враховуючи дану інформацію, скористатися податковою знижкою за навчання в закордонних навчальних закладах не можливо, так як таке право мають фізичні особи, які здобувають освіту тільки в вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної та вищої освіти.

 

Щодо обліку  доходів та витрат ФОП – платників єиного податку 3 групи, які є платниками ПДВ

Фахівці податкової нагадують, що згідно внесених змін до  п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу платники єдиного податку 3 групи – підприємці, які є платниками ПДВ, ведуть облік доходів і витрат за типовою формою та в порядку, встановленому Міністерством фінансів України.

Разом з цим, ФОП – платники єдиного податку 3 групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності.

При цьому облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, в тому числі через Електронний кабінет.

Ці норми набрали чинності з 01 січня 2022 року, згідно Закону України від 30.11.2021 № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

 

 

 

                                                                                                                    Буський сектор організації роботи

                                                                                                                                           управління організації роботи

                                                                                                                                            ГУ ДПС у Львівській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь