Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 14.09.2022 13:51
Кількість переглядів: 678

Фото без описуПлануєте перейти на спрощену систему оподаткування — подайте заяву до 15 вересня

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує,  що відповідно до п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання, зазначеного в абзаці першому п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ.

Тобто, суб’єкти господарювання, які бажають з 1 жовтня поточного року перейти на сплату єдиного податку або змінити групу єдиного податку, повинні подати  заяву встановленої форми про право застосування спрощеної системи оподаткування до  15 вересня поточного року.

 

Про порушення податкового законодавства можна повідомляти за допомогою чат-бота «StopViolationBot»

ДПС України інформує громадян про можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці, повідомляти податкову службу про відомі факти порушень законодавства, зокрема, щодо:

- незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків;

- відмову у розрахунку банківською карткою;

- торгівлю без ліцензій, порушення порядку реалізації підакцизної продукції;

- завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби;

- неоформлення трудових відносин з найманими працівниками;

- здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

Така можливість реалізована завдяки створеному в ДПС чат-боту «StopViolationBot» на базі месенджера Telegram.

По-перше – це просто, по-друге – це швидко, і найголовніше – це ефективно.

Вся інформація, яка надходить до чат-боту, досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи.

 

До уваги платників акцизного податку!

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що 22 липня набрав чинності наказ Мінфіну України від 31.05.2022 «151 про внесення змін до форми декларації акцизного податку та порядку її заповнення.

Декларації акцизного податку за новою формою за серпень 2022 року потрібно подати не пізніше 20 вересня поточного року.

Детальніше з порядком подання Декларації можна ознайомитись  за посиланням https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/613485.html.

 

 

Термін подання одноразових (спеціальних) добровільних декларацій подовжено до 1 березня 2023 року

Буська ДПІ повідомляє, що Законом України від 15.08.2022  № 2516-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу та  подовжено термін подання одноразових (спеціальних) добровільних декларацій до 1 березня 2023 року.

Декларуванню підлягають активи, розміщені на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

З початку кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб задекларовано 5,3 млрд гривень. Сума задекларованого до сплати збору склала 317 млн гривень.

Сплачений одноразовий збір у рамках податкової амністії йде до державного бюджету, з якого фінансується обороноздатність нашої країни.

 

Щодо реєстрації програмного РРО

Буська ДПІ нагадує, що для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій формується Заява про реєстрацію програмних РРО за ф. № 1-ПРРО (J/F 1316604) в електронній формі, яка подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків до фіскального сервера засобами Електронного кабінету (портального рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (API)) або засобами телекомунікацій.

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації, ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій. Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО. Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.

 

 

Закон № 1914: зміни в оприлюдненні інформації про платників податків – боржників

Буська ДПІ нагадує, що згідно з Законом України від 30.11.2021  № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» на офіційному вебпорталі ДПС України щомісяця публікуватиметься інформація про фізичних осіб, які мають податковий борг. В інформації зазначається:

- дата народження фізичної особи;

- прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);

- суму податкового боргу такої фізичної особи в розрізі платежів та відповідних територіальних органів ДПС із зазначенням їх керівників.

При цьому, для уникнення спорів законодавець передбачив, що контролюючий орган не несе відповідальності за можливі помилки в оприлюдненій інформації, які виникають з незалежних від податкових органів причин. Зокрема, якщо платник податків зазначив неправильні реквізити у документах про сплату податків і зборів чи не виконав обов’язок щодо надання контролюючим органам інформації про зміну своїх даних чи даних про об’єкти оподаткування.

Одночасно, Закон № 1914 вніс зміни до законів України «Про доступ до публічної інформації» та «Про захист персональних даних», відповідно до яких не може бути обмежено доступ до інформації про наявність у фізичної особи податкового боргу, а перелічена вище інформація, яка публікується на офіційному вебпорталі ДПС, не належить до інформації з обмеженим доступом.

Такі зміни запроваджено у зв’язку з тим, що на практиці мали місце випадки, коли платники податків – громадяни не отримували інформацію про виникнення у них податкового боргу (наприклад, з податку на майно), і фактично дізнавалися про це вже при застосуванні до них процедур стягнення.

 

 

                                                                                                                    Буський сектор організації роботи

                                                                                                                                           управління організації роботи

                                                                                                                                            ГУ ДПС у Львівській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь