Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 12.09.2023 16:22
Кількість переглядів: 192

Фото без описуПро використання РРО/ПРРО

Буська ДПІ нагадує, що відповідно до ст. 3 Закону України від 06.07.95 № 265/95-ВР продавець зобов’язаний видати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми на паперовому носії або в електронному вигляді на повну суму проведеної розрахункової операції.  Щодо проведення розрахунків через термінал, то звертаємо увагу, що сліп, роздрукований терміналом – не є розрахунковим документом. Відтак, при проведенні розрахунків через термінал  суб’єкти господарювання зобов’язані використовувати  належним чином зареєстровані РРО/ПРРО та видавати розрахунковий документ (чек). 

З 1 жовтня 2023 року, відповідно до норм Закону України № 3219, відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення при використанні РРО/ПРРО.

Роз’яснення з питань реєстрації та застосування ПРРО  розміщені на офіційному вебпорталі ДПС України у банері «Програмні РРО» https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/. Також суб’єкти господарювання можуть зателефонувати на «гарячі лінії» ГУ ДПС у Львівській області  за тел.: (098)2266099, (097)9523002, або звернутись в Центр обслуговування платників Буської ДПІ ((03-264) 3-06-12).

 

Покупці мають право повідомити податкову службу про незастосування касових апаратів та невидачу чеків

Фахівці податкової звертають увагу споживачів на ресурси ДПС, які дають можливість повідомляти про ймовірні факти порушень законодавства суб’єктами господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, контроль за яким здійснюють податкові органи. 

Найбільш зручний з них – чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram. 

З його допомогою в будь-який час доби у будь-якому місці можна оперативно поінформувати ДПС про: 

незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків; 

відмову у розрахунку банківською карткою; 

торгівлю без ліцензій, порушення порядку реалізації підакцизної продукції; 

завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби, пальне; 

неоформлення трудових відносин з найманими працівниками; 

здійснення господарської діяльності без державної реєстрації. 

Також повідомити про порушення можна через «гарячу лінію» Контакт-центр ДПС за номером 0800-501-00-7. 

Вся інформація, яка надходить до ДПС, досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі податкові перевірки. 

 

Закон №3219: щодо визначення податкових зобов’язань з ПДВ

Протягом якого періоду визначаються податкові зобов’язання з ПДВ, передбачених п. 198.5 ст. 198 ПК, за товарами, які були придбані з ПДВ до початку використання спрощеної системи з особливостями оподаткування та використані в період застосування спрощеної системи з особливостями оподаткування?

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що за товарами, необоротними активами, які були придбані/виготовлені/ввезені на митну територію України з ПДВ до початку використання спрощеної системи з особливостями оподаткування та використані (поставлені, реалізовані) в період застосування спрощеної системи з особливостями оподаткування, податкові зобов’язання, передбачені п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України, нараховуються протягом серпня – жовтня 2023 року, але не пізніше 31 жовтня 2023 року.

Закон України від 30.06.2023  № 3219-ІХ автоматично відновлює права та обов'язки платника ПДВ при переході платника із спрощеної системи з особливостями оподаткування на загальну систему оподаткування. Зокрема, для тих суб’єктів господарювання у кого реєстрацію платником ПДВ було призупинено визначаються правила оподаткування під час та після такого переходу й відновлення реєстрації платником ПДВ.

Детально ознайомитися з правилами переходу на  довоєнну систему оподаткування та особливостями оподаткування  платників  податків  у  період  дії  воєнного  стану,  у  зв’язку із  змінами, запровадженими  Законом  № 3219-ІХ, можна в інформаційному листі ДПС України за посиланням: https://tax.gov.ua/data/material/000/578/694703/InfoList4_2023.pdf

 

Закон № 3219-ІХ: врегульовано порядок визначення вартості активів для розрахунку амортизації платникам, які перебували на спрощеній системі з особливостями оподаткування

Питання порядку визначення вартості необоротних активів для податкової амортизації платникам податку, які тимчасово перебували на спрощеній системі з особливостями оподаткування та з 01 серпня 2023 року повертаються на сплату податку на прибуток підприємств врегульовано внесеними Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ  змінами до Податкового кодексу України.

Такі платники податку для розрахунку амортизації відповідно до положень підпункту 138.3.1 пункту 138.3 статті 138 Кодексу враховують суму залишкової вартості основних засобів та нематеріальних активів, які були введені в експлуатацію до переходу на сплату єдиного податку та під час сплати такого єдиного податку, яка визначається як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої амортизації відповідно до положень статті 138 розділу III Кодексу (у т.ч. під час перебування на сплаті єдиного податку). Строки корисного використання (експлуатації) основних засобів та нематеріальних активів визначаються з урахуванням мінімально допустимих строків амортизації згідно зі статтею 138 Кодексу та дати введення таких необоротних активів в експлуатацію до переходу платника на сплату єдиного податку або під час сплати такого єдиного податку. При цьому, при визначенні мінімально допустимих строків амортизації по введених в експлуатацію основних засобах до переходу платника податку на сплату єдиного податку враховуються також положення пункту 43-1 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу

З більш детальними роз’ясненнями щодо особливості переходу на сплату податку на прибуток підприємств можливо ознайомитись в Інформаційному листі ДПС України № 4/2023: ««Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу» за посиланням – https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/694704.html .

 

За навчання в аспірантурі можна отримати податкову знижку

Буська ДПІ нагадує, що підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (підпункт 166.1.2 пункту 166.1 статті 166 Податкового кодексу).

Крім того, право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені статтею 166 ПКУ.

Відповідно до підпункту 166.3.3 пункту 166.3 статті 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 ПКУ, витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти таким платником податку та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою.

Платник податку, який навчається в аспірантурі, є здобувачем вищої освіти і, відповідно, має право на податкову знижку за витратами, понесеними на користь закладу освіти за навчання в аспірантурі за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Правом на податкову знижку за витратами, понесеними у 2022 році, можна скористатись до кінця 2023 року.

 

У ДПІ триває інформування платників щодо законодавчих змін

Днями, в Буській ДПІ проведено практикуми для суб’єктів господарювання з питань реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій та змін у податковому законодавстві.

Під час проведених заходів була зосереджена увага присутніх на новації у застосуванні РРО та ПРРО, відповідальності суб’єктів господарювання за порушення у сфері застосування РРО, а також про функціонування  електронних сервісів ДПС України. Наголошено, що СГД можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО залежно від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб. Податкова служба надає можливість безкоштовного встановлення програмного РРО на будь-який комп’ютер, ноутбук або гаджет. Оновлена версія програмного забезпечення безоплатного ПРРО від ДПС для операційних систем Android та iOS доступна https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/».

Також обговорені питання, пов’язані з особливостями оподаткування у період дії воєнного стану для платників, які працюють на спрощеній системі оподаткування, сплати податкових зобов’язань по єдиному податку та єдиному внеску, легалізації трудових відносин, про можливість отримання податкової знижки та інше.

 

 

                                                                                                    Буський сектор організації роботи

                                                                                                                  управління організації роботи

                                                                                                                     ГУ ДПС у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь