24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Дата: 24.03.2024 20:31
Кількість переглядів: 107

Фото без опису         Щорічно у березні проводиться Всеукраїнський місячник боротьби з туберкульозом. Мета даного заходу – підвищення інформованості про туберкульоз.

        24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця дата обрана не випадково, адже в цей день у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє захворювання. Відтоді було відкрито шлях до діагностики та лікування від туберкульозу.

         Бродівський відділ ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що на території Буської територіальної громади в 2023 році рівень захворюваності на туберкульоз органів дихання знизився на 33,3% -  зареєстровано 8 випадків туберкульозу, з них 7  активною формою проти 12, в т.ч. 11 активною формою за аналогічний період 2022 року. Випадків захворювання серед дітей до 17 років не зареєстровано. Серед хворих на вперше діагностований туберкульоз близько 75 % це непрацюючі працездатного віку.     

         Вже цього року, зареєстровано 3 випадки туберкульозу органів дихання cеред дорослих, з них 2-є осіб з активною формою.

           А у 2023 році, в порівнянні з 2022 роком,  в Львівській області захворювання на туберкульоз органів дихання зріс на 35,72%  – зареєстровано 1307 випадків (52,14 на 100 тис. населення) проти 963 випадків (38,42 на 100 тис. населення) у 2022 році.  Показник захворюваності за 2023 рік перевищує показник в Україні на 48,76.

      За даними ЦГЗ, у 2023 році в Україні зареєстрували 19 851 людину із ТБ, зокрема 639 дітей віком 0–14 років і 196 підлітків віком 15–17 років.

        Туберкульоз - інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу (Mycobacterium tuberculosis).

        Туберкульоз у більшості випадків  вражає легені, але захворювання може виникнути у будь - якому  органі, наприклад в нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишечнику, шкірі, статевих органах тощо.

         Заражаються при вдиханні повітря, в якому є збудник захворювання. Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Вірогідність розвинення хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. Нездатність імунної системи боротися з інфекцією призводить до розвитку активної хвороби, при якій мікобактерії розмножуються і руйнують організм. Особливо чутливі маленькі діти, оскільки їх імунна система ще не сформована.

 

        Основні симптоми захворювання:

  • кашель або покашлювання впродовж двох тижнів і більше;
  • підвищена температура тіла – від 37,2 °С;
  • різка втрата ваги;
  • зниження працездатності і загальна втомлюваність;
  • нічна пітливість;
  • виражена задишка;
  • у важких формах – кровохаркання.

 

        Як запобігти інфікуванню?

 

  • Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни та етикету кашлю! При кашлі та чханні прикрийте рот і ніс серветкою та відразу викиньте серветку в контейнер для сміття з кришкою. В разі відсутності серветок, слід чхати і кашляти в згин ліктя.
  • Не забувайте про гігієну рук! Після кожного акту кашлю та чхання мийте руки водою з милом або обробіть спиртовмісним антисептиком!
  • Одягніть маску, коли відвідуєте заклад охорони здоров’я! Зніміть маску за гумки, викиньте її в закритий контейнер для відходів та обробіть руки!
  • Подбайте про доступ чистого повітря у закриті приміщення!

 

        Ефективна профілактика туберкульозу - вакцинація. Батьки мають розуміти, що БЦЖ це щит для дитини, який захищає від важких форм туберкульозу, особливо небезпечних для дітей першого року життя.

       Сьогодні туберкульоз - повністю виліковна недуга. Саме завдяки ефективним протитуберкульозним препаратам. Держава закуповує їх, а тому вони безоплатні для пацієнтів. Важливо виконувати всі рекомендації лікаря та регулярно приймати призначені ліки!

       Знайдіть 5 хвилин для свого здоров’я — пройдіть тест за посиланням https://tbtest.phc.org.ua/.

 

Не залишайтесь байдужими до проблеми туберкульозу – робіть все, щоб зупинити туберкульоз сьогодні!

       

 

#ТакМиМожемоПодолатиТуберкульоз

#МиПрацюємоЩобВиБулиЗдорові

 

 

Бродівський відділ ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь