12 травня - Міжнародний день захисту здоров'я рослин

Дата: 12.05.2024 11:19
Кількість переглядів: 70

Фото без опису    Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров'я рослин.

    Це має на меті підвищити глобальну обізнаність про те,  як захист здоров'я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.

    Все починається з насіння…..

Серед усіх форм життя на Землі є одна особлива, від якої залежать всі живі істоти на планеті, включаючи людей. Без неї не було б життя на Землі.

   Рослина

Є багато типів рослин, порахувати їх просто неможливо 30 відсотків поверхні Землі заселено рослинами. Сюди не входять луги, сади , джунглі, савани та інші суходільні місця існування. Якщо розглядати  поверхню землі із космосу, то буде видно, що зелений колір – один із основних кольорів разом  з коричневим і синім. Є рослини які живуть під водою.

Основні ключові фактори того, що захист здоров’я рослини є важливим у нашому житті:

1.  Наша їжа на 80% складається з рослин, вони виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Але, водночас, рослинам постійно загрожують шкідники та хвороби — щорічно через них гине до 40% продовольчих культур у всьому світі.

2.   Підвищення температури на планеті означає, що більше шкідників рослин з’являється в тих місцях, де їх раніше не бачили.

3.  Кількість корисних комах за останні 25 – 30 років знизилася на 80 %, а вони також важливі для здоров’я рослин (запилення, боротьби з шкідниками, здоров’я ґрунтів, переробки поживних речовин).

4.     Найбільші рої сарани можуть з’їдати близько 100 000 тон рослин на день, натомість такою кількістю їжі можна прогодувати десятки тисяч людей протягом року.

5.  За прогнозами сільськогосподарське виробництво повинно збільшитися на 60 % до 2050 року, щоб прогодувати все населення планети.    

     Ось чому основним гаслом Міжнародного дня здоров'я рослин є  «Захистимо рослину – збережемо життя».

    Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров'я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюються нові ніші для розвитку шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було. Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі, і кожен з нас має відігравати певну роль.

Законодавці повинні поставити у пріоритет здоров’я та захист рослин, відповідність міжнародним фітосанітарним стандартам, підтримати інновації в галузі охорони здоров’я рослин, дослідження та розробки у цій галузі, а також посилити національний та регіональний захист рослин.

    Широка громадськість повинна знати про ризики, пов'язані з транскордонним перенесенням рослин і рослинних продуктів, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб. 

Слід бути обережними при купівлі рослин і рослинної продукції, особливо через дистанційну торгівлю, яка минає регулярні фітосанітарні перевірки. 

Важливо купувати в авторитетних компаній, які надають міжнародну фітосанітарну сертифікацію для безпечної торгівлі рослинами та рослинною продукцією.

Рослини це життя

   Широка громадськість повинна знати про ризики, пов'язані з транскордонним перенесенням рослин і рослинних продуктів, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб. 

Слід бути обережними при купівлі рослин і рослинної продукції, особливо через дистанційну торгівлю, яка минає регулярні фітосанітарні перевірки. 

Важливо купувати в авторитетних компаній, які надають міжнародну фітосанітарну сертифікацію для безпечної торгівлі рослинами та рослинною продукцією.

Рослини також хворіють і страждають!

     Так як і ми – люди так  і  інші живі істоти на Землі, рослини можуть хворіти і страждати.

     Коли це відбувається, страждає вся планета. Через шкідників і хвороб рослин, пшениця і помідори на полях не ростуть, дерева не плодоносять, а інші плоди гниють.

     Гірше те що люди, чиє  харчування залежить головним чином від сільськогосподарської продукції – будуть голодувати.

Як рослини хворіють та пошкоджуються?

     Насіння, корені (цибульки), листя та інші частини рослин стають засобом переміщення, а то і місцем постійного мешкання для цілих колоній патогенів, армій шкідників та інших ворогів рослин. Хвороби рослин, як кір та грип у людей, можуть бути інфекційними передаватися від одної рослини до іншої, завдаючи збитки навколишньому середовищу.

      Тільки подумайте, одна заражена насінина, з якої виросте хвора рослина, може уразити  та знищити цілі посіви сільськогосподарських культур, залишивши велику групу людей без їжі.

Вороги рослин

     Малесенькі, але смертоносні вороги рослин бувають різної форми і кольору.

     Деякі комахи, гриби, віруси, бактерії, черви можуть знищити цілі плантації лісів, садів, засіяні поля, квіти і декоративні рослини.

     Виявити цих шкідливих організмів дуже не просто, тому що вони ховаються там де їх ніхто не  чекає.

     Вони переміщуються у валізах, ховаються у підошвах черевиків. Вони подорожують вантажними судами та міжконтинентальними авіарейсами.

     Улюблене заняття шкідливих організмів – пошук нових культур і здорових рослин, для продовження свого виду. Велика чисельність шкідників може зачаїтися на довго і знаходитись у стані «спокою» до більш сприятливих  умов, для їх розвитку. Але після такого стану «спокою»,  вони пробуджуються  відпочившими та зміцнілими для нападу на рослину. 

     Вороги  у рослин відомі ще з далекої давнини.

     Але в минулому коли наука і технології були не такими розвинутими, виявлення і знищення шкідників рослин було дуже не простим.

     В середині дев’ятнадцятого століття із невідомих земель у Європі виявили блукаючий організм – фітофтора картоплі.

     Ніхто не знав як зберегти рослини від цієї напасті.

     В Ірландії де картопля  на той час була головним харчовим продуктом, хвороба знищила весь врожай, - викликавши голод, від якого померло більше мільйона людей.

     У 1943  році грибкова  хвороба, під назвою

бура плямистість рису, знищила майже весь врожай рису у Бенгалії (Індія).

     Більш як два мільйони людей загинули від голоду, а інші мусили їхати у інші регіони у пошуках їжі.

     Звідки з’являються хвороби – не завжди відомо.

     Великі дерева – в’язи і кипариси, які сотні років росли майже всюди в країнах Середземномор’я, таких як Італія , Іспанія, - були знищені  катастрофічними хворобами. Через океан вони добралися  і до Американського континенту.

     З часом нашестя шкідників стали все частішими і спустошливими. З’явилося більше можливостей для пересування.

     Завдяки глобалізації, різко виросло число міжконтинентальних рейсів і комерційних перевезень з одного кінця світу на інший, це стало нормою.

     Колись дуже давно небезпечний шкідник мав довго і стомливо переселятися  з одної сторони на іншу, покладаючись на власні засоби - крила, лапки, щупальця, або  переноситись з потоком вітру.

     Проте сьогодні їм достатньо пробратися на міжнародний авіарейс або вантажне судно, щоб добратися до місця призначення у рекордний строк.

Хвороба, під назвою «стеблова іржа пшениці Ug99» з’явилася в Уганді у 1999 році і уразила найбільш популярні сорти пшениці країни, швидко поширилася на всі регіони вирощування пшениці в світі.

     Бактерія Ксилелла Фастидоза сьогодні знищує  оливкові дерева у Саленто - плодючій землі на півдні Італії. Вона знищує джерело  засобів існування  цілих родин, чиї доходи залежать від оливок, це є загрозою для місцевої традиції, руйнує ландшафти і шкодить розвитку туризму.

Подорожуючі шкідники «прибульці»

     Є такий шкідник , метелик – кукурудзяна листяна совка , свій розвиток він проходить на рослинах кукурудзи. Вперше він з’явився у тропічній зоні Південної та Північної Америки і є основним небезпечним шкідником для посівів кукурудзи, проса, рису, овочів, бавовнику і ще 80-ти  різних видів рослин.

     Вже його спостерігають у Африці, Індії, Кореї, Японії, Австралії. Самка шкідника робить перельоти до 100км у  день, а плодючість її сягає - 1000 яєць.

     Ще один найнебезпечніший шкідник сарана, яка дуже схожа на коника. Шкідник за день долає до 150 км у пошуках їжі, з’їдає корму стільки скільки сам важить, залишаючи після себе пустелю.

     Отже вже зрозуміло, що шкідники культур, хвороби, бур’яни та інших шкідливі фактори можуть мати руйнівні результати, значно скорочуючи або навіть знищуючи майбутні посіви.

     Вчені всього світу постійно працюють над методами захисту сільськогосподарських рослин, щоб виключити небажаний вплив.

     Основними методами захисту рослин є: агротехнічні, фізико-механічні, хімічні, біологічні та комплексні методи захисту рослин.      Також велике значення в захисті рослин від шкідників і хвороб має сівозміна, оптимізація системи зрошення, управління бур’янами, боротьба з шкідниками і лікування захворювань.

      Профілактичні заходи щодо захисту рослин заощадять ваші сили і гроші.

Що Таке Захист Рослин?

     Ще 2 тисяч років тому фермери почали вдаватися до різних хитрощів для збільшення врожаю.

     Захист посівів – це комплекс інструментів, продуктів і стратегій, які використовуються для захисту рослин від шкідників, хвороб, вірусів, бур’янів і інших шкідливих чинників. Вони можуть мати руйнівні результати, значно скорочуючи або навіть знищуючи майбутні посіви.

     Експерти прийшли до єдиної думки, що профілактичний захист рослин є набагато ефективнішим за лікування.

     На щастя, останні розробки в сучасному сільському господарстві пропонують різні рішення.

     Правильний підхід до захисту рослин має велике значення, оскільки він дозволяє фермерам підвищити врожайність і скоротити втрати.

     За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, якщо фермери припинять застосовувати методи захисту рослин, вони негайно втратять близько 40 відсотків врожаю через вплив шкідників і хвороб рослин.

Основні Методи Захисту Рослин

Агротехнічні методи

     Формування найбільш сприятливих умов зростання для культур і пригноблення росту бур’янів є основною задачею агротехнічного методу захисту рослин. Вчасне прибирання урожаю і ліквідація залишку після збору стримує поширення шкідників і паразитів.

     Для захисту сільськогосподарських рослин в процесі збору та збереження посівного матеріалу його потрібно відфільтрувати від насіння бур’янів і шкідників, що розвиваються всередині нього (зернівка горохова, люцернова і конюшинова товстоніжка). Крім того його слід вичистити від сажкових мішечків, ріжків і твердої сажки ячменю).

     Агротехнічні методи

     З метою захисту культур необхідно витримувати оптимальні терміни та норми висівання насіння.

     Врожай потрібно збирати вчасно і результативно.

     З метою захисту рослин необхідно стежити за правильністю схову та застосування гною. Перед годуванням концентрований корм необхідно подрібнити.

     Бур’яни слід косити в місцях їх неконтрольованого зростання до і під час цвітіння. Зазвичай це узбіччя дороги, края поля, лісу.

Механічні Методи

     Як випливає з назви, цей метод захисту  передбачає застосування різних пасток і інших механічних засобів боротьби з шкідниками.

      Наприклад, це пастки для мишей або клейові кільця на стеблах культур. Або навіть збірка вручну і винищення комах.

Фізичні Методи

     До фізичних методів захисту рослин від шкідників і хвороб належать різні варіанти впливу на шкідливі рослини або організми ультразвуком, радіаційною енергію, електромагнітними полями, нагріванням або замороженням.

     Наприклад, для знищення летучої сажки пшениці і ячменю їх насіння занурюють в воду високої температури (48-50°).

     Навпаки, для знищення квасолевої та горохової зернівок потрібно застосовувати низькі температури, до мінус одинадцяти градусів).

Біологічні Методи

     Iснує безліч організмів в навколишньому середовищі, які так чи інакше паразитують на інших. Ця група методів захисту сільськогосподарських культур передбачає пошук природних ворогів шкідників культур. Птахів застосовують для захисту від гусениць. Трихограмма застосовується для захисту від стеблового кукурудзяного метелика.

     Цікавим напрямом є розведення культур на порожніх полях, які є кормовою базою для місцевих ентомофагів. Інакше кажучи збереження природного середовища мешкання ентомофагів, поруч з якими сіють врожай.

     Біологічні Методи

     Для захисту рослин від комах можна користуватися бактеріями. Потрапляючи в організм комахи, спорові бактерії проростають і спричиняють загибель зараженого господаря.

     На сьогодні є декілька напрямів біологічних методів захисту сільськогосподарських культур від хвороб:

     Застосування в сівозміні культур, що пригноблюють процес росту і розвитку бур’янів.

     Віруси і мікроорганізми можуть застосовуватися для боротьби з низкою рослин. Приміром гірчакова іржа спричиняє затримку росту гірчака. Іржа осоту рожевого може призвести до відмирання до 80% пагонів осоту ще до цвітіння.

Біологічні Методи

     Застосування спеціалізованих фітофагів з метою захисту культур. Личинки бражника берізкового залюбки пожирають листя берізки польової, та осотів.

     Для захисту рослин від амброзії застосовуються личинки слоника несправжнього, які розвиваються на її насінні, живляться чоловічими суцвіттями, дорослі особини харчуються пилком цієї рослини.

     Гусениці амброзієвої совки і амброзієвого листоїду ефективні проти цієї ж рослини. Гірчична нематода і личинки вічкової галиці сильно вражають гірчак.

   Біологічні Методи

     Грибок Fusarium orobanche застосовується для знищення вовчка звичайного (капустянка, медведка) і слугує таким чином для захисту рослин.

    Відособленою галуззю захисту сільськогосподарських рослин є застосування біогенних засобів. Це або результат життєдіяльності якоїсь групи мікроорганізмів, або препарат на базі живих мікроорганізмів.

     Дикі качки охоче їдять зернівки проса рисовидного (рисовий паразит) на полях після збирання врожаю, тим самим вичищаючи площі від цього бур’яну.

     Хімічні Методи

Це використання різних засобів захисту рослин для сповільнення росту і розвитку різних культур. Ні один з препаратів сьогодні не дає 100% гарантії ліквідації бур’янів і повинен застосовуватися в поєднанні з іншими методами для підсилення захисту рослин від шкідників і хвороб. Крім того, кожен епізод використання препаратів з метою захисту культур повинен бути обґрунтований, щоб оминути забруднення природи. Навіть при розпилюванні засобів захисту рослин в мінімальних дозах на певній ділянці, рухаючись разом з водою в грунті, вони можуть створювати токсичні концентрації у водних об’єктах, потрапляти в організми гризунів і хижаків, які ними живляться.

     

 

 

      Інтегрований Метод

      Інтегрований Метод захисту рослин дає в результаті гармонійне поєднання всього перерахованого. Його використання можливе тільки при регулярному моніторингу поля та всіх його параметрів.

     Важливо розуміти, що кінцевою ціллю польової обробки є не знищення 100% шкідливих об’єктів, а регулювання пропорції корисних і шкідливих об’єктів. Критерієм цього є так званий поріг шкідливості, при якому шкоди врожаю переважають витрати на їх запобігання. Вираховується в кількості шкідників на 1 м². У тому випадку, коли вартість всіх видів обробок буде коштувати менше, ніж втрата врожаю без цих обробок, їх можна вважати раціональними для захисту рослин.

     Сівозміна – Потужний інструмент Захисту Рослин

     Сівозміна має велике значення в боротьбі з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур. Цей фактор знижує фітосанітарний потенціал в 2-6 разів в порівнянні з його рівнем у багаторічних культур. В цьому випадку зникають специфічні бур’яни, хвороби, шкідники. Кукурудза відрізняється стабільною самосумісністю і може вирощуватися протягом 4-5 років на одній ділянці. А ось горох, цукрові буряки, пшениця, ячмінь, овес, жито, вика негативно реагують навіть на один повторний посів і, навпаки, при правильному внесення в сівозміну дадуть підвищений врожай.

     Серед інструментів захисту рослин, сівозміна є пріоритетною умовою поліпшення ґрунту, посівів і навколишнього середовища.

Оптимізація Системи Зрошення

     Рівень вологості ґрунту є ключем до підтримання оптимального здоров’я культур, максимального врожаю і одним із способів захисту рослин. Неправильний рівень зволоження поля є причиною низької продуктивності рослин.

     Причини – особливості рельєфу і брак води. Або, навпаки, це може бути проблема затоплення. 

     Всі ці фактори послаблюють культури і роблять їх більш сприйнятливими до хвороб. Затоплення певних ділянок сприяє росту бур’янів. Виявивши і усунувши ці фактори, ви зробите величезний крок до запобігання можливих загроз а отже захисту рослин від шкідників і хвороб.

     Інший аспект  – контроль води. Близько 70% чистої води у всьому світі використовується для потреб сільського господарства. І 60% його витрачається даремно. Сучасні технологічні системи вирішують цю проблему, забезпечуючи віддалений контроль і ефективний розподіл.

Управління Бур’янами

     Бур’яни позбавляють культурні рослини поживних речовин, закривають їх від сонця. Бур’яни переносять хвороби або можуть поширювати шкідників. За різними даними, щорічно фермери втрачають 10-50% врожаю через бур’яни. Завдяки технологіям захисту рослин з використанням штучного інтелекту фермери можуть виявляти бур’яни і точково їх знищувати.

     Класифікація методів боротьби з бур’янами заснована на їх здатності поширюватися і способах боротьби з ними.

     Зазвичай ми говоримо про профілактичні та винищувальні заходи.

     Профілактичні заходи захисту рослин включають карантин і різні організаційні етапи, такі як правильна обробка та зберігання насіння.

Хто врятує планету від ворогів рослин?

    Лікарі для рослин - це спеціалісти, які люблять життя і весну, зелений - їх улюблений колір. Як наші лікарі і ветеринари, які лікують нас і наших чотириногих  друзів, лікарі рослин втручаються, коли рослина або дерево захворіло або пошкоджено, вони застосовують ліки, які краще працюють проти шкідливих організмів.

     Виявлення нових хвороб і шкідників допомагають їм просуватися у своїх дослідженнях і експериментувати з більш ефективними засобами лікування.

     Захищаючи рослину вони захищають життя.

 

Головний спеціаліст відділу карантину рослин              Галина Бугай


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь