Знищення бур'янів після жнив

Дата: 23.08.2023 17:45
Кількість переглядів: 143

 

Фото без описуПісля  закінчення  жнив   на  полі  потрібно  зібрати  всю  солому. Якщо можливо,  провести  дискування  для  прополювання старих бур’янів і стимулювання проростання нових насінин. Для цього потрібно щоб пройшли рясні дощі, тому що після збирання врожаю грунт  має понижену вологість. 

Після  розрізання  диском  бур'яни  будуть мати  більшу  поглинаючу  листкову  поверхню  і  менш  розвинену  кореневу систему,  що  полегшить  їх  знищення  при  низьких  дозах  внесення гербіциду  Раундап. Також можна застосувати гербіциди: Тотал, Отаман, Напалм, Геліос, Гліфовіт, Ураган форте, Антибур’ян та інші — все це речовини однієї групи під загальною назвою «гліфосати».

     Гліфосати — це гербіциди суцільної дії, системні, які здатні до пересування по рослинах до кореневища. Діюча речовина переміщується з місця нанесення повільно (7-10 днів), але на велику відстань (на глибину до 2 м) і викликає загибель кореневищ у радіусі 30 см. Симптоми дії препаратів можна спостерігати на однорічних рослинах через 2-4 доби, на багаторічних – 7-10 діб; повна загибель настає через 20 днів і більше. Бур’яни спочатку набувають світло-зеленого забарвлення, потім жовтіють, знебарвлюються, втрачають тургор, засихають і через 14-20 днів гинуть.

    Потрібно  дочекатися  проростання    бур'янів  до  оптимальних  розмірів — 10-20 см., тоді  вносити  гербіцид. Найкращі результати досягають за використання гліфосату 2,0 л/га, у поєднанні із 2,4-Д (ефір), 2,0 л/га, в оптимальні фази розвитку бур’янів: для осоту — це 10–20 см у фазі ррозетки, берізки польової — 10–30 см у фазі розетки, однорічних — 10–20 см заввишки або у діаметрі. Строки відростання бур’янів залежать від кліматичних умов, але головне — не допустити їхнього надмірного відростання.

     Під час застосування препаратів на основі гліфосату потрібно дотримуватися таких правил:

  - використовувати невисокі норми витрати робочого розчину; гліфосат дає найкращі результати у вигляді концентрованого розчину за максимальної норми витрати води 200 л/га;

  - не проводити обприскування, якщо протягом наступних 4-5 годин очікується дощ: гліфосат повинен повністю поглинутись листям бур’янів;

  - для досягнення оптимальних результатів бур’яни повинні активно розвиватися в умовах доброї зволоженості ґрунту. Якщо бур’яни страждають від посухи, обприскування краще не проводити.

   Обприскування  препаратами  не  порушує  сівозміни. Після  винищення  небажаної  рослинності, на  полі  можна  висівати  будь-яку  культуру. Завдяки  високоефективному  знищенню бур'янів, обробка  гербіцидом  дає  можливість  підвищити врожайність  наступних  культур  на  30 %. Через  зменшення механічних  обробок  зберігається  структура  грунту та грунтова  волога.                         

                                                  Оксана ЗАБУЖНА,

державний фітосанітарний інспектор

           ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області                  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь