6 листопада виповнюється 212 років з дня народження зачинателя нової літератури в Галичині отця Маркіяна Семеновича Шашкевича

Дата: 06.11.2023 07:54
Кількість переглядів: 161

Фото без описуЙого коротке, але таке сповнене любові до людей, до Бога та України життя, тісно пов’язане з селами нашої громади Гумниська та Новосілки, де отець Маркіян був парафіяльним священником.

🔸 Зазначимо, що у Новосілках є Народний музей о. Маркіяна Шашкевича, який завжди відкритий для туристів. Його влада та громадськість урочисто відкрили 13 листопада 2011 р. до 200-річчя з дня народження нашого славетного земляка.

Довідково. Маркіян Семенович Шашкевич (6 листопада 1811, с. Підлисся — 7 червня 1843, с. Новосілки) — український (галицький) пророк («Будитель»), письменник, поет, духовний просвітитель, натхненник національного пробудження Галичини, священник УГКЦ.

Зачинатель нової української літератури в Галичині, релігійний та культурно-громадський діяч. Перший у нових часах речник відродження західноукраїнських (галицьких) земель. Очолив «Руську трійцю», ініціатор видання альманаху «Русалка Дністровая» (1837). Виступав за рівноправність української мови з польською.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь