Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 18.03.2021 18:58
Кількість переглядів: 990

Фото без опису

ПДВ: з 16 березня забезпечено можливість реєстрації податкових накладних за операціями з постачання  с/г продукції

          Буська ДПІ інформує, що затверджено нові форми податкової звітності з ПДВ та податкової накладної, які містять рядки та графи, призначені для відображення інформації щодо здійснюваних платниками податку операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, що підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою у розмірі 14 відсотків.

З 16 березня 2021 року для платників податку забезпечено можливість реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, які підлягають складенню за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, здійснених починаючи з 01.03.2021.

Відповідний наказ Міністерства фінансів України від 01.03.2021 № 131 „Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України” зареєстровано у Міністерстві юстиції України 11.03.2021 за № 310/35932.

 

РРО - запитання: яким є граничний обсяг доходів, що дозволяє «спрощенцям» не застосовувати  касові апарати?

      В Буській ДПІ роз’яснюють, граничний обсяг доходів, який дозволяє підприємцям – платникам єдиного податку 2- 4 груп не застосовувати РРО/ПРРО протягом 2021 року – 1 320 000 грн. (встановлюється  виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, і не повинен перевищувати 220 МЗП).

       Крім того РРО/ПРРО не застосовуються підприємцями – платниками єдиного податку, які перебувають на першій групі спрощеної системи оподаткування.

 

                        Про переваги використання електронних сервісів зазначили у Буській ДПІ

Впровадження дистанційного спілкування шляхом надання  суб’єктам господарювання чи громадянам адміністративних послуг у режимі онлайн – це вимоги сьогодення, яким податкова служба приділяє першочергову увагу. Одним із таких сервісів є Електронний кабінет - захищений, персоналізований та зручний у користуванні електронний сервіс ДПС, який надає платникам можливість у режимі онлайн  надавати податкову звітність, робити запити, переглядати необхідну інформацію, сплачувати податки та збори, тощо. Про це  зазначила начальник  відділу з надання адміністративних та інших послуг Буської ДПІ  Галина Гілевич   під час зустрічі з платниками.

В ході заходу  обговорювались питання формування звітності в електронному вигляді, застосування касових апаратів, кампанії декларування та сплати  податкового боргу.  Наголошено, що :

- річну декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані подати до 1 травня 2021 року громадяни, котрі отримали доходи, з яких торік не сплачено податок на доходи фізичних осіб;

- при перевищенні  платником єдиного податку  2- 4 груп  доходу у сумі  1320000 грн. застосування апаратного  реєстратора розрахункових операцій чи програмного є обов’язковим, незалежно від виду діяльності;

-   податковий борг, розмір якого за усіма податками і зборами, штрафними  санкціями та пенею, станом на 1 грудня 2020 року  не перевищує 6800 грн. можна відстрочити до 29 грудня цього року.

На завершення зустрічі присутнім запропоновано  використвувати інформаційні ресурси ДПС України:  «InfoTAX»,  Facebook , Telegram-канал.

 

 

                               Удосконалено форму податкового повідомлення-рішення

 

        Мінфін України наказом від 31.12.2020 №846 виклав у новій редакції Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, який приведено у відповідність до норм Податкового кодексу у зв’язку з прийняттям  Закону №466-IXЗакону №190-IXЗакону №2155-VIIIЗакону №909-VIII та інших нормативно-правових актів.

 Порядок  визначає форму  та порядок  надіслання  (вручення) контролюючими органами податкових повідомлень-рішень   платникам податків, передбачає відображення  у формах  ППР інформації щодо права  платника податків подавати  скаргу разом з клопотанням  про поновлення  скарги в адміністративному порядку  та копіями  підтверджених документів  поважності причин його пропуску.

 Також запроваджено  окремі форми податкового повідомлення-рішення, які застосовуються  у разі встановлення:

-порушення порядку  реєстрації  акцизних накладних та розрахунків коригування до таких  акцизних накладних у Єдиному реєстрі  акцизних накладних;

-фактів завищення сум ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету, заявлених у податкових деклараціях, зокрема при використанні права на податкову знижку.

Наказ № 846 опубліковано в Офіційному віснику №17 від 05.03.2021 і набирає чинності через 15 днів з дня його офіційного опублікування, тобто з 20.03.2021року.

 

 

                Понад 188 млн грн  земельного податку сплачено до місцевого бюджету Львівщини

Як повідомили в Головному управлінні ДПС у Львівській області,  протягом січня-лютого2021 року до місцевого бюджету Львівщини сплачено понад 188 млн грн податку по платі за землю, що у порівняні з аналогічним періодом минулого року більше на 2,5 млн грн (185,8 млн грн). У лютому 2021 року до місцевого бюджету надійшло понад 106 млн грн податку, що у порівняні з лютим 2020 року більше  на 2,9 млн гривень.

 

                                   Закон 1072-ІХ: cписання штрафних санкцій і пені

 

         Законодавець передбачив декілька механізмів врегулювання податкового боргу згідно Закону України №1072IX від 04.12.2020,  яким  доповнено Податковий кодекс новими пунктами. Одним із таких механізмів є відстрочення податкового боргу платників податків-фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6800 гривень.

Умови відстрочення податкового боргу такі: надається платникам податків – фізичним особам, які станом на 1 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу (у тому числі штрафні санкції та пеня) у сумі, що не перевищує 6800 гривень в цілому. Така сума боргу може бути відстрочена до 29.12.2021. Відстрочення потребує обов’язкового подання заяви до контролюючого органу за місцем обліку платника податків – фізичної особи. Відстрочення надається без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

У разі погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного строку (до 29.12.2021) штрафні санкції і пеня передбачені ПКУ, не застосовуються та не нараховуються, а застосовані (нараховані) коригуються до нульових показників.

У разі ж непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання граничного строку, а також у разі її погашення після 29.12.2021, штрафні санкції і пеня нараховуються у загальному порядку.

 

                                                                                                                Буський сектор організації роботи

                                                                                                                        організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                   ГУ ДПС у Львівській області  

 

 

 

         

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь