Добровільна пожежна охорона - це ефективно!

Дата: 28.04.2021 14:24
Кількість переглядів: 492

Законом України “Про місцеве самоврядування України” та статтею 19 Кодексу цивільного захисту України визначено повноваження органам місцевого самоврядування у сфері організації заходів цивільного захисту, а саме - запобігання надзвичайним ситуаціям, захисту населення і територій

від природних та техногенних загроз, реагування на надзвичайні ситуації та ліквідації їх наслідків.

На цей час понад 40 % усіх пожеж відбуваються у сільській місцевості, при цьому гинуть люди, завдаються значні збитки культурній спадщині, господарства несуть чималі втрати, а тому гостро стоїть питання організації гасіння пожеж у сільській місцевості, де існує велика кількість населених пунктів, час прибуття першого підрозділу в які перевищує максимально допустимі значення(20 хвилин).

Реформування місцевого самоврядування та децентралізація влади передбачають передачу більших повноважень і ресурсів на рівень територіальних громад.

Так, Концепцією до основних повноважень органів місцевого самоврядування базового рівня (об'єднаних територіальних громад) віднесено забезпечення гасіння пожеж, що передбачає подальший розвиток існуючих та утворення нових пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої та добровільної пожежної охорони.

Добровільні пожежні – це особи з числа тих, які постійно проживають на відповідній території та виявили бажання, незалежно від своєї зайнятості, безоплатно здійснювати гасіння пожеж, надавати допомогу під час подолання наслідків надзвичайних ситуацій, проводити роботу щодо їх профілактики тощо.

Добровільним пожежним може стати будь-яка повнолітня дієздатна особа, яка немає медичних протипоказань до роботи, пов'язаної з пожежогасінням. До робіт, пов’язаних з ризиком для життя чи здоров'я, пропонується залучати осіб віком від 21 до 60 років. Після проходження відбору такі особи обов'язково мають пройти спеціальну підготовку і бути застраховані.

Добровільні пожежні можуть бути залучені до діяльності у декілька способів:

- приєднання на місці пригоди до робіт, що проводяться місцевою пожежною командою або іншими пожежно-рятувальним підрозділами (частинами), як допоміжна сила;

- здійснення цілодобового чергування на базі місцевої пожежної команди(тобто разом з мінімальною кількістю постійного персоналу місцевої пожежної команди за окремим графіком чергують добровольці);

- стимулювання до створення протипожежного громадського об'єднання – автономне утворення, яке самостійно займається як повсякденною діяльністю, так і матеріально-технічним забезпеченням (однак місцеве самоврядування може їм надавати необхідну допомогу).

Добровільні пожежно-рятувальні підрозділи – утворення, які складаються з осіб, які виявили бажання брати участь у гасінні пожеж на безплатній основі. Вони можуть створюватися шляхом самоорганізації населення в громадське об’єднання.

Особливі вимоги до членів пожежно-рятувальних підрозділів добровільної пожежної охорони (громадських об'єднань) можуть встановлювати їхні статути.

Основними завданнями добровільного пожежного є профілактика пожеж, проведення роз'яснювальної роботи з населенням і реагування на пожежу, що виникла на території його населеного пункту, або території сусідніх населених

пунктів, які входять до складу об'єднаних територіальних громад.

Так, добровільні пожежні також можуть брати участь у:

- пошуку заблукалих у лісі та горах (за наявності підготовки – з

використанням собак);

- пошуку під водою (з використанням відповідного обладнання);

- наданні допомоги при повенях (пошук постраждалих, рятування майна, збір інформації про загиблих/травмованих, укріплення берегів річки, роботи над водовідведенням тощо);

- проведенні навчань або координації евакуації у випадку виникнення надзвичайної ситуації;

- створенні пристосованих для потреб укриття приміщень;

ліквідації наслідків стихійного лиха;

- тощо.

Зважаючи, що добровільна діяльність не оплачується, а доброволець її здійснює не заради отримання вигоди, органи місцевого самоврядування можуть запроваджувати заходи та ухвалювати рішення для стимулювання розвитку добровольчого руху та підвищення мотивації громадян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь