Біля пам'ятника Скорботи у Буську відбулася панахида за жертвами депортацій з етнічних українських земель, які зараз у складі Польщі

Дата: 21.06.2021 15:53
Кількість переглядів: 521

Фото без опису

Щорічно о цій порі мешканці Буська приходять до пам’ятника Скорботи, аби віддати данину шани українцям, які постраждали у 1944-1951 рр. під час етнічної чистки та депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя).

?? Чимало з цих людей було вбито, знищено цілими селами, інші змушені були під страхом смерті покинути свої домівки, майно та шукати нове місце для проживання.

?? В Буську й досі живі свідки цих трагічних подій, тут живуть наступні покоління переселенців, які з розповідей своїх батьків, родичів знають, що відбувалося у цей непростий період історії, коли понад 700 000 українців позбавили домівок і права жити на рідній землі.

?? Панахиду біля пам’ятника Скорботи сьогодні, 21 червня, відслужив настоятель Храму Св.Ап. Петра і Павла, отець-декан ПЦУ Петро Салабай, згадав поіменно усіх невинно вбитих українців із сіл: Плазів, Гораєць, Жуків, Костево, Люблинець Новий, Люблинець Старий, інших сіл Закерзоння, загиблих на теренах Любачівщини у 1939-1945 роках, вбитих та замордованих учасників УПА та ОУН та тих, хто не повернувся з війни.

?? Опісля учасники вшанувань виконали Державний Гімн України, запалили лампадки та поклали квіти.

?Нагадаємо, що пам’ятник Скорботи у Буську було відкрито та освячено 28 листопада 2009 року в пам’ять про жертв голодоморів, депортованих та репресованих родин, синам та донькам Української держави, які віддали своє життя за її незалежність. На пам’ятнику є надпис: «Вас вирвали із рідного гнізда та з серця Україну – не зуміли…».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь