Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 10.08.2021 08:51
Кількість переглядів: 608

 Фото без описуДо уваги платників!11 серпня  2021 року  з 10.00 до 11.00  в Буській  ДПІ  відбудеться сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань  добровільного декларування доходів   громадян та  функціонування електронних сервісів. На запитання платників відповідатиме  начальник інспекції  Сисюк А.  за телефоном: (264)21896.

 

               Одноразове добровільне декларування доходів або податкова амністія

 

Фахівці Буської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформують, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», який набрав чинності 21 липня 2021 року, визначено, що фізична особа/декларант, яка хоче скористатися таким декларуванням, має право добровільно подати до ДПСУ одноразову (спеціальну) добровільну декларацію. Форму її має встановити Мінфін.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

У вказаній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Серед активів зазначаються:

-валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери,

-рухоме та нерухоме майно, в т.ч. об'єкти незавершеного будівництва,
- частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном.

Подання такої декларації передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в порядку, строки і розмірах, встановлених ПКУ.

Із задекларованих активів громадянин має сплатити збір, зокрема 5% щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні; 9% щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном; 2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

І лише після сплати усіх необхідних зборів, держава гарантуватиме такому декларанту звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства, нерозголошення державними органами та їхніми посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду.

Компанія з подання одноразової (спеціальної) декларації проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

 

 

З 1 серпня діє закон про часткове повернення застосування аграріям ставки ПДВ 20%

 

Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що з 01 серпня набрав чинності Закон України від 01.07.2021 р. №1600-IX , яким  внесено зміни до Податкового кодексу  щодо ставки ПДВ при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції.

Зокрема, відновлюється ставка ПДВ 20% при оподаткуванні операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України c/г продукції, що класифікується за  відповідними кодами згідно з УКТ ЗЕД.

Перехідні операціі передбачають такі особливості для товарів, яким відновлено ставку ПДВ 20%:

якщо перша подія при постачанні цих товарів відбулася до набрання чинності  новим Законом, перерахунок ставки ПДВ і суми податку на дату настання другої події не здійснюється;

якщо після набрання чинності новим Законом відбудеться повернення попередньої оплати (авансу) або поставлених таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ здійснюється, виходячи із ставки ПДВ 14 %;

якщо після набрання чинності  новим Законом  відбудеться постачання цих товарів або перерахування коштів у зв’язку із збільшенням кількості  або вартості таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ здійснюється, виходячи із ставки ПДВ 20 %.

У разі ж здійснення платником ПДВ операцій з постачання на митній території України таких товарів, які були придбані до набрання чинності новим Законом, за таким платником податку зберігається податковий кредит з ПДВ у розмірі, який був нарахований при придбанні таких товарів. Тобто, ставка 20% ПДВ застосовуватиметься тільки щодо виникнення ПЗ за операціями після набрання чинності цим законопроєктом.

Якщо після набрання чинності Закону відбудеться постачання товарів або перерахування коштів у зв'язку зі збільшенням кількості або вартості таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася ще за ставкою 14%, то коригування ПДВ здійснюється за ставкою ПДВ 20%. 

 

Земельний податок

 

Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що всі громадяни України, які володіють рухомим або нерухомим майном, мають сплачувати обов’язкові платежі або податки державі. Зокрема, власники земельних ділянок щороку зобов’язані сплачувати земельний податок, крім випадків, коли вони звільнені від плати за землю. 

Платниками податку є:

власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);

землекористувачі.

Відповідно до податкового законодавства податкове повідомлення - рішення про сплату податку надсилається платнику за місцем його реєстрації. Протягом місяця після зміни місця реєстрації, громадянин зобов’язаний повідомити про такі зміни контролюючий орган, де він поставлений на облік (подавши заяву за формою № 5ДР). Якщо протягом місяця після зміни місця реєстрації платник не повідомив ДПС – податкове повідомлення- рішення надсилається на адресу, інформація про яку міститься в контролюючому органі, тобто адресу, коли громадянин звертався до Податкової служби з метою отримання номера облікової картки платника податків.

Фізичні особи сплачують земельний податок протягом 60 днів з дня вручення повідомлення – рішення.

Відповідно до Податкового кодексу України плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Базою оподаткування для розрахунку земельного податку є:

нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації;

площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Якщо платник податку виявив розбіжності у відомостях про земельну ділянку, що були надані контролюючими органами, йому необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки з оригіналами документів на право власності, користування пільгою для проведення звірки та уточнення даних.

 

 

Як  оподатковуються доходи підприємців, що перебувають на загальній системі оподаткування?

 

Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує, що доходи фізичних осіб - підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування оподатковуються за ставкою 18 відсотків від об’єкта оподаткування.

Оподаткування доходів, отриманих підприємцями від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, регулюється ст. 177 Податкового кодексу. Так, відповідно до ПКУ доходи ФОП, отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності, оподатковуються за ставкою 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ст. 167 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такого підприємця.

 

Як оподатковується продаж об’єкта рухомого майна?

Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує, що дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.

Зауважимо,що винятком є дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, – такий дохід не підлягає оподаткуванню.

А от вже дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

Крім того, такий дохід оподатковується  військовим збором 1,5%.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовим збором 1,5 відсотки.

З доходу, отриманого від продажу автобуса, вантажівки, трактора, спецтехніки та іншого рухомого майна стягується податок у розмірі 5% від оціночної вартості навіть на першу операцію в році та військовим збором 1,5 відсотки.

 

 

 

 

Інформацію про КВЕД платники можуть отримати у Електронному кабінеті

 

Фахівці Буської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадують, що платники податків можуть отримати інформацію про код та найменування основного виду економічної діяльності (КВЕД) у  приватній частині Електронного кабінету, де режим «Облікові дані платника» містить інформацію про облікові та реєстраційні дані платника, у тому числі, щодо (КВЕД) платника.

Розділ «Реєстраційні дані» зазначеного режиму містить інформацію про код та найменування основного виду економічної діяльності, розділ «Види діяльності» - інформацію про всі КВЕД платника, які внесені до ЄДР (код ВЕД, найменування ВЕД, ознака віднесення до основного виду економічної діяльності).

Нагадуємо, що вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Доступ до приватної частини Електронного кабінету надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації - id.gov.ua (MobileID та BankID) або з використанням мобільного застосунку «ДІЯ».

 

                                                                                                                         

                                                                                                            Буський сектор організації роботи

                                                                                                                        організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                    ГУ ДПС у Львівській області  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь