Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 13.09.2021 11:36
Кількість переглядів: 518

Буська ДПІ: понад 1,8 тисяч адміністративних отримали відвідувачі ЦОП

Впродовж січня - серпня 2021 року фахівцями Центру обслуговування платників Буської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області громадянам та представникам бізнесу надано 1870 адміністративних послуги, з них 207 в електронній формі.

Найбільша їх частина, а саме 1598 - видача карток платника податків та внесення до паспорта громадян України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків.

Нагадуємо, з 1 вересня стартувала кампанія одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб. Скористатися можливістю легалізувати свої активи, з яких раніше не були сплачені податки і збори, можна буде до 1 вересня 2022 року.

Активи, що не потребують декларування: квартири – до 120 кв.м; житлові будинки до 240 кв.м.; нежитлова нерухомість некомерційного призначення до 60 кв.м.; один транспортний засіб некомерційного використання; земельні ділянки, загальна площа яких не перевищує норми у межах нормативів безоплатної передачі; інші активи сумарною вартістю не більше 400 тис.грн.

При цьому у добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

                                                              

Про особливості одноразового декларування роз’яснили на Бущині

Днями заступник начальника Буської ДПІ Андрій Романів відповів на запитання платників щодо одноразового та  добровільного декларування активів фізичних осіб під час проведеної зустрчі.

Серед найбільш запитуваних – об`єкти оподаткування, ставки та порядок сплати   одноразового збору. Посадовець роз’яснив, що з 1 вересня поточного року до 1 вересня 2022 року громадяни матимуть змогу задекларувати свої активи, які були одержані ними до 1 січня 2021 року,  та з яких не були сплачені або сплачені в неповному обсязі податкові платежі. Із задекларованих активів потрібно сплатити збір – одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно визначається декларантом  шляхом застосування до бази  оподаткування  відповідних ставок. Термін сплати збору - протягом 30 календарних днів з дати подання декларації. Наголошено, що одноразове декларування є правом, а не обов`язком громадянина. Виключно за власним бажанням фізична особа може задекларувати свої активи, які раніше не були оподатковані і цим самим отримати звільшення  від кримінальної, адміністративної та фінансової  відповідальності.

Також  роз’яснені питання  функціонування електронний сервісів ДПС, зокрема, використання Електронного кабінету платника.

 

Ви запитували – ми відповідаємо

В Буській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо кампанії одноразового декларування та функціонування електронних сервісів. На запитання платників відповідав заступник начальника ДПІ - начальник відділу електронних сервісів  Андрій Романів.

 

Яким чином декларант може скористатися правом добровільного декларування, у разі наявності у нього коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі?

Об’єктами декларування не можуть бути, зокрема, кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації перебувають у готівковій формі.

Для цілей одноразового декларування громадянин має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України  до подання декларації. Для цього необхідно звернутися до банку для відкриття спеціального рахунку. Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюються Нацбанком України.

Таким чином, декларант, який бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинен до подання декларації розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.

 

Чи проводиться контролюючим органом перевірка одноразових (спеціальних) добровільних декларацій?

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає камеральній перевірці у спеціальному порядку протягом 60 календарних днів, що настають за днем подання відповідної Декларації.

Метою проведення камеральної перевірки декларації є виявлення арифметичних та логічних помилок. Тобто податковими органами не проводяться документальні перевірки, що свідчить про відсутність фіскальної складової.

Водночас, повідомляють, що контролюючим органом  не проводиться податкова перевірка щодо джерела отримання декларантом чи фізичною особою доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом активи або активи, склад та обсяг яких перебуває у межах, які визначені положеннями Податкового кодексу та вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори.

Крім того, одноразові (спеціальні) добровільні декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах.

 

Як отримати витяг платника єдиного податку в електронному вигляді?

Підприємець – платник єдиного податку першої – третьої групи може в меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету створити, підписати та надіслати до відповідного органу ДПС запит про отримання витягу за формою F1302101.

У разі надсилання запиту за формою F1302101 з відміткою «в електронному вигляді» у полі «Спосіб отримання витягу», платник єдиного податку отримує в електронній формі витяг з реєстру платників єдиного податку за формою F1402101 у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

При цьому роздрукований електронний витяг в паперовому вигляді не вважається оригіналом. Відповідно до п. 299.9 ст. 299 Податкового кодексу за бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно у контролюючому органі за місцем податкової адреси отримати (у тому числі в електронному вигляді) витяг з реєстру платників єдиного податку. Витяг діє до внесення змін до реєстру. Форми запиту про отримання витягу затверджені наказом Мінфіну України від 16.07.2019 № 308.

 

                15 вересня – граничний термін  для подання заяви про перехід на спрощену систему

  Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої – третьої груп здійснюється відповідно до підпунктів 298.1.1 – 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу.

Якщо суб’єкт господарювання є платником інших податків і зборів,  має намір перейти на спрощене оподаткування, він повинен подати до контролюючого органу заяву про перехід, яка подається не пізніше 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Разом із заявою слід подати розрахунок доходу за попередній календарний рік. Форми заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та розрахунку доходу за попередній календарний рік затверджені наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 року  № 308.

Перехід на сплату єдиного податку є можливим лише якщо протягом попереднього календарного року суб’єкт господарювання дотримав визначених пунктом  291.4 Податкового кодексу  вимог.

 Для подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування рекомендуємо використовувати "Електронний кабінет" (https://cabinet/tax.gov.ua), який є захищеним, персоналізованим та безпечним електронним сервісом.

                                                             До уваги платників! 

15 вересня  2021 року з 10.00 до 11.00  в Буській  ДПІ  відбудеться сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань  добровільного декларування доходів   громадян та функціонування електронних засобів. На запитання платників відповідатиме начальник Буського відділу електронних сервісів  Микола  Приставський за телефоном: (264)21896.

 

 

                                                                                                                Буський сектор організації роботи

                                                                                                                        організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                    ГУ ДПС у Львівській області  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь