Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 08.11.2021 15:58
Кількість переглядів: 435

Кампанія одноразового декларування: який порядок подання та заповнення добровільної декларації?

 Буська ДПІ нагадує, що особа, яка має намір скористатися добровільним декларуванням щодо належних їй активів протягом періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування, має право добровільно подати до контролюючого органу, одноразову (спеціальну) добровільну декларацію (з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року). Форма та порядок подання Декларації затверджені наказом Мінфіну України від 02.08.2021  №439. Декларація подається безпосередньо декларантом до контролюючого органу в електронній формі засобами електронного зв’язку через електронний кабінет з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». Звертаємо увагу, що у банері «Одноразове добровільне декларування» на вебпорталі ДПС України розміщено приклади заповнення Декларації (https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilnedeklaruvannya/deklaratsiya/zrazok-zapovnennya/).

Також звертаємо увагу платників, що ДПС України започатковано  серію  інформаційних  роликів  щодо  

одноразового (спеціального) добровільного декларування. Детальніше з інформаційним відеороликом щодо типів одноразових декларацій з одноразового (спеціального) добровільного декларування можна ознайомитись за посиланням:https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/514461.html.

 

 

Які юридичні наслідки неподання одноразової (спеціальної) декларації тими особами, хто має на це право?

Одноразове (спеціальне) декларування є добровільним. Якщо особа не скористається таким  правом (тобто не подасть декларацію), то буде вважатися такою, що повідомила контролюючий орган про те, що станом на 31 серпня 2022 року (дату завершення періоду проведення добровільного декларування):

- у власності такої фізичної особи відсутні активи, одержані (набуті) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів, та/або

- про те, що склад та обсяг таких активів (тобто активів, одержаних (набутих) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів) у власності такої фізичної особи перебуває в межах, зазначених у п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу.

 

Пунктом 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ визначено склад та обсяг активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання Декларації вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства.

 

 

                Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки

З 01.01.2021 року ДПС України впроваджено функціонування єдиного рахунка для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків і зборів, передбачених Податковим кодексом, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Такий спосіб сплати податків і зборів є комфортним, оскільки скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів, уникнення непорозумінь зі зміною рахунків, зменшення кількості помилково сплачених грошових зобов’язань.

Використовувати єдиний рахунок - це добровільне бажання платника.

Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки.

Перший - через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001 та отримати реквізити єдиного рахунку.

Другий - отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Третій - надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

«Як перейти на єдиний рахунок» дивіться на сайті ДПС України в розділі пресцентр/ відео галерея/ відео за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/7081.html.

 

Від юридичних осіб Львівщини з початку року надійшло понад 1 млрд грн плати за землю

Протягом січня-жовтня 2021 року по платі за землю з юридичних осіб до місцевого бюджету  надійшло 1007,0 млн грн, що складає 107 відс індикативу (майже 941 млн гривень). Порівнюючи з січнем – жовтнем 2020 року (понад 845 млн грн) надходження збільшилися майже на 162 млн гривень. Впродовж жовтня п.р. надійшло понад 106 млн грн, що на 11,8 млн грн більше аналогічного періоду минулого року.

Нагадуємо, платниками земельного податку є юридичні особи – власники земельних ділянок та постійні землекористувачі, які відповідно до чинного законодавства набули права власності та/або постійного користування земельною ділянкою.

Платниками орендної плати за землі державної та комунальної власності є юридичні особи, які уклали з відповідним органом місцевого самоврядування (сільською, селищною, міською радою, радою об’єднаної територіальної громади) або органом виконавчої влади договір оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за місцем розташування такої земельної ділянки.

 

                     В яких випадках нецільова благодійна допомога підлягає оподаткуванню

   Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що відповідно до п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 Податкового кодексу не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2020 році – 2940 грн., у 2021 році – 3180 гривень).

Сума перевищення нецільової допомоги над вказаним розміром включається податковим агентом до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, як інші доходи і підлягає оподаткуванню на загальних підставах податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Положення п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 ПКУ не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені п.п. 165.1.47 п. 165.1 ст. 165 Кодексу.

 

             Громадяни можуть сплатити податки та збори через Електронний кабінет

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує,  що Електронний кабінет – сервіс, за допомогою якого здійснюється взаємодія органів ДПС та платників податків у режимі реального часу за допомогою персональних комп’ютерів та смарт-пристроїв без встановлення спеціалізованого програмного забезпечення. Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

 Меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Е- кабінету надає можливість фізичним особам після ідентифікації системи сплатити податки, збори, платежі, обравши на вибір одну з платіжних систем.

Підписуйтесь на Telegram-канал ДПС України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на ДПС України у Facebook facebook.com/TaxUkraine

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

 

 

                                                                                                                Буський сектор організації роботи

                                                                                                                        організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                    ГУ ДПС у Львівській області  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь