Буський місцевий центр з надання безплатної вторинної правової допомоги консультує щодо виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня учасникам бойових дій

Дата: 10.11.2021 10:57
Кількість переглядів: 1042

Фото без описуЗаконом України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 25.12.1998 року було доповнено Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» статтею 12, статтею 13 частинами четвертими якими передбачено, що щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі п'яти мінімальних пенсій за віком; інвалідам I групи – десять мінімальних пенсій за віком; II групи – вісім мінімальних пенсій за віком; III групи – сім мінімальних пенсій за віком.

У 2021 році одноразова виплата до 5 травня учасникам бойових дій виплачується за постановою Кабінету Міністрів України від 08 квітня 2021 року № 325 «Деякі питання виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» у розмірі:

особам з інвалідністю внаслідок війни I групи – 4421,00 гривень; II групи – 3906,00 гривень; III групи – 3391,00 гривень;

учасникам бойових дій – 1491,00 гривень.

Особи, які не отримали разової грошової допомоги до 5 травня, мають право звернутися за нею та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

Громадянам, які належать до кількох категорій осіб згідно цими законами, виплачується одна допомога – у більшому розмірі.

Разова грошова допомога не виплачується в разі смерті отримувача до 5 травня або набуття громадянином статусу згідно із статтями 6, 7, 9, 10, 11 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» після 5 травня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги (частина шоста статті 17¹ Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).

Рішенням Конституційного Суду України від 27.02.2020 у справі 1-247/2018 (3393/18) визнано таким, що не відповідає Конституції України, окреме положення пункту 26 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України у частині, яка передбачає, що норми і положення статей 12, 13, 14, 15 та 16 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993року № 3551-ХІІ застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Однак, Управління соціального захисту населення проводило виплату разової грошової допомоги до 5 травня у розмірі меншому ніж визначеному законом.

Для здійснення перерахунку та виплати грошової допомоги до 5 травня з урахуванням попередньо виплаченої суми допомоги необхідно письмово звернутись із заявою до Управління соціального захисту населення за місцем проживання особи.

Якщо Управління соціального захисту населення відмовить у виплаті допомоги з урахуванням попередньо виплаченої суми, особа має право захистити порушені права в судовому порядку. Будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, зокрема щодо виплати разової щорічної грошової допомоги до 5 травня, можуть бути оскаржені до окружних адміністративних судів, зокрема Львівського окружного адміністративного суду.

З відповідним позовом слід звернутись до 31.03.2022р., оскільки перебіг шестимісячного строку звернення до суду з цим позовом слід обраховувати з 30.09.2021р. до якої могла бути здійснена виплата вказаної допомоги і до якої особа могла очікувати на отримання більшої суми, ніж була йому нарахована.

? За юридичними консультаціями можна звертатися до центру що знаходиться у Львіська обл., м.Буськ, вул. Петрушевича,8 тел:(03264) 2-11-12.

Безоплатна правова допомога є доступною послугою якою можуть скористатися всі мешканці нашого краю.

Анастасія Бахишієва


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь