Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків про зміни в умовах воєнного стану

Дата: 16.03.2022 09:38
Кількість переглядів: 291

Для переходу на спрощену систему оподаткування чи на іншу групу платника єдиного податку слід вчасно подати заяву

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що юридична особа чи фізична особа-підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає встановленим нормами Податкового кодексу вимогам та реєструється платником єдиного податку. Для цього необхідно не пізніше 16 березня п.р. подати заяву про перехід на спрощену систему оподаткування з другого кварталу 2022 року.

Порядок переходу на спрощену систему оподаткування врегульовано ст. 298 Податкового кодексу. Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. При цьому такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Також, за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених нормами Податкового кодексу для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість у порядку, встановленому ПКУ, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає податок на додану вартість до складу єдиного податку.

Заяву про перехід на спрощену систему оподаткування чи зміну групи єдиного податку, за бажанням платника, можна подати у зручний спосіб засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

 

Щодо бюджетного відшкодування ПДВ на період дії воєнного стану

07 березня поточного року набрав чинності Закон України від 03.03.2022 року № 2118-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану», яким встановлено особливості справляння податків і зборів на період до припинення або скасування воєнного стану на території України.

Так, зокрема щодо ПДВ Законом № 2118 підрозділ 10 «Інші перехідні положення» розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу доповнено п.п. 69.11 п. 69.

Відповідно до цього підпункту на період до припинення або скасування воєнного стану на території України зупинено дію пунктів 200.10 – 200.12 ст. 200 ПКУ.

Нагадуємо, що статтею 200 ПКУ регулюється порядок визначення суми ПДВ, що підлягає відшкодуванню з Державного бюджету України (бюджетному відшкодуванню) та строки проведення розрахунків.

 

Податкова служба звертається до платників по можливості виконувати свої податкові зобов’язання

Головне управління ДПС у Львівській області звертаються до платників з проханням за можливості виконувати свій податковий обов’язок та сплачувати податки. Саме завдяки своєчасному виконанню платниками податкових зобов’язань відбувається не лише захист територіальної цілісності нашої країни, а й забезпечується її фінансова стабільність.

Водночас, звертаємо увагу, що Законом № 2118–IX "Про внесення змін до Податкового кодексу  та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану" платників звільнено від відповідальності у разі неможливості виконання своїх податкових обов’язків.

Однак, після припинення дії воєнного стану платники одразу зобов’язані виконати свої податкові зобов’язання.

 

Громадяни задекларували понад 3,2 млрд грн у рамках податкової амністії

Державна податкова служба України повідомляє, що з початку кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб задекларовано 3247,9 млн гривень.

Сума задекларованого до сплати одноразового збору склало 201,3 млн гривень.

Допоможи Збройним Силам України - задекларуй активи, з яких не були сплачені податки!

Слава Україні!     

 

 Щодо подання громадянами податкової декларації про майновий стан і доходи

У зв’язку із запровадженням відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 №64/2022 на всій території України воєнного стану та з метою забезпечення можливості платникам податків виконати вимоги Податкового кодексу  задекларувати свої доходи, визначити та сплатити податкові зобов’язання Державна податкова служба інформує.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 № 2118-IX  у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів слати податків та зборів, подання звітності, то платники податків звільняються від передбаченої Податковим кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану. 

З урахуванням зазначених законодавчих норм  ДПС повідомляє, що для громадян, які не мають можливості своєчасно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи граничний термін подання звітності відтерміновується до строку, встановленого Законом № 2118.

 

Суми коштів та товарів, перерахованих (переданих) платниками Збройним силам України, включаються до складу витрат без обмежень

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що суми коштів та товарів, перерахованих (переданих) платниками податків Збройним силам України та іншим військовим формуванням для потреб забезпечення оборони держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, включаються до фінансового результату до оподаткування у складі витрат без обмежень.

Інформаційний лист щодо включення коштів та товарів, перерахованих (переданих) платниками податків Збройним силам України та іншим військовим формуванням для потреб забезпечення оборони держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України розміщеною на офіційному вебпорталі ДПС України (https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576194.html).

Нагадуємо, згідно з нормами Податкового кодексу об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток з джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.

Водночас, відповідно до п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ для платників податку, у яких річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує 40 млн гривень, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років та коригувань, визначених п.п. 140.4.8 п. 140.4 та п.п. 140.5.16 п. 140.5 ст. 140 ПКУ), визначені відповідно до положень розд. ІІІ ПКУ.

Також відповідно до п. 33 підрозд. 4 розд. XX ПКУ тимчасово, на період проведення антитерористичної операції, коригування, встановлені п.п. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПКУ, не проводяться, починаючи з 1 січня 2015 року, щодо сум коштів або вартості спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів та медичних виробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення, а також інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, які добровільно перераховані (передані) Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення проведення антитерористичної операції.

Таким чином, коригування фінансового результату до оподаткування на суму вищезазначених коштів та товарів, перерахованих (переданих) платниками податків Збройним силам України та іншим військовим формуванням для потреб забезпечення оборони держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, не здійснюється, тобто такі суми включаються до фінансового результату до оподаткування у складі витрат без обмежень.

 

 

                                                                                                                             Буський сектор організації роботи

                                                                                                                         організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                    ГУ ДПС у Львівській області  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь