Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 04.04.2022 15:43
Кількість переглядів: 669

Фото без описуПодання звітності в електронному вигляді під час воєнного стану є вкрай важливим для власної безпеки

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що електронний кабінет дозволяє платнику безперешкодно у дистанційному режимі отримати доступ до особистих рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів.

Це, насамперед, економія часу, вибір зручного моменту для подання звітності, наявність додаткових можливостей програми (підказок, нагадувань, автозаповнення звітності), першочергове оновлення бланків звітності,  контроль стану звітування, автоматичне формування електронного архіву звітності.

На сьогодні використання електронних сервісів це ще й збереження власного життя та здоров’я.

 

Сервісне обслуговування здійснюватиметься органами ДПС незалежно від місця обліку платника податків

Для зручності та комфортності платників податків в умовах дії правового режиму воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24 02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», сервісне обслуговування платників податків (платників єдиного внеску), зокрема, надання адміністративних послуг, виконання інших функцій сервісного обслуговування здійснюється органами ДПС незалежно від місця обліку платника податків.

Електронні сервіси ДПС та Електронний кабінет платника працюють з певними обмеженнями, що зумовлено необхідністю захисту прав платників.

 

В період дії воєнного стану фізичні особи - підприємці мають право не сплачувати єдиний внесок за себе

Законом України від 15.03.2022 №2120-ІХ внесено  зміни до Закону України №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Зокрема, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізичні особи - підприємці, як на спрощеній так і на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність і члени фермерського господарства мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого зазначеного пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

 

Особливості декларування податкових зобов’язань з плати за землю

Законом України від 15.03.2022 №2120-ІХ змінено встановлений Податковим кодексом порядок справляння плати за землю. Зміни, що прийняті у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, передбачають, що тимчасово, на період з 01 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди (далі – Ділянки).

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, визначається Кабінетом Міністрів України (далі – Території). Зважаючи на те, що граничний термін подання податкової декларації з плати за землю на 2022 рік припав на 21 лютого 2022 року, то платникам плати за землю за відповідні Ділянки у межах визначених Територій слід, за можливості, подати уточнюючі податкові декларації після офіційного оприлюднення такого переліку.

У таких Деклараціях необхідно, починаючи з березня 2022 року, податкові зобов’язання, які були задекларовані до сплати у раніше поданих податкових деклараціях, змінити та зазначити у розмірі «0», крім податкових зобов’язань за січень та лютий 2022 року.

Для можливості подальшої ідентифікації підстав зменшення податкових зобов’язань у податковій декларації у графі «Код пільги» в якості коду пільги зазначити номер Закону України, а саме 2120. Приклади заповнення уточнюючих податкових декларацій з земельного податку та з орендної плати за 2022 рік розміщені на вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/plata-za-zemlyu--fizichni-oso/formi-zvitnosti/.

 

Зміни в податковому законодавстві для благодійності та надання допомоги під час воєнного стану

Відповідно до Закону України від 15.03.2022  № 2120-IX  про внесення змін до Податкового кодексу щодо дії норм на період дії воєнного стану  передбачено:

- звільнення від сплати податків та акцизів пальне, передане військовим, примусово вилучене для потреб держави чи передане як гуманітарна допомога. Також від звільнення від оподаткування примусово вилученого для потреб держави майна;

- звільнення від ПДВ, мита ввезення та постачання на територію України касок, бронежилетів, шоломів, лікарських засобів та інших товарів оборонного призначення;

- не оподаткування ПДФО надання благодійної допомоги учасникам бойових дій та особам, які живуть на території бойових дій. Також звільнення від оподаткування ПДФО всю нецільову благодійну допомога особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф;

- надання громадянам права на податкову знижку у розмірі 16 відс. (замість поточних 4%) на пожертвування неприбутковим організаціям. Таким правом можна скористатись у 2023 році за підсумками 2022 року;

- віднесення суб’єктами господарювання до витрат без обмежень перерахування благодійної допомоги закладам охорони здоров’я або на спецрахунок ЗСУ. Раніше такі витрати можна було віднести лише у розмірі 4% від прибутку.

 

Щодо ведення обліку товарних запасів підприємцями

Фахівці податкової нагадують про необхідність ведення обліку товарних запасів фізичними особами – підприємцями відповідно до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну України від 03.09.2021 року №496.

Зобов’язані вести облік товарних запасів cуб`єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції та перебувають на загальній системі оподаткування, підприємці-платники єдиного податку, які провадять реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.

 Платник здійснює облік товарних запасів шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів. При цьому заборонено продаж товарів, на які в місцях продажів таких товарів (господарських об'єктах) відсутні первинні документи і записи у формі обліку про такі первинні документи.

 

У березні до зведеного бюджету надійшло 120,1 млрд гривень

За  інформацією ДПС України у березні 2022 року надходження (сальдо) до зведеного бюджету за платежами, що контролюються податковою, склали 120,1 млрд гривень.

Із зазначеної суми до державного бюджету надійшло 95,4 млрд грн, до місцевих бюджетів – 24,7 млрд гривень. Вагомий обсяг надходжень становить сплата дивідендів державними компаніями.

Надходження до зведеного бюджету суттєво зросли порівняно з березнем 2021 року. Так, приріст складає 36,4 млрд грн (+43,5 відс.), або  3,9 млрд грн (+4,7 відс.) без урахування дивідендів.

Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування становлять 27,8 млрд грн. Це на 0,8 млрд грн більше березня 2021 року.

Дякуємо всім платникам за активну громадянську позицію!

 

Для податкової знижки враховують лише сплачений податок на доходи фізичних осіб

Громадяни, які не є суб’єктами господарювання та які протягом минулого року отримували заробітну плату, з якої утримувався податок на доходи фізичних осіб, мають право на отримання податкової знижки за умови наявності підстав, передбачених Податковим кодексом .

Зокрема, податкова знижка надається, якщо у фізичної особи протягом звітного року були витрати на:

- навчання,

- отримання доступного житла за державними програмами, 

- оплату допоміжних репродуктивних технологій, 

- відсотки за іпотечним кредитом,

- внески на благодійність, 

- страхові платежі за договорами довгострокового страхування життя,

- пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення тощо.

Для отримання знижки необхідно:

 - подати до 31 грудня п.р. декларацію про майновий стан та доходи за місцем реєстрації;

 - у декларації вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення.

Загальна сума податкової знижки не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого у вигляді заробітної плати.

 

Щодо яких активів не здійснюються нарахування та сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування

Буська ДПІ нагадує, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

До активів, які вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори (тобто які можна не декларувати) відповідно до податкового законодавства належать:

– активи (крім нерухомості та транспортних засобів), сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування (тобто на 31 серпня 2022 року);

– квартира/квартири – загальна площа якої/яких не перевищує сукупно до 120кв.м, або майнові права на таку квартиру або квартири у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва;

– житловий будинок/будинки, зареєстрований встановленому порядку в Україні, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240кв.м;

– об’єкти нежитлової нерухомості – нежитлові будинки некомерційного призначення та/або нежитлові будинки незавершеного будівництва некомерційного призначення, загальна площа яких не перевищує 60 кв.м;

– земельні ділянки – сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної приватизації;

– один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тисячі кубічних сантиметрів та/або середньоринковою вартістю понад 400 тисяч гривень, мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, гелікоптера, яхти, катера).

Платник самостійно визначає суму активів, з яких не було сплачено податки, та суму одноразового збору до сплати.

Допоможи Збройним Силам України - задекларуй активи, з яких не були сплачені податки!

 

 

                                                                                                                             Буський сектор організації роботи

                                                                                                                         організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                    ГУ ДПС у Львівській області  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь