До уваги землекористувачів, які використовують сільськогосподарську землю на праві постійного користування, емфітевзису на території Буської МТГ

Дата: 11.05.2022 10:36
Кількість переглядів: 524

Фото без опису    Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України затверджено форми книги реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану. Таку реєстрацію здійснюють районні військові адміністрації.

   Підпунктом 2 пункту 27 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України (далі – ЗКУ) територіальним громадам надано право передавати в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на строк до одного року земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності, а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, нерозподілених та невитребуваних земельних ділянок і земельних часток (паїв) за спрощеною процедурою без проведення земельних аукціонів. Договір оренди землі, а також зміни до нього, договір про розірвання такого договору оренди підлягає державній реєстрації. Відтак, наголошуємо про обов’язкову процедуру скерування до відповідних районних військових адміністрацій договорів оренди землі, орендодавцями яких виступають органи місцевого самоврядування та які укладені після 06 квітня цього року у зв’язку із набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» від 24.03.2022 № 2145-IX. Окрім цього, підпунктом 8 пункту 27 розділу X «Перехідні положення» ЗКУ землекористувачі, які використовують земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної, комунальної власності на праві постійного користування (крім державних, комунальних підприємств, установ, організацій), емфітевзису, можуть передавати такі земельні ділянки в оренду строком до одного року для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Такі договори також підлягають державній реєстрації, яку провадять РВА.

Також Законом передбачено право орендарів, суборендарів земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності передавати на строк до одного року належне їм право оренди, суборенди іншій особі для використання земельної ділянки за цільовим призначенням без згоди власника земельної ділянки на підставі письмового договору про передачу права землекористування між землекористувачем та особою, якій передається право користування земельною ділянкою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь