Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 28.06.2022 13:43
Кількість переглядів: 440

       Фото без опису   Про особливості  податкового адміністрування податків під час дії воєнного стану

ДПС України в  інформаційному листі № 3/2022  надає роз`яснення  щодо подання податкової звітності, сплати податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та ПДВ, формування податкового кредиту, у зв’язку із змінами, запровадженими Законом України від 12.05.2022  № 2260-ІХ , зокрема:

- особливості формування та збереження права на податковий кредит; подання уточнюючих розрахунків, термінів сплати ПДВ за лютий-травень 2022 року;

- термін реєстрації ПН в ЄРПН за операціями, здійсненими в період лютий-травень п.р., платниками, у яких немає можливості виконувати такий обов’язок;

- термін реєстрації ПН/РК в ЄРПН за операціями, здійсненими в період лютий-травень п.р. платниками єдиного податку за ставкою 2%;

- особливості звільнення від відповідальності за несвоєчасне подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2021 рік та І квартал 2022 року;

- строки  подання  платником податків фінансової звітності за 2021 рік, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом з огляду на відсутність  можливості подати таку звітність у встановлені терміни через введення в Україні воєнного стану.

           Детальніше за посиланням https://tax.gov.ua/data/material/000/481/590184/InfoList3_2022.pdf

 

 

Щодо оподаткування  доходів від продажу  власної сільгосппродукції в період воєнного стану

Міністерство фінансів України оприлюднило роз’яснення, в якому йдеться про правила оподаткування доходів фізичних осіб, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції в період дії воєнного стану. Звернуто увагу на  новий п. 23 підрозділу 1 «Особливості справляння податку на доходи фізичних осіб» розділу ХХ ПКУ, який доповнений  Законом України від 24.03.2022 р. № 2142-ІХ.

Із 1 квітня 2022 року та у період дії воєнного стану положення пп. 165.1.24 Податкового кодексу (визначає неоподатковані розміри доходів від продажу сільгоспродукції фізособами) застосовують з урахуванням таких особливостей:

- доходи, отримані від продажу платником податку особі, яка має статус податкового агента, власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою (далі - власна сільськогосподарська продукція), остаточно оподатковують таким податковим агентом під час їх нарахування (виплати);

- податкові агенти у додатку 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» до податкового розрахунку відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, та загальну суму утриманого з них податку. При цьому в додатку 4ДФ не зазначають інформацію про суми окремої виплати, суми нарахованого на неї податку, а також відомості про фізичну особу - платника податку, яка одержала дохід.

Тобто, у разі ненадання фізичною особою - платником податків копії довідки про наявність у неї земельних ділянок та/або довідки про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, або документів що ідентифікують особу (паспорт та РНОКПП), податкові агенти з 1 квітня 2022 року та упродовж воєнного стану при нарахуванні (виплаті) доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції на користь фізичних осіб зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету ПДФО з усієї суми вказаного доходу, тобто без урахування неоподатковуваних розмірів таких доходів, встановлених абз. 4 та/або 7 пп. 165.1.24 ПКУ.

 Детальніше за посиланням:   

https://mof.gov.ua/uk/news/roziasnennia_shchodo_opodatkuvannia_dokhodiv_fizichnikh_osib_otrimanikh_vid_prodazhu_vlasnoi_silskogospodarskoi_produktsii_v_period_dii_voiennogo_stanu-3487.

 

Податкова знижка за результатами страхування життя: алгоритм розрахунку від ДПС

Порядок застосування платником податку – фізичною особою права на податкову знижку передбачений ст. 166 розд. IV Податкового кодексу. Підпунктом 166.3.5 п. 166.3 ст. 166 ПКУ передбачено, що платник податку має право включити до податкової знижки, зокрема, суму витрат на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які не перевищують (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):

а) при страхуванні платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю – суму, визначену в абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ (у 2021 році: 2270,00 грн. х 1.4 = 3180,00 грн.);

б) при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю – 50 відс. суми, визначеної в абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї (у 2021 році:  1590,00 грн.).

Наприклад, якщо договір страхування життя, що передбачає сплату платником податків страхового платежу (страхового внеску, страхової премії) за рік у сумі 
16000 грн., розпочинався 14 серпня 2021 року і платником податків у серпні 2021 року сплачено страховий платіж за рік у сумі 16000 грн. (з 14.08.2021 по 13.08.2022), то з урахуванням норм п.п. «а» п.п. 166.3.5 ПКУ платник податку має право віднести на витрати суму фактичних витрат за 5 місяців дії договору у звітному податковому 2021 році, що не перевищує 15900,00 грн. (3180,00 грн. х 5 місяців).

Отже, нормами ПКУ передбачено, що платник податків має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, зокрема, на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), які не мають перевищувати обмеження, встановлені підпунктами «а» та «б» п.п. 166.3.5 п. 166.3 ст. 166 ПКУ, у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування.

          Нагадуємо, скористатися правом на податкову знижку можна до кінця року.

 

Оновлено форму декларації про майновий стан і доходи

Наказом Мінфіну України від 17.05.2022 №143 викладено у новій редакції форму податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкцію щодо її заповнення, які наберуть чинності з 1 січня 2023 року. До Декларації додано нові додатки, зокрема,  Додаток Ф4 - розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна. А також Додаток МПЗ - розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

                                                                                                                   Буський сектор організації роботи

                                                                                                                         організаційно-розпорядчого управління

                                                                                                                                    ГУ ДПС у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь