Амброзія полинолиста – небезпечний бур’ян

Дата: 08.07.2022 14:48
Кількість переглядів: 653

Фото без описуАмброзія полинолиста — це однорічна трав’яниста рослина зовнішнім виглядом схожа на коноплю, а розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки й назва полинолиста).   Амброзія настільки пристосовується до умов, у які   потрапляє, що їй не страшні будь-які екологічні зміни. Походить рослина з Північної Америки  у 1914 р. була вперше виявлена на території України, у Дніпропетровській області. Крім нашої держави, рослина поширена у 20 державах Європи, в 12 державах Південної і ПівнічноїАмерики,3 Африки,  Кореї,  Японії,  Австралії.

      Розмножується амброзія насінням, яке утворює у великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80—100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 40 років. Надмірно висушує і виснажує ґрунти, а при великому забур'яненні культурні рослини гинуть[4].

      Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур'яном.   Добре відомо, що пилок амброзії викликає у людей захворювання - амброзійний поліноз. У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очі, з'являється нежить і сльозотеча, розвивається астма.

     За сприятливих умов амброзія досягає 2 метрів висоти, щільність сходів може досягти до 5—7 тис. шт., а фітомаса — до 10 тонн на гектар. Амброзія містить алкалоїди. Поряд з високою конкурентоздатністю і пригніченням сільськогосподарських культур амброзія полинолиста містить низку гірких речовин, які погіршують смакові якості молока і молочних продуктів при поїданні рослин коровами.

       Найефективнішим засобом боротьби з бур’яном є застосування комплексного підходу до вирішення проблеми - застосування агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби.

      Агротехнічний метод передбачає очищення посівного матеріалу, дотримання чергування культур у сівозмінах, основний і передпосівний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами. У населених пунктах – у вогнищах амброзії полинолистої – створення газонів з багаторічних трав, оскільки вони пригнічують чисельність, ріст та розвиток рослин амброзії полинолистої. На полях найкращий захист від цієї рослини забезпечують культури суцільного посіву, що формують потужну листостеблову масу — озимі пшениця, жито, ячмінь, тритікале.

      Хімічний метод доцільно застосовувати у промислових зонах, на узбіччях доріг, на сільгоспугіддях. Він передбачає застосування гербіцидів відповідно до переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Досягти високого результату при застосуванні хімічних препаратів можна у фазі до 2-4-х справжніх листочків амброзії. У більш пізніх фазах розвитку амброзії ефективність дії хімічних препаратів суттєво знижується.

       Механічний метод бажано застосовувати на територіях населених пунктів. На землях з високими й дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, стадіони, спортивні майданчики, промислові території тощо), де не можливе застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується шляхом випалювання, ручного видалення або скошування. На присадибних ділянках та клумбах найефективніше виполювати рослини амброзії полинолистої. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Невеликі рослини, особливо після дощу, добре вириваються з корінням. Доведена ефективність пізнього скошування амброзії полинолистої безпосередньо до її цвітіння, коли утворюються волотеподібні суцвіття, але вони ще не розкрились, що дозволить вирішити кілька проблем – утворення алергенного пилку та насіння. Орієнтовні оптимальні терміни скошування – друга половина липня – початок серпня

       Для своєчасного виявлення вогнищ бур'яну проводяться обстеження земельних угідь: узбіч та схилів основних автомобільних та залізничних магістралей, пунктів приймання та зберігання насіннєвого матеріалу, а також прилеглих до них територій. Важливе значення для очищення полів від амброзії полинолистої мають агротехнічні методи боротьби: правильне чергування культур у сівозміні, обробіток ґрунту, догляд за посівами, застосування гербіцидів.

Увага!!!  

У разі виявлення регульованих шкідливих організмів просимо звернутися в Державну установу "Львівська обласна фітосанітарна лабораторія"  за адресою: м. Дубляни вул..Шевченка, 1а.

 

       Державний фітосанітарний інспектор    Г. Бугай


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь