Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 09.08.2022 23:28
Кількість переглядів: 650

Фото без описуГромадяни задекларували 139,7 млрд грн доходів, отриманих протягом минулого року

За інформацією пресслужби ДПС України, станом на 21.07.2022 громадяни подали майже 249 тис. декларацій про майновий стан і доходи.

Загальна сума задекларованого доходу становить 139,7 млрд грн, що на 30,9 млрд грн, або на 28 відс. більше ніж за аналогічний період минулого року.

Громадяни визначили до сплати в бюджет податок на доходи фізичних осіб у сумі 3 726,6 млн грн, що на 1 031,5 млн грн, або на 38 відс. більше ніж за аналогічний період минулого року. Військового збору визначено у сумі 996 млн грн, що на 572,3 млн грн, або на 45 відс. більше ніж станом на 21.07.2021.

Правом на податкову знижку скористалися (станом на 21.07.2022) більше ніж 49 тис. осіб, задекларовано до повернення з бюджету – 200,1 млн гривень.

Нагадуємо, що для фізичних осіб, які бажають скористатися правом на податкову знижку за результатами 2021 року, компанія декларування не завершена.

Для спрощення процедури пропонуємо скористатися електронним сервісом «Декларація про майновий стан і доходи» в приватній частині «Електронного кабінету платника», який надає можливість подати разом з декларацією документи, що підтверджують право на податкову знижку.

 

Щодо обов’язкових реквізитів розрахункових документів/електронних розрахункових документів

Положенням «Про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів», затвердженим наказом Мінфіну України від 21.01.2016 №13 із змінами та доповненнями, установлені вимоги до змісту розрахункових документів, які визначають обов’язкові реквізити розрахункових документів/електронних розрахункових документів.

Фіскальний чек має містити обов’язкові реквізити, зокрема, код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством) (Форма № ФКЧ-1 рядок 7).

У разі відсутності в розрахунковому документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий.

Розміщення коду УКТ ЗЕД, у передбачених законодавством випадках, не в чарунці для розміщення тегу CZD або в місцях, передбачених для необов’язкових реквізитів, може призвести до втрати інформації, яка передається платником податків до контролюючого органу, що є порушенням встановлених вимог та може призвести до застосування фінансових санкцій до такого суб’єкта господарювання.

Враховуючи вищевикладене, продавці підакцизних товарів зобов’язані належним чином програмувати та відображати у розрахункових документах РРО/ПРРО коди УКТ ЗЕД, а також передавати до контролюючого органу копії розрахункових документів із зазначенням усіх обов’язкових реквізитів, визначених Положенням та технологією передачі даних від РРО на сервіс ДПС.

 

Юридична особа, яка користується пільгою щодо сплати земельного податку, у разі надання в оренду земельних ділянок чи окремих будівель повинна сплачувати земельний податок

Відповідно до п. 284.1 ст. 284 Податкового кодексу органи місцевого самоврядування встановлюють, зокрема пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території.

Згідно з п. 284.3 ст. 284 ПКУ якщо платники земельного податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Ця норма не поширюється на бюджетні установи у разі надання ними будівель, споруд (їх частин) в тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам, дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності і джерел фінансування.

 У разі надання в оренду земельних ділянок (у межах населених пунктів), окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами, податок за площі, що надаються в оренду, обчислюється з дати укладення договору оренди земельної ділянки або з дати укладення договору оренди будівель (їх частин) (п. 287.7 ст. 287 ПКУ).

Отже, юридичні особи, які користуються пільгами з земельного податку, та надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, земельний податок за площі, надані в оренду, сплачують на загальних підставах з дати укладення договору оренди земельної ділянки або з дати укладення договору оренди будівель, споруд (їх частин).

 

Податкова амністія:  чи має право декларант подати нову звітну добровільну декларацію?

Буська ДПІ інформує, що відповідно до п.п. 6.3 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу у період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, виключно шляхом подання нової Декларації.

При цьому попередньо подана Декларація, інформація з якої уточнюється, вважається анульованою. Після завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування платник податків має право подати уточнюючий розрахунок до раніше поданої Декларації виключно у випадках, передбачених підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу.

 

Закон України №1914: облік доходів та витрат підприємцями– платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ

Буська ДПІ нагадує, що Законом України від 30.11.2021 № 1914-ІХ  внесено  зміни до п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу, зокрема, платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів і витрат за типовою формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

При цьому підприємці – платники єдиного податку третьої групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

 

           Про особливості подання звітності в електронній формі зазначили в податковій

В  Буській ДПІ проведено практикум для платників щодо електронного звітування та новацій законодавства.

В ході спілкування  присутнім роз`яснили  особливості подання звітності через Електронний кабінет, зокрема ,  декларації платника єдиного податку; об’єднаної звітності з податку на доходи та ЄСВ(4ДФ). Також  нагадали  порядок реєстрації касових апаратів та  добровільного декларування громадянами своїх активів,  зазначивши об’єкти декларування та ставки.

Крім цього, проінформовано про новації податкового законодавства,  запроваджені  Законами України від 15.03.2021 №2120-ІХ, від 30.11.2021 №1914-IX, та від 12.05.2022 №2260-IX щодо порядку  звітування та сплати  в період дії воєнного стану.

 

 

 

 

                                                                                                                    Буський сектор організації роботи

                                                                                                                                           управління організації роботи

                                                                                                                                            ГУ ДПС у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь