Сьогодні, 1 листопада, біля пам’ятника президентові Західноукраїнської Народної Республіки Євгенові Петрушевичу в Буську відбулося віче з нагоди відзначення 104-ї річниці проголошення ЗУНР

Дата: 01.11.2022 15:32
Кількість переглядів: 198

Фото без описуУчасть у заході "ЗУНР - провісниця держави Україна" взяло керівництво та працівники міської ради на чолі з головою Ростиславом Сліпцем, представники установ та організацій, навчальних закладів міста, духовенства, учні Буського ЗЗСО - Гімназія ім. Є.Петрушевича при ЛНУ ім. І.Франка.

Квіти до пам'ятника Євгену Петрушевичу, після виконання Державного Гімну України, поклали від учасників урочистості міський голова Ростислав Сліпець та його заступник Володимир Зеленюх.

? Звертаючись до учасників заходу, очільник нашої громади акцентував увагу на історичній значимості постаті нашого славетного земляка Є.Петрушевича, доленосних подіях, які відбулися у Львові в ніч на 1 листопада 1918 року та стали яскравим свідченням рішучості українців на шляху до створення незалежної соборної України. "Сьогодні українці знову змушені відстоювати своє право на незалежність зі зброєю в руках у війні з російськими загарбниками. І я переконаний, що ми захистимо свою країну та переможемо ворога. Україна була, є і буде! Слава Україні! Слава нашим воїнам-героям, які зараз на передовій! Ми віримо в них і продовжуватимемо їм допомагати і надалі", - зазначив у своєму виступі Ростислав Сліпець.

? Хвилиною мовчання присутні вшанували усіх загиблих українських героїв, які поклали своє життя у боротьбі за незалежність нашої держави, щиро помолилися разом з настоятелем храму Св.Ап. Петра і Павла, отцем-деканом Петром Салабаєм за Україну та наших захисників, аби Господь повсякчас їх оберігав, допоміг здолати окупанта та живими повернутися до своїх домівок і родин.

? Надалі Народна хорова капела "Освітяни" (кер. Марія Дорош) виконала відому стрілецьку пісню, що стала народною "Ой, у лузі червона калина..", а на завершення віча - церковний гімн "Боже, великий, єдиний...".

? Вела захід методист міського народного дому Оксана Піджарко.

? Цього дня представники громади побували також на міському кладовищі, де помолилися та поклали квіти, запалили лампадки на могилі батьків Євгена Петрушевича - Омеляна та Савини, а також малолітньої сестри Леонтії.

?? Нагадаємо, що родинний склеп Петрушевичів було віднайдено у 2014 році буським краєзнавцем Степаном Давидовським.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь