Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 15.03.2023 14:56
Кількість переглядів: 177

Фото без опису16 березня – граничний термін подання заяви  для переходу на  єдиний податок

Буська ДПІ повідомляє,  що платники інших податків і зборів, які мають намір перейти на спрощену систему оподаткування з ІІ кварталу 2023 року та платники єдиного податку, які хочуть змінити групу платника єдиного податку зобов’язані подати до податкового органу відповідні заяви не пізніше 16 березня 2023 року.

Слід зазначити, що перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання, який був платником інших податків і зборів, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, таким суб’єктом дотримано вимоги, встановлені у пункті 291.4 статті 291 Податкового кодексу. 

Нагадуємо, заяву можна подати в електронній формі  через приватну частину Електронного кабінету з використанням кваліфікованого  електронного підпису.

 

Право платника єдиного податку першої або другої групи не сплачувати ЄП

Головне управління ДПС у Львівській областіповідомляє, що з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок. 

Надане ПКУ платникам єдиного податку першої та другої груп право не сплачувати єдиний податок у період з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України за власним бажанням може бути використане платниками єдиного податку за весь період або використане частково (за окремі місяці). 

Фізичні особи  – платники єдиного податку першої та другої груп, які не сплачували єдиний податок під час воєнного стану, в податковій декларації платника єдиного податку (у разі виникнення обов’язку щодо подання податкової декларації платника єдиного податку) відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період. 

Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси. 

Подана таким платником податкова декларація платника єдиного податку в індивідуальному порядку (на рівні територіального органу ДПС) може бути підставою  для внесення відповідних змін до його інтегрованої картки платника, яка відображає стан розрахунків з місцевим бюджетом по єдиному податку. 

Одночасно повідомляємо, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, у тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.  

 

Майже 5 млрд грн єдиного внеску надійшло до соціальних фондів від платників Львівщини

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що у січні-лютому 2023 року фактичні надходження єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування становили 4638,2 млн грн, що на 1841,1 млн грн, або на 65,8% більше, ніж в порівнянні із відповідним періодом минулого року.

Упродовж лютого 2023 року фактичні надходження єдиного внеску  становили 2468,7 млн грн, що на 897,3 млн грн, або на 57,1% більше, ніж торік.

 

Довідку про доходи можна отримати через Електронний кабінет

Буська ДПІ повідомляє, що фізична особа – платник податків може отримати  відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, скориставшись Електронним кабінетом ДПС (http://cabinet.tax.gov.ua).  Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів.

Вкладка «Запит про суми виплачених доходів» режиму «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету надає можливість користувачу сформувати, підписати та надіслати Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді. 

Запит заповнюється автоматично відповідно до реєстраційних даних платника податків. 

Відповідь на запит (Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді) можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» режиму «Вхідні/вихідні документи» або у вкладці «Запит про суми виплачених доходів» режиму «ЕК для громадян» переглянути Відповідь № 2, сформовану на поданий Запит. 

Скористатися цією послугою можуть всі без виключення громадяни, а також державні службовці або члени їх сімей при поданні щорічної декларації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

 

Зустріч з актуальних питань податкового законодавства

В Буській ДПІ відбулась зустріч заступника  начальника інспекції Андрія Романіва з платниками щодо актуальних питань оподаткування,  підвищення якості обслуговування громадян та бізнесу. 

В ході спілкування висвітлювались питання адміністрування податків, єдиного  внеску, своєчасності сплати податкових платежів та  новацій податкового законодавства. Звернуто увагу на  легалізацію трудових відносин, застосування касових апаратів, провадження волонтерської діяльності та декларування громадянами минулорічних доходів. 

Також зазначено, що у ГУ ДПС у Львівській області функціонує комунікаційна податкова платформа, завдання якої  активізувати діалог між податковою та платниками з метою оперативного надання відповідей на запити і звернення, вирішення інших питань. Для забезпечення ефективного зворотного зв'язку створено  електронну скриньку комунікаційної податкової платформи -  lv.ikc@tax.gov.ua.  Крім цього,  суб’єкти господарювання та громадяни можуть попередньо записатись  через мережу Інтернет у будь-який Цент обслуговування платників Львівщини для отримання  адміністративних чи консультативних послуг, використавши електронну чергу:  http://queue.qsolutions.com.ua:22102/. 

На завершення заходу учасники отримали відповіді на проблемні питання, які їх цікавили.  

 

З 1 квітня платники ПДВ зобов’язані реєструвати в ЄРПН податкові накладні та розрахунки коригування за новою формою

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 28.12. 2022 № 463 у новій редакції, затверджено форми податкової накладної, податкової декларації з податку на додану вартість та уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість. 

Так з 1 квітня 2023 року платники зобов’язані  реєструвати в  Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні та розрахунки коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних за новою формою, в тому  числі  і  податкові накладні та розрахунки коригування кількісних та вартісних показників до таких накладних, які складені до 1.04.2023 та не зареєстровані в ЄРПН.

З 1 травня 2023 року податкову декларацію з податку на додану вартість необхідно подавати за новою формою, починаючи із звітного (податкового) періоду за квітень 2023 року. 

Також, починаючи з 1 травня 2023 року, за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. 

 

 

                                                                                           Буський сектор організації роботи

                                                                                                                          управління організації роботи

                                                                                                                             ГУ ДПС у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь