У селі Новосілки висадили саджанці туї та дуба біля каплички, на місці якої була церква, де правив отець Маркіян Шашкевич

Дата: 23.03.2023 20:34
Кількість переглядів: 139

Фото без описуЦього року виповнюється 180 років з дня смерті зачинателя нової літератури в Галичині отця Маркіяна Семеновича Шашкевича.
Його коротке, але таке  сповнене любові до людей, до Бога та України життя, тісно пов’язане з селами нашої громади Гумниська та Новосілки, де отець Маркіян був парафіяльним священником.

  🔰 Сьогодні, 23 березня, у с.Новосілки, де завершилося земне буття цього видатного українського релігійного та культурно-громадського діяча, біля каплички, яка була збудована майже 30 років тому на місці старої церкви, де правив отець Маркіян, священники, представники влади, мешканці села посадили дерева: 30 саджанців туї та пірамідальний дуб.
🔸На цю подію, а сьогодні виповнюється 181 рік з часу, як М.Шашкевич став парохом церкви в Новосілках,  прибули: владика Сокальсько-Жовківської єпархії, голова Департаменту Військового Капеланства УГКЦ Михаїл Колтун,  священники Буського деканату УГКЦ на чолі з отцем-деканом Євгеном Мигалем,  отець-декан Старобрідського деканату УГКЦ  Тарас Дзьоба, секретар Буської міської ради Людмила Рудіон,  працівники культури, краєзнавці, сотні мешканців Новосілок, які глибоко шанують історичну постать нашого славного земляка.
🔸 Владику зустріла короваєм та привітальними словами  парафіяльна громада на чолі з настоятелем місцевого храму Святого Миколая отцем Юрієм Годісем.
Далі відбулася панахида  за отцем Маркіяном, а опісля - молебень за збереження природи, які відправив Преосвященний владика Михаїл Колтун.
🔸 Звертаючись до духовенства, мешканців села та гостей, секретар Буської міської  ради Людмила Рудіон відзначила вклад отця Маркіяна у духовне відродження Галичини, значення його постаті як провідника нації, захисника української літератури, засновника культурно-просвітньої організації «Руська трійця», автора першої читанки українською мовою.
«Я дякую громаді Новосілок, що вони продовжують берегти пам'ять про цю велику людину, якою був Маркіян Шашкевич, та переконана, що діти - майбутнє нашої країни, завжди пам’ятатимуть  про своє коріння. Бо це - наша українська земля і вона буде вільною, завдяки нашим відважним воїнам, які зараз протистоять загарбникам на полі бою, та кожному з нас».
🔸 Після  висадження дерев, усі учасники вшанувань разом з духовними отцями зробили світлину на згадку про цю пам’ятну дату, коли 23 березня 1842 року о.Маркіян Шашкевич став парохом у Новосілках.
📌 Зазначимо, що посаджені деревця туї біля каплички асоціюватимуться у відвідувачів цього місця зі скорботою та  світлими спогадами про о.Маркіяна, а висаджений дуб – з його стійкістю та силою.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь