Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 18.10.2023 13:31
Кількість переглядів: 139

Фото без описуДПС запропоновано бізнесу безоплатне програмне рішення, що призначене для реєстрації розрахункових операцій

Буська  ДПІ   нагадує, що підприємці, в тому числі платники єдиного податку ІІ - ІV групи, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) та/або програмні РРО  у випадку здійснення розрахункових операцій, які визначено Законом України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Згідно Закону №265  розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

РРО чи ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку 1 групи. Також не зобов’язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які отримають кошти виключно на поточний рахунок за реквізитами IBAN.

При цьому суб’єкт господарювання для проведення розрахунків самостійно обирає РРО чи ПРРО він буде застосовувати. Якщо надає перевагу ПРРО, то обирає самостійно – безоплатний ПРРО від ДПС чи комерційний ПРРО.

Безоплатний ПРРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах (завантажити можна: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).

Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі.

Форма заяви для реєстрації ПРРО тут: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/formi-prro/.  

Керівництво користувачів безкоштовного програмного рішення ДПС для версій WEB, Android, iOS та Windows розміщені за посиланням: Головна/БАНЕР/Програмні РРО/Керівництво користувача безкоштовного ПРРО (WEB, Android, iOS, Windows) https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

 

Оновлено форми декларації з акцизного податку

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що з 5 жовтня 2023 року набрали чинності накази Міністерства фінансів України:

від 28.07.2023 № 414 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» та від 18.08.2023 № 444 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 липня 2023 року № 414».

Метою прийняття наказів №№ 414, 444 є приведення у відповідність форми декларації з акцизного податку і Порядку її заповнення та подання, затверджених наказом Мінфіну України від 23.01.2015 № 14  щодо:

можливості здійснення платежів за серією (за наявності) та номером паспорта лише для громадян України, до паспортів яких внесена відмітка, що свідчить про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта;

приведення термінології наказу № 14 у відповідність до законодавства у сфері платіжних послуг.

Застосування оновленої форми декларації з акцизного податку, з урахуванням змін, внесених наказами Мінфіну №№ 414, 444, починається з 01 грудня 2023 року, яка подається за звітний (податковий) період – листопад 2023 року.

 

Щодо оновленого Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН в Єдиному реєстрі податкових накладних

30 вересня 2023 року набрали чинності зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.12.2019 № 520.

Змінами, зокрема, передбачається, що у разі, коли у квитанції до податкової накладної / розрахунку коригування зазначено код товару / послуги згідно з УКТ ЗЕД / умовним кодом товару / ДКПП, операція за яким стала підставою для зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування, платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів виключно до такої операції.

Також змінами впроваджено право ініціювати подання письмових пояснень та копій документів до розрахунків коригування, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів / послуг їх постачальнику, отримувачем (покупцем), для чого:

отримувач (покупець) надсилає такі пояснення та копії документів постачальнику (продавцю) через електронний кабінет в електронній формі з накладенням кваліфікованого електронного підпису;

постачальник (продавець) подає такі пояснення та копії документів з накладенням кваліфікованого електронного підпису до контролюючого органу;

отримувачу (покупцю) надходить в електронний кабінет інформація щодо дати подання пояснень та копій документів постачальником (продавцем) і результату розгляду комісією регіонального рівня таких пояснень та копій документів.

Також після запровадження змін у формі «Рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» зазначається територіальний орган ДПС, комісією з питань зупинення реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних якого прийнято таке рішення.

 

На обліку в податковій Львівщини станом на 01 жовтня 2023 року перебуває понад 48,2 тисячі реєстраторів розрахункових операцій

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що станом на 01.10.2023 року на обліку в податковій регіону перебуває 48245 реєстраторів розрахункових операцій, з них – 30417 програмних РРО, або 63,0 % від загальної кількості (станом на 01.01.2022 частка ПРРО складала 30,1 %, на 01.01.2023 – 50,3 %). У вересні кількість програмних РРО зросла на 6502 апарати, або на 21,4 відсотка.

У січні–вересні 2023 року зареєстровано 3388 РРО та 15521 програмних РРО.

 

Платники Львівщини скерували до державного бюджету понад 4,5 млрд гривень

Упродовж січня – вересня 2023 року від платників Львівської області до державного бюджету надійшло 4459,1 млн грн податку на доходи фізичних осіб, зокрема, у   вересні надійшло  530,1 млн гривень.

Надходження порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилися на 20,4% або на 755,9  млн гривень.

 

Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv    

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».

 

Ви запитували – ми відповідаємо

В Буській ДПІ проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо  застосування касових апаратів та змін у податковому законодавстві.  На запитання платників відповідала начальниця відділу з надання адміністративних  та інших послуг  Галина Гілевич.

Під час спілкування з додзвонювачами посадовиця наголосила на обов’язковості використання РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, про застосування штрафів за порушення вимог Закону України від 06.07.95 № 265/95-ВР. Роз’яснила послідовність дій при реєстрації касових апаратів та нагадала, що перш ніж подавати заяву про реєстрацію РРО чи ПРРО, необхідно подати повідомлення за формою 20-ОПП щодо господарської одиниці, де буде використовуватися  даних касовий апарат.

Також платників цікавили питання сплати єдиного внеску за себе підприємцями – платники ЄП та порядок декларування податкової знижки.  Роз`яснено, що з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, підприємці – платники єдиного податку, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, а її загальна сума не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата. Право на отримання податкової знижки не переноситься на наступні роки, тобто для отримання знижки за 2022 рік необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня 2023 року. 

 

Скористатися правом на податкову знижку можна лише до 31 грудня поточного року

Буська ДПІ нагадує, що платники податків можуть отримати податкову знижку за витратами, що понесли у 2022 році, повернувши частину коштів, у разі: 

понесення протягом звітного року витрат, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу; 

якщо витрати підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи (далі – декларація); 

отримання доходу у вигляді заробітної плати або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. 

При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати суму річної заробітної плати, зменшену з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ.

Право на податкову знижку не продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк.

Граничний термін подання податкової декларації для реалізації права громадян на податкову знижку за витратами, що понесені у 2022 році, - до  31 грудня 2023 року.

 

                                                                                                      Буський сектор організації роботи

                                                                                                                  управління організації роботи

                                                                                                                     ГУ ДПС у Львівській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь