В Буську відзначили чергову річниці проголошення ЗУНР

Дата: 01.11.2023 14:47
Кількість переглядів: 55

Фото без описуСьогодні, 1 листопада, біля пам’ятника президентові Західноукраїнської Народної Республіки Євгенові Петрушевичу в Буську відбулося віче з нагоди відзначення 105-ї річниці проголошення ЗУНР.

Участь у заході взяло керівництво та працівники міської ради на чолі з головою Ростиславом Сліпцем, депутати, представники установ та організацій, громадськість міста.

Квіти до пам'ятника Євгену Петрушевичу, після виконання Державного Гімну України, поклали від учасників урочистості пластуни.

🔸Звертаючись до учасників віча, очільник нашої громади Ростислав Сліпець акцентував увагу на доленосних подіях, які відбулися у Львові в ніч на 1 листопада 1918 року та стали яскравим свідченням рішучості українців на шляху до створення незалежної соборної України.

"Сьогодні весь наш великий народ мужньо протистоїть ворогу та зі зброєю в руках відстоює своє право бути вільними людьми: мати свою державу, свій герб, свій прапор, свою мову. І я переконаний, що ми захистимо свою країну та переможемо російських загарбників. Україна була, є і буде! Слава нашим воїнам-героям, які зараз на передовій!", - зазначив у своєму виступі міський голова.

▪️ Хвилиною мовчання присутні вшанували усіх загиблих українських героїв, які поклали своє життя у боротьбі за незалежність нашої держави.

Впродовж віча пісні патріотичної тематики "Де ж тая слава", "Чуєш, брате мій", "Червона калина" та на завершення - церковний гімн "Боже, єдиний, великий" виконав хоровий колектив "Галичани" Народного дому с.Новосілки (кер. Ольга Годісь).

Вела захід методист міського народного дому Оксана Піджарко.

🔸 Цього дня представники молодого покоління – пластуни - побували на міському кладовищі, де помолилися та поклали квіти, запалили лампадки на могилі батьків Євгена Петрушевича - Омеляна та Савини, а також його малолітньої сестри Леонтії.

📌 Зазначимо, що родинний склеп Петрушевичів було віднайдено у 2014 році буським краєзнавцем Степаном Давидовським.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь