В Буську успішно реалізується проєкт «Інклюзивні футбольні секції»

Дата: 08.01.2024 12:39
Кількість переглядів: 121

Фото без описуУ Буську на базі Інклюзивно-ресурсного центру та Буської ДЮСШ уже понад рік успішно реалізується проєкт Української асоціації футболу та Львівської асоціації футболу «Інклюзивні футбольні секції».

У двох секціях займаються 40 дітей. Серед них є як хлопчики, так і дівчатка. Із ними працюють тренери Іван Томків та Оксана Шишка, які попередньо пройшли спеціальне навчання УАФ.

«До цього діти Інклюзивно-ресурсного центру не надто цікавилися спортом. Але нашим тренерам та волонтерам вдалося зацікавити їх футболом та допомогти повірити в себе. Вони полюбили футбол і, можна сказати, тепер ведуть активний спосіб життя: беруть учать у відкритих футбольних інклюзивних заходах, відвідують заняття в секціях та з нетерпінням чекають наступних тренувань», — каже Іван Томків.

«Інклюзивні футбольні секції, до яких залюбки записуються діти з особливими освітніми потребами, триватимуть у Буську й надалі. Адже для нас важливо бачити певні успіхи та прогрес наших дітей, разом радіти їхнім новим досягненням, розділяти щастя та допомагати у складні моменти. Крім цього, втілення даного проєкту є важливою соціальною складовою діяльності Львівської асоціації футболу, адже до занять спортом залучаються діти з особливими освітніми потребами, а досвідчені тренери створюють їм комфортні умови, в яких вони можуть себе повноцінно й вільно проявляти. Також завдяки Українській асоціації футболу секції забезпечені футбольною формою для дітей, м’ячами та іншим необхідним спортивним інвентарем», — зазначає координатор проєкту від ЛАФ Степан Понайда.

Стефан С. не пропустив жодного заняття інклюзивної футбольної секції. «Йому дуже подобалося грати з футбольним м’ячем, але ми не могли його віддати у звичайну ДЮСШ, — розповідає батько Стефана. — Тому ми сім’єю дуже зраділи, що можна відвідувати такі «спрощені» тренування. Після року занять Стефан почав приділяти багато уваги інформації та цікавим новинам про футбол, стежити за футбольними матчами, у нього з’явилися улюблені команди».

«Найбільше на заняттях мені подобається обводити конуси й забивати м’яч у ворота, як Роналду», — розповідає Стефан. Після тренувань він проводить час з іншим учасником секції Матвієм К. За традицією за чаєм вони діляться емоціями від футболу, розпитують один одного, як справи. Так було не одразу. Час, який вони провели протягом року на заняттях, показав їм, що вони можуть стати друзями, між якими є довіра й доброта. Тепер вони постійно в одній команді, якщо на занятті відбувається матч.

«Стефанові дуже нелегко даються елементи різних рухів чи дій із м’ячем, але за такий тривалий час він зрозумів, що потрібно бути терплячим, і після багаторазових повторень поставлена ціль досягалася, — каже тренер учня. — Після Нового року я пообіцяв йому пробні заняття у звичайній футбольній групі ДЮСШ, щоб ще більше його мотивувати».

Василина С. стала сміливішою та відвертішою в емоціях в останні півроку. Спочатку Василинка на заняттях часто горнулася до мами, яка була поруч і спостерігала, і її вмовляли приєднатися до виконання вправ чи ігор. Тепер вона сама сміливо підказує, як діяти, чи проявляє ініціативу, м’ячем обводить гравців на полі й б’є по воротах.

«Таких маленьких історій можна розказати багато, — підсумовує Іван Томків, — як діти через ігри та різні вправи забувають про своє «не можу» і не звертають уваги на те, що хтось мовчить, хтось повільно ходить чи бігає, а хтось заїкається й не може повторити. Усі вони інстинктивно хочуть радіти й весело та рухливо, у міру можливості, проводити свій час. І для цього в них є ми!».

Цим проєктом у межах Хартії масового футболу УЄФА Українська асоціація футболу прагне:

— поліпшити психоемоційний та фізичний стан дітей через залучення їх до фізичних активностей та соціалізацію;

— змінити ставлення українського суспільства до людей з інвалідністю;

— надати доступ до інклюзивних занять спортом;

— розкрити дитячий потенціал;

— об'єднати дітей і дорослих, незалежно від особливостей фізичного й психічного розвитку.

Інклюзивні футбольні секції, до яких залюбки записуються діти з особливими освітніми потребами, працюють у 21-й громаді в Україні. Завдяки УАФ секції забезпечені дитячою футбольною формою, м’ячами та необхідним спортивним інвентарем.

Джерело: сайт Української Асоціації футболу https://uaf.ua/article/50383


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь