Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 11.01.2024 09:19
Кількість переглядів: 68

Фото без описуЯкі доходи за 2023 рік підлягають обов'язковому декларуванню

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити й подати до 1 травня 2024 року громадяни, які отримали доходи, з яких у 2023 році не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Відповідно до вимог Податкового кодексу обов’язковому декларуванню підлягають:

доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

доходи від продажу інвестиційних активів;іноземні доходи;списаний банківський кредит;

не від податкових агентів та інші доходи, які не були оподатковані протягом року.

Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи».

За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

 

Податкова служба оновила Державний реєстр РРО

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що ДПС України наказом від 29.12.2023 р. № 1122 затвердила у новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. 

Відповідні зміни внесено до наказу ДПС України від 21.12.2020 № 744 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій». 

Так, оновлений Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій включає два основні розділи.

Ознайомитись з переліком моделей, які дозволили вперше реєструвати у 2024 році можна у Розділі І «Реєстратори розрахункових операцій, дозволені до первинної реєстрації». Він містить список з 75 моделей.

Водночас у Розділі II «Реєстратори розрахункових операцій, первинна реєстрація яких заборонена» перелічено 134 моделі.

Переглянути оновлений реєстр РРО можна за посиланням: https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/320822.html

 

Інформаційний лист № 5/2023: Практичні питання тлумачення окремих термінів Загального стандарту звітності CRS (із змінами)

У зв’язку з виданням Міністерством фінансів України роз’яснення від 06 грудня 2023 року № 44010-09-10/33863 «Щодо окремих питань виконання фінансовими агентами вимог Загального стандарту звітності CRS» ДПС інформує фінансових агентів про оновлення Інформаційного листа № 5/2023 «Практичні питання тлумачення окремих термінів Загального стандарту звітності CRS».

У Інформаційному листі оновлено роз’яснення та надано приклади розрахунку виконання організацією критеріїв для її визнання «Інвестиційною Компанією», а саме як розраховувати частку доходів, тісно пов’язаних з діяльністю Інвестиційної Компанії, у загальній валовій сумі доходів.

Інформаційний лист № 5/2023 (із змінами) роз’яснює такі питання:

- правову основу імплементації Загального стандарту звітності CRS;

- допустимі відхилення від тексту стандарту під час його імплементації у законодавство України;

- визначення кола організацій, які є підзвітними фінансовими установами та на які поширюються вимоги статті 39-3 Податкового кодексу України;

- непідзвітні фінансові установи;

- фінансові рахунки;

- виключені рахунки тощо.

 

 Мінімально та максимально допустимі розміри  ЄСВ у 2024 році

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що розмір єдиного внеску залежить від розміру мінімальної заробітної плати. У 2024 році розмір мінімальної зарплати становитиме: з 1 січня - 7100 грн, а з 1 квітня - 8000 грн. Відтак, з 1 січня 2024 розміри ЄВ  будуть:  

мінімальний ЄВ – 1562 грн за місяць (22 % від мінімальної зарплати 7100 грн.);  

максимальний ЄВ – 23430 грн за місяць (22 % від 15 мінімальних зарплат).
З 1квітня 2024  розміри ЄВ становитимуть:  

мінімальний ЄВ – 1760 грн за місяць (22 % від мінімальної зарплати 8000 грн.);  

максимальний ЄВ – 26400 грн за місяць (22 % від 15 мінімальних зарплат).  

Якщо ФОПи (як «загальники», так і «єдинники») одночасно перебувають у трудових відносинах, то вони можуть не платити ЄСВ за себе. Але лише за умови, що роботодавець за основним місцем сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок.

 Слід пам'ятати, що єдиний внесок на загальнообов’язкове соціальне страхування - це консолідований страховий внесок в Україні, збір якого здійснюється в системі загальнообов'язкового державного страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі. 

 

Інформація  про доходи вже у смартфоні

Головне управління ДПС у Львівській області звертає увагу, що процедура отримання громадянами відомостей про власні доходи стала ще простішою. Відтак, немає потреби відвідувати податкову службу, щоби отримати відповідні відомості. Достатньо завантажити в App Store/Google Play мобільний застосунок «Моя податкова», ідентифікуватися онлайн з використанням КЕП або хмарного підпису. У розділі «Послуги» обрати «Отримати відомості про суми виплачених доходів» вказати необхідний період* та отримати результат.

 

Фахівцями Буської ДПІ надано понад 4 000 адмінпослуг

Впродовж 2023 року в Центрі обслуговування платників Буської ДПІ громадянам та суб’єктам господарювання надано 4325 адміністративних послуг з них 1844 в електронній формі. Найбільша їх частина, а саме 2261 - це видача карток платника податків та внесення до паспорта громадян України даних про реєстраційний номер облікової картки платнику.  Про це зазначив  начальник Буської ДПІ Анатолій  Сисюк в коментарях для ЗМІ.

Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела та суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору отримали  202  платники податків.

Також протягом минулого року опрацьовано 327 заяв щодо застосування платниками спрощеної системи оподаткування, 284 заяви щодо внесення змін до відомостей, що містяться у реєстрі платників єдиного податку та надано 428 витягів з реєстру платників ЄП.

Крім цього, запитуваною з боку суб’єктів господарювання є послуга з реєстрації книг обліку розрахункових операцій - 163, розрахункових книжок - 75  та реєстрації реєстраторів розрахункових апаратів -138.

В Центрі обслуговування платників надаються інші послуги, зокрема консультації з питань податкового законодавства, приймання звітності тощо.

Нагадуємо, що відповідно до норм Закону України від 30.06.2023 №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», з 01 жовтня 2023 року відновлено застосування штрафних санкцій за порушення порядку використання касових апаратів. Правові засади застосування РРО/ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06.07.1995 №265/95-ВР. Роз’яснення з питань реєстрації та застосування ПРРО розміщені на офіційному вебпорталі ДПС України у банері «Програмні РРО» https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

 

В Буській ДПІ надають практичну допомогу платникам щодо подання звітності в електронному вигляді

Фахівцями Буської ДПІ постійно проводиться роз’яснювальна робота з платниками щодо новацій податкового законодавства та функціонування електронний сервісів ДПС.

 Нещодавно  працівниками інспекції проведено  тематичні практикуми,  під час яких платникам звернуто увагу на  особливості подання звітності через Електронний кабінет, зокрема, декларації платника єдиного податку.

Наголошено на ставках податку  та  граничних обсягах доходу для підприємців – платників, які працюють на спрощеній системі оподаткування,  на застосуванні касових апаратів при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу тощо. 

Проінформовано, що з 1 січня 2024 року розпочалась щорічна кампанія декларування доходів громадян, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи. 

Запропоновано скористатися роз’яснювальними матеріалами, які постійно розміщуються на офіційному сайті ДПС України, ГУ ДПС у Львівській області.

 

Умови реєстрації РРО/ПРРО для ФОП, який надає послуги з використанням Інтернет із власної квартири

У разі, якщо місце проживання фізичної особи-підприємця є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то ФОП відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України має подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, повідомивши про місце проживання як про об’єкт оподаткування, після чого на такий об’єкт може бути зареєстроване РРО та/або ПРРО. 

 

Щодо оформлення трудових відносин

Буська ДПІ нагадує про обов'язковість належного оформлення використання роботодавцями найманої праці. Одним із варіантів є укладання трудового договору. Трудовий договір – це документ, який регулює відносини між працівником і роботодавцем. Він визначає права і обов’язки обох сторін, умови праці, заробітну плату, термін дії, порядок зміни і розірвання. При цьому, трудовий договір може бути укладений у письмовій формі і підписаний обома сторонами або оформлений шляхом видання наказу про прийняття працівника на роботу. Трудовий договір може бути строковим або безстроковим, з повним або неповним робочим часом, основним або за сумісництвом залежно від характеру роботи і бажання сторін. 

 

                                                                                                        Буський сектор організації роботи

                                                                                                                  управління організації роботи

                                                                                                                     ГУ ДПС у Львівській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь