Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 08.03.2024 10:17
Кількість переглядів: 90

Фото без описуПро повторне (дистанційне) формування сертифікатів за електронним запитом

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що згідно постанови Кабінету Міністрів України від 26.01.2024 року № 88  втратила чинність Постанова КМУ від 17.03.2022 року № 300 «Деякі питання забезпечення безперебійного функціонування системи надання електронних довірчих послуг».

Враховуючи вищевикладене повідомляємо, що Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг Державної податкової служби України  (далі  КНЕДП ДПС) припинив автоматичне формування нових сертифікатів відкритих ключів користувачів за один день до закінчення строку чинності старих сертифікатів терміном на один рік.

Нагадуємо, що усі користувачі ЕДП мають можливість повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом, без присутності у відокремленому пункті реєстрації терміном на 2 (два) роки за посиланням - https://ca.tax.gov.ua/manage-certificates on-line чи за допомогою Користувача ЦСК.

Дистанційно сформувати нові сертифікати зможуть ті користувачі, які мають:
 - чинні сертифікати (наприклад до закінчення строку чинності сертифікатів залишилося декілька днів);

 - незмінні реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації, тощо);

 - особистий ключ, доступний лише користувачу та не є скомпрометованим.

Також, інформацію по усім користувачам (заявникам) КНЕДП ДПС можна отримати за посиланням  https://ca.tax.gov.ua/, в меню «Пошук сертифікатів та СВС», по реєстраційному номеру облікової картки платника податків.

 

Отримати інформаційно-довідкові послуги з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО можна через Контакт-центр ДПС

Контакт-центр ДПС на постійній основі надає фізичним та юридичним особам інформаційно-довідкові послуги з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО.

Звернутись до Контакт-центру ДПС для отримання інформаційної підтримки з питань реєстрації, застосування РРО/ПРРО фізичні та юридичні особи мають можливість на вибір:

за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів), громадяни, які перебувають за межами України за номером: +380 44 454 16 13 (в меню IVR потрібно обрати напрям «3»);

електронною поштою на електронну адресу idd@tax.gov.ua  (в полі тема потрібно зазначити «6005»);

чатом через Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) (zir.tax.gov.ua).

Скориставшись ЗІР, фізичні та юридичні особи можуть самостійно здійснити пошук відповіді на своє запитання у категорії 109 розділу «Запитання-відповіді з Бази знань».

 

Платники податків Львівщини спрямували до зведеного бюджету майже 9 млрд гривень податків та зборів

Упродовж січня-лютого 2024 платниками податків Львівської області до зведеного бюджету перераховано майже 8975 млн грн податків зборів та інших обов’язкових платежів.  Про це повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Львівській області Микола Никитюк. 

Зокрема, надходження до загального фонду державного бюджету від платників Львівщини у січні – лютому становили 4436,1 млн грн податків, зборів, інших обов’язкових платежів. Порівняно з минулим роком збір платежів до загального фонду державного бюджету збільшився на 17,3% або на 653,6 млн гривень. Упродовж  лютого зібрано 2290,5 млн грн  податків, зборів, інших обов’язкових платежів. А це на 22,2% або на 416,6 млн гривень більше ніж у лютому 2023 року. 

Водночас до місцевих бюджетів Львівської області за два місяці цього року надійшло 4538,5 млн гривень податкових платежів.  У лютому 2024 надходження податкових платежів до місцевих бюджетів становили 2409,4 млн гривень. 

Дякуємо платникам за фінансову підтримку держави!

 

 Подання заяви для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб’єктами господарювання, які використовують програмні РРО

Ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями видається органами ліцензування, якими відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2015 № 609 є територіальні органи ДПС.

Для отримання такої ліцензії суб’єкт господарювання подає до органу ліцензування за місцем провадження діяльності заяву про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у довільні формі.

У заяві зазначає перелік програмних РРО, які знаходяться у місці торгівлі, їх фіскальні номери, дату реєстрації ПРРО в контролюючому органі та назву моделі ПРРО. 

 

Доходи від надання майна в оренду підлягають декларуванню

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що з 01 січня до 01 травня 2024 року  в Україні триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році.

Згідно з п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку встановленому п. 170.1 ст. 170 ПКУ.

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою ((тобто, не є ФОП або особою, що провадить незалежну професійну діяльність), то особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є орендодавець - п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ. 

Орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, нарахованого податкового зобов’язання та сплаченого протягом звітного податкового року податку за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається до податкового органу . 

У разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України.

За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену ст. 119 прим. 1 ПКУ. 

З детальною інформацією щодо декларування доходів, одержаних у 2023 році, можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у банері «Деклараційна кампанія 2024».

 

Про особливості використання електронних сервісів ДПС

Фахівцями Центру обслуговування платників Буської ДПІ проведено практикуми для платників з питань декларування доходів громадян та функціонування електронних сервісів.

Суб`єктам господарювання надано практичні поради щодо особливостей заповнення декларації про майновий стан і доходи та акцентовано увагу на перевагах звітування в онлайн режимі. Запропоновано користуватися електронними сервісами ДПС, зокрема Електронним кабінетом платника, мобільним за стосунком  «Моя податкова». Завдяки електронним сервісам можна не лише подати податкові декларації (розрахунки) засобами електронного зв’язку, але й надіслати заяви, отримати довідки, ознайомитись з корисною інформацією від податкової тощо. При цьому у приватній частині Електронного кабінету інформація щодо облікових даних, поданої звітності, стану розрахунків з бюджетом, листів, запитів, реєстрації податкових накладних оновлюється в режимі реального часу. 

Користувачі застосунку «Моя податкова» мають можливість просто та швидко: 

- подати Облікову картку фізичної особи – платника податків. Форма № 1ДР (Розділ «Послуги»); 

- подати Заяву про внесення змін до ДРФО. Форма № 5ДР (Розділ «Послуги»); 

- подати Заяву про включення до Реєстру волонтерів (Розділ «Послуги»); 

- сплатити грошові зобов’язання з використанням однієї з платіжних систем (вкладка «Переглянути інформацію про стан розрахунків» Розділу «Послуги», вкладка «Мої ППР» розділу «Мої дані»)  та інше.

 

 Декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року

Буська ДПІ нагадує, що подання декларації про майновий стан і доходи за минулий рік є конституційним обов’язком  громадян, який  виникає: 

- при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо; 

- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами; 

- при отриманні іноземних доходів та в інших випадках передбачених законодавством. 

Обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно: 

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; 

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Податкового кодексу; 

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV Податкового кодексу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок відповідно до розділу IV Податкового кодексу; 

- у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Податкового кодексу . 

Декларація подається платником  за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.  Для громадян, які зобов’язані подати декларацію, термін подання – до 1 травня 2023 року.

Звертаємо увагу, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів. Враховуючи умови сьогодення, рекомендуємо для подання декларації скористатись саме таким дистанційним сервісом. 

 

Порядок та терміни реєстрації ПРРО

Буська ДПІ нагадує, що  для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій суб’єкт господарювання має сформувати в електронному вигляді  Заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. №1-ПРРО (J/F 1316604), яка подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.  

У реєстраційній заяві за ф. №1-ПРРО зазначається локальний номер ПРРО, присвоєний такому ПРРО суб’єктом господарювання. Локальний номер ПРРО становить числовий номер, він є унікальним серед номерів, що присвоюються суб’єктом господарювання у довільному порядку ПРРО для його реєстрації та застосування у відповідній господарській одиниці. 

Локальний номер ПРРО зберігається за ПРРО до дати скасування реєстрації ПРРО.
Фіскальним сервером здійснюється автоматизована обробка реєстраційної заяви за ф. №1-ПРРО, за результатами якої  ПРРО реєструється, або формується відмова в реєстрації ПРРО.  

Про результати обробки реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, суб’єкту господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій: 

- у день отримання реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, якщо реєстраційна заява  за ф. №1-ПРРО, надійшла не пізніше 16.00 робочого (операційного)  дня; 

- не пізніше наступного робочого дня, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО надійшла після 16.00 робочого (операційного) дня. 

Суб’єкту господарювання направляється інформація про реєстрацію ПРРО у другій квитанції, із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО. Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО. 

 

Внесення змін до програмного реєстратора розрахункових операцій

Буська ДПІ повідомляє, що за  необхідності внесення змін до програмного реєстратора розрахункових операцій, зокрема, інформації щодо господарської одиниці, кваліфікованого електронного підпису тощо, спочатку необхідно закрити відкриту зміну.  

Відкриття робочої зміни відбувається на підставі технологічного повідомлення з типом відкриття зміни, яке автоматично формується програмним забезпеченням ПРРО при виконанні такої операції особою, яка здійснює розрахункові операції.  

Закриття робочої зміни здійснюється на підставі Z-звіту або технологічного повідомлення про закриття зміни, яке формує програмне забезпечення ПРРО після формування Z-звіту.  

Більше інформації про застосування ПРРО можна отримати на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО» (http://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/). 

 

Про мінімальне податкове зобов’язання

Буська ДПІ нагадує, що мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) – мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до Податкового Кодексу. 

Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у тому числі фізичній особі – підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов’язанням 

Платником  МПЗ є фізична чи юридична особа, що за офіційними даними обробляє відповідну земельну ділянку. Якщо земельна ділянка офіційно не передана власником в оренду, емфітевзис або інше користування, вважається ще її обробляє власник такої земельної ділянки.

Якщо земельна ділянка була офіційно передана в оренду, емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, платником  МПЗ буде орендар (землекористувач).

Мінімальне податкове зобов’язання не визначається для:

земельних ділянок, що використовуються дачними (дачно-будівельними) та садівничими (городницькими) кооперативами (товариствами), а також набуті у         власність/користування членами цих кооперативів (товариств) у результаті приватизації (купівлі/продажу, оренди) у межах земель, що належали цим кооперативам (товариствам) на праві колективної власності чи перебували у їх   постійному користуванні;

земель запасу;

 невитребуваних земельних часток (паїв), розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування, крім таких земельних часток (паїв), переданих органами місцевого самоврядування в оренду;

земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів;

 земельних ділянок, земельних часток (паїв), за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок четвертої групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами. Мінімальне податкове зобов’язання не визначається за період, за який не визначається плата за землю або єдиний податок четвертої групи.

Сплаті до бюджету підлягає сума МЗП, яка зменшується на суму податків, що були сплачені за відповідний рік у зв’язку з обробітком відповідної земельної ділянки. Якщо сума сплачених податків більше ніж МЗП то гроші сплачувати не треба.

До податків, що зараховується у сплату МЗП відноситься:

ПДФО та військовий збір сплачений з: 1) доходу від реалізації с/г продукції, що була вирощена на такій земельній ділянці; 2) заробітної плати найманих працівників;

земельний податок та єдиний податок четвертої групи спрощеної системи оподаткування, сплачені з відповідної земельної ділянки.

 

                                                                                                        Буський сектор організації роботи

                                                                                                                  управління організації роботи

                                                                                                                     ГУ ДПС у Львівській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь