Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 15.03.2024 14:17
Кількість переглядів: 103

Фото без описуДайджест публікацій з роз’ясненнями податкового законодавства

Державна податкова служба України надає дайджест публікацій з роз’ясненнями податкового законодавства, які були розміщені на вебпорталі ДПС.. 

Щодо обов’язку сплати фінансовими установами, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі (обмін валют), фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток за кожний пункт обміну іноземної валюти. Детальніше:  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/761028.html 

Судова практика щодо встановлення порушень платником податків, зокрема стосовно  нестачі коньячних спиртів, безводного спирту, а також ненадання до перевірки витребовуваних копій документів.   Детальніше:  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/761254.html 

Щодо внесення змін до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.  Детальніше:  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/762128.html 

Щодо відображення неприбутковими організаціями у бухобліку та фінзвітності операцій з отримання грантів в іноземній валюті та нарахування доходів від курсових різниць за такими операціями.  Детальніше:  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/762221.html 

Шановні платники податків!  Якщо ви бажаєте оперативно отримувати дайджест публікацій з розʼясненнями податкового законодавства за тиждень та більше актуальних новин від ДПС, підпишіться на офіційну розсилку тут  https://tax.gov.ua/registration 

 

Для переходу на спрощену систему оподаткування необхідно подати заяву

Головне управління ДПС у Львівській області звертає увагу суб’єктів господарювання,  що 18 березня 2024 останній день подання платником інших податків і зборів заяви про перехід на спрощену систему оподаткування (пп. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).

Нагадаємо, порядок переходу на спрощену систему оподаткування визначено ст.298 Податкового кодексу.

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. При цьому такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. 

Заяву, за бажанням, платник може подати  в електронній формі за допомогою Електронного кабінету платника. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua , а також через офіційний вебпортал ДПС. Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.   

 

З початку року громадяни подали до податкових органів Львівщини понад 4,6 тис декларацій

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що за 2 місяці 2024 року до податкових органів Львівщини громадяни подали 4 650 податкових декларацій. Це на 904 декларації більше, аніж за відповідний період минулого року.

Нагадаємо, що платник податків за вибором може подати податкову декларацію в один із таких способів: 

- особисто або уповноваженою особою; 

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання;  

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». 

З детальною інформацією щодо декларування доходів, одержаних у 2023 році, можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у банері «Деклараційна кампанія 2024».

 

До місцевих бюджетів у січні – лютому 2024 року надійшло 65,1 млрд гривень

За оперативними даними надходження до місцевих бюджетів у січні – лютому 2024 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 65,1 млрд гривень.

Місцеві бюджети у лютому 2024 року отримали 35,5 млрд гривень, що на 3 відс. (+1,0 млрд гривень) більше ніж у лютому 2023 року.

Дякуємо платникам за фінансову підтримку держави!

 

Використання ПРРО замість апаратного РРО. Чи необхідно скасовувати апаратний РРО?

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з апаратним програмного РРО. 

Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.  

Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Станом на 01.01.2024 року  в Головному управлінні ДПС у Львівській області було зареєстровано 37 349 ПРРО.  

За період з 01.02.2024  по 07.03.2024 в ГУ ДПС у Львівській області зареєстровано 363 ПРРО. 

 

Про порядок декларування доходів громадян роз’яснили під час спілкування з додзвонювачами

В Буській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо кампанії декларування доходів громадян та функціонування електронних сервісів. На запитання платників відповідала  начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Галина Гілевич.

Під час спілкування з додзвонювачами посадовець роз’яснила норми діючого податкового законодавства стосовно декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року; хто зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи та випадки, за яких платники податків зобов’язані самостійно обчислити суму податку, що підлягає сплаті за результатами звітного податкового року. Також зазначила про  спрощення процедури декларування доходів громадянами через електронний сервіс «ЕК для громадян» в Електронному кабінеті на вебпорталі ДПС.

Крім цього, були  запитання щодо використання електронних сервісів ДПС, зокрема, застосунку «Моя податкова». 

Чи необхідно подавати декларацію при отриманні доходів за кордоном?

Відповідно до п.п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію.

Отже, в даному випадку платник податку повинен подати податкову декларацію за наслідками 2023 року.

 

Про  обов’язковість заповнення  реквізитів платіжних інструкцій

Буська ДПІ нагадує, що вимоги щодо заповнення обов’язкових реквізитів платіжних інструкцій встановлені Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 № 163 та Порядком заповнення реквізиту „Призначення платежу” платіжної Інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Мінфіну України від 22.03.2023 № 148.

Порядком № 148 передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме: «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису».Це не стосується платників єдиного рахунку.

 

Щодо термінів використання книг обліку розрахункових операцій або резервного РРО у разі виходу з ладу основного РРО

Відповідно до ст. 5 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами і доповненнями, на період виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.      

Пунктом 2 ст. 14 Закону № 265 передбачено, що у разі виходу з ладу РРО центри сервісного обслуговування зобов’язані забезпечувати відновлення його роботи протягом 7 робочих днів.     У разі незабезпечення центром сервісного обслуговування гарантійного ремонту РРО не пізніше сьомого робочого дня з дня прийняття в ремонт РРО ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб’єкта господарювання резервний РРО (п. 4 ст. 14 Закону № 265).

Просимо кожного платника дотримуватись термінів використання  резервного РРО у разі застосування при виході з ладу основного РРО.

 

Державна податкова служба України розробила інструмент для отримання електронних сервісів для громадян – застосунок «Моя податкова»

Державна податкова служба України розробила інструмент для отримання електронних сервісів для громадян – застосунок «Моя податкова», який можна завантажити на телефонні ґаджети, як на платформі Android, так і iOS.

Такою послугою можна користуватися цілодобово в режимі онлайн. Використання  такого застосунку – це економія часу та зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби.

У застосунку «Моя податкова» можна отримати таку інформацію у розділі «Мої дані» міститься інформація про адресу реєстрації та фактичне місце проживання, об’єкти оподаткування, обов’язок сплатити суму податкового зобов’язання;

у розділі «Послуги» мобільного застосунку можна здійснити направлення запиту на отримання відомостей про суми виплачених доходів, подання на податкову знижку  Податкової декларації про майновий стан і доходи, переглянути інформацію про стан розрахунків з бюджетом та сплатити податки;

у розділі «Повідомлення» користувачі можуть переглянути квитанції, відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, інформація з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку та військового збору, листи контролюючих органів   та інші повідомлення контролюючих органів.

у розділі «Реєстри» мобільного застосунку є можливість здійснити пошук фіскального чека, пошук марки акцизного податку, переглянути дані реєстру платників ПДВ, переглянути дані реєстру страхувальників, переглянути дані реєстру платників єдиного податку.

Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області запрошує громадян активно приєднюватися до застосунку Моя податкова та економити свій час при роботі з податковою.

 

Виникли податкові запитання? Використовуйте ЗІР!

Буська ДПІ нагадує, що Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) - інформаційний ресурс, створений у межах Електронного Уряду з доступом через будь-яку пошукову систему в інтернет-мережі, у зв'язку з чим є можливість його одночасного використання як платниками, так і працівниками структурних підрозділів ДПС та її територіальних органів, та сприяє отриманню уніфікованих відповідей у будь-який час та зручний спосіб.

Розміщена в ЗІР База знань наповнюється інформацією, що містить загальну позицію ДПС із застосуванням норм податкового законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС, без врахування особливостей конкретного платника податків та специфіки конкретних ситуацій та не є податковою консультацією в розумінні глави 3 "Податкові консультації" Податкового кодексу і не спричиняє правових наслідків, передбачених ст. 53 Кодексу.

Робота ЗІР направлена на забезпечення суспільства своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією у вигляді відповідей на запитання із понад 37 напрямів; ставками податків; глосаріями та довідниками; щоденною підбіркою відповідей на двадцять актуальних запитань; податковим календарем, який містить систематизовану інформацію про терміни сплати податків і зборів, платежів, подання звітності до органів ДПС; змінами в податковому законодавстві, з можливістю підписки на отримання таких змін на електронну адресу та інше.

 

                                                                                                        Буський сектор організації роботи

                                                                                                                  управління організації роботи

                                                                                                                     ГУ ДПС у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь