Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 20.03.2024 17:38
Кількість переглядів: 72

Фото без описуОсобливості визначення загального МПЗ платників єдиного податку 

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує,  що особливості визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників єдиного податку визначено ст. 297 прим. 1 Податкового кодексу.

Зокрема, п. 297 прим. 1. 1 ст. 297 прим. 1 ПКУ встановлено, що платники єдиного податку - власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов’язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік.

Фізичні особи – підприємці на спрощеній системі оподаткування подають річну податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578, яка передбачає заповнення окремого додатка 2 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік».

Отже, враховуючи те, що розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання здійснюється в складі податкової звітності за податковий (звітний) рік, у разі, якщо фізична особа – підприємець протягом календарного року перебувала на загальній системі оподаткування та на спрощеній системі оподаткування, відповідний додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання подається фізичною особою – підприємцем в складі податкової звітності відповідно до системи оподаткування, на якій фізична особа – підприємець перебуває станом на кінець податкового (звітного) року за кількість календарних місяців володіння (користування) земельною ділянкою.

Тобто додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання подається у складі:

податкової декларації про майновий стан і доходи – у разі, якщо фізична особа – підприємець на кінець податкового (звітного) року перебуває на загальній системі оподаткування;

податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця – у разі, якщо фізична особа – підприємець на кінець податкового (звітного) року перебуває на спрощеній системі оподаткування.

 

Внутрішньо переміщені особи мають змогу повернути частину коштів, сплачених за договором оренди житла

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, громадяни мають право на отримання податкової знижки з орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку) фактично сплачених платником податку, який має статус ВПО. 

Податкова знижка на суму  коштів, сплачених у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), надається виключно за умови, що платник  та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення:     : 

- не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України; 

 -  не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання. 

Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 01 січня звітного (податкового) року. 

Нагадуємо, що відповідно до п.п.14.1.263 п.14.1 ст.14 ПКУ, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. 

Для отримання податкової знижки на суму коштів, сплачених у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), платник податку – внутрішньо переміщена особа має подати до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку такі документи: 

  - Декларацію про майновий стан і доходи громадян; 

  - копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; 

  - копію договору оренди житла; 

  - копії платіжних та розрахункових документів, що підтверджують факт сплати (крім електронних розрахункових документів); 

  - заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства

 

Сплатити податки – доступно та швидко через Електронний кабінет

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що платник податків в тому числі і фізична особа в особистому кабінеті може сплатити податок, скориставшись однією  із запропонованих платіжних систем. 

Для сплати через Електронний кабінет у меню «Стан розрахунків з бюджетом»  платник може обрати податок (платіж),   сканувати QR-код,  підтвердити операцію або - обрати одну із платіжних систем,  вказати реквізити платіжної карти,  підтвердити операцію. 

Платіжне доручення автоматично заповнюється на підставі облікових даних платника та відомостей щодо рахунків для зарахування платежів до бюджету.

Податкова служба впевнено перетворюється на цифровий сервісний орган, тому сплатити податки – доступно та швидко.

 

Чи реалізовано можливість перевірки чеків, що видаються ПРРО? 

Пошук чеків, виданих ПРРО, можна здійснити за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.  

При цьому чеки, видані ПРРО в режимі онлайн, доступні для пошуку відразу після реєстрації їх на фіскальному сервері, тобто одразу після завершення розрахунку між покупцем і продавцем. 

Чеки, видані ПРРО в режимі офлайн, доступні для перегляду після того, як вони будуть передані ПРРО до СОД РРО. 

Станом на 01.03.2024 в ГУ ДПС у Львівській області на обліку перебуває 54888 реєстраторів розрахункових операцій, з них 38094 програмних РРО.

Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv   

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».

 

Від початку року вже майже 2,5 тис громадян звернулися до податкової за податковою знижкою

Станом на 1 березня 2024 року до Головного управління ДПС у Львівській області за податковою знижкою звернулися 2 438 громадян.

Найчастіше громадяни звертались за податковою знижкою у зв’язку з витратами на навчання, страхові платежі, іпотечне кредитування. 

Нагадуємо, щоб скористатись правом на податкову знижку за підсумками 2023 року, необхідно до 31 грудня 2024 року подати до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації податкову декларацію. Також слід долучити копії необхідних документів. 

 

Про підстави звільнення від обов’язку подання декларації

Буська ДПІ нагадує, що відповідно до п. 179.4 статті 179 ПКУ платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи в таких випадках: 

а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які: 

є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року; 

перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання Декларації; 

перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року; 

перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року; 

б) в інших випадках, визначених розділом IV ПКУ. Зокрема, відповідно до пункту 179.2 статті 179 ПКУ обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, крім випадків, коли подання Декларації прямо передбачено ПКУ, якщо такий платник податку отримував: 

доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; 

доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу; 

доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розділу ІV ПКУ; 

доходи у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до розділу ІV ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб та/або з яких сплачено ПДФО відповідно до пункту 174.3 статті 174 ПКУ. 

 

Користувачам ПРРО про повернення коштів за неотриманий товар

Буська ДПІ звертає увагу, що повернення суб’єктом господарювання коштів за неотриманий товар/послугу через програмний реєстратор розрахункових операцій здійснюється шляхом реєстрації від’ємної суми (формування видаткового чека) через ПРРО із зазначенням фіскального номера розрахункового документа, за яким виконується повернення.  Нагадаємо, що на вебпорталі ДПС за покликанням (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/kerivnitstvo-koristuvacha) розміщено детальний опис як сформувати «Видатковий чек» на ПРРО від ДПС у розділах «Повернення», «Створення повернення на основі чека, який відсутній у «Журналі операцій». Крім того, у банері «Програмні РРО» розміщено керівництво для користувачів ПРРО від ДПС (WEB, Android, iOS, Windows).

 

З платниками податків - про декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2023 року

В рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2023 року фахівцями Буської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області провели низку зустрічей  з платниками податків.

В ході зустрічей присутніх ознайомлювали із порядком заповнення декларацій про майновий стан та доходи та про види доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню. Надали практичну допомогу формуванні, підписанні та надсиланні декларацій за допомогою сервісу Електронний кабінет платника. Зазначали,  що кампація декларування доходів громадян отриманих у 2023 році триватиме до 01 травня 2024 року. Фізичні особи, у яких є право на податкову знижку подають декларацію до 31 грудня 2024  року.

 

Триває Деклараційна кампанія -2024

Буська ДПІ нагадує, що до 1 травня 2024 року триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року. 

Подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік та сплачувати відповідні податки і збори – конституційний обов’язок громадян та їх особиста підтримка держави, її фінансової безпеки та обороноздатності. Звертаємо увагу, що до випадків, за яких платники податку – фізичні особи зобов’язані самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що підлягають сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року відносяться: 

- отримання окремих видів доходів від податкових агентів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо тощо); 

- отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (спадщина, подарунки, від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках, передбачених Кодексом тощо); 

- отримання іноземних доходів; 

- при отриманні доходів від підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування); 

- при отриманні доходів від проведення незалежної професійної діяльності особами, які провадять незалежну професійну діяльність; 

- набуття статусу резидента України іноземцем. Такі особи мають відобразити в податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи. 

 

Звірка щодо стану розрахунків за допомогою електронними сервісами ДПС

Буська ДПІ звертає увагу платників податків, що в ІКС «Електронний кабінет» запроваджено електронний сервіс з використанням якого платники мають можливість доступу у режимі реального часу до даних інтегрованих карток платників, а також отримання підтверджуючого документу щодо стану розрахунків платника з бюджетом та фондами соціального та пенсійного забезпечення. 

Доступ в електронному кабінеті до показників інтегрованих карток дозволяє платнику безперешкодно у дистанційному режимі володіти інформацією щодо повноти та своєчасності розрахунків з бюджетами та фондами соціального та пенсійного забезпечення, а також проводити звірення відповідності даних бухгалтерського обліку платника та даних органу ДПС.   Також, платнику надано можливість надіслати запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та фондами соціального та пенсійного забезпечення за даними органів ДПС через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини електронного кабінету. 

У меню «Заяви, запити для отримання інформації» необхідно встановити період та обмежити перелік документів за типом «J(F)13 Запити та довідки». 

Відповідь на Запит платнику надсилається через електронний кабінет не пізніше п’ятнадцяти робочих днів з дня його отримання у вигляді витягу з інформаційної системи органів ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та фондами соціального та пенсійного забезпечення за формою «F/J1400204». Витяг формується за період вибраний платником при створені Запиту з урахуванням строків давності, станом на дату відправлення Запиту до органів ДПС. 

 

                                                                                                        Буський сектор організації роботи

                                                                                                                  управління організації роботи

                                                                                                                     ГУ ДПС у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь