Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 25.04.2024 17:23
Кількість переглядів: 35

Фото без описуДеклараційна кампанія 2024 триває до 1 травня 2024 року

Головне управління  ДПС у Львівській області нагадує, що кампанія декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2023 року, добігає кінця 30 квітня 2024 року.  

Шановні громадяни, виконайте свій конституційний обов’язок, подавши податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплативши  задекларовані суми податку на доходи фізичних осіб і військового збору - зробіть свій внесок у  фінансову підтримку держави!   

З нормативно-правовою базою та прикладами заповнення податкових декларацій можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у банері «Деклараційна кампанія 2024». 

Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti// Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv   

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot». ]

 

 Цьогоріч платники Львівщини спрямували до Зведеного бюджету понад 20 мільйонів гривень екологічного податку

У першому кварталі 2024 році від платників Львівщини надійшло екологічного податку до державного бюджету 9 838,7 тис. гривень, до місцевого бюджету - 12 025,0 тис. гривень.

Про це повідомив начальник управління оподаткування юридичних осіб  Головного управління ДПС у Львівській області Сергій Рогач. 

За інформацією податківця, відповідно до ст. 240 Податкового кодексу України платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, юридичні особи, що не проводять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів під час провадження діяльності яких на території України здійснюються:

- викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;

-  скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;

-  розміщення відходів;

-  утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

- тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строку.

Сергій Рогач також перелічив низку особливостей сплати екологічного податку у 2024 році. Зокрема, за податковими зобов'язаннями з екологічного податку, що виникли з 01 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року включно, ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об`єкти  становлять 90 відсотків ставок, передбачених пунктами 245.1 і 245.2 статті 245 Кодексу. Починаючи з 1 кварталу 2024 року звітність подається за новими ставками.   

Крім цього, у 2024 році спрощено форму Декларації, з якої виключено рядки 8 додатків до неї та відповідні примітки, які пов`язані з обчисленням та декларуванням пені.

Найбільшим платником екологічного податку у Львівській області є АТ ДТЕК “Західенерго”, питома вага надходжень якого становить 78 відсотків від загальної суми надходжень по області. 

 

З початку 2024 року податковою Львівщини до органів державної виконавчої служби надіслано 1554 вимоги про сплату боргу з ЄСВ на суму майже 108 млн гривень

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що за даними ІС сума заборгованості зі сплати єдиного внеску по області станом на 01.04.2024 cтановить 945,5 млн грн, в т.ч. 694,3 млн грн по юридичних особах 660,7 та 284,8 млн грн по фізичних особах. 

З метою зменшення заборгованості по єдиному внеску та недопущення її зростання в подальшому в 2024 році, за даними територіальних підрозділів,з початку п.р. скеровано до органів державної виконавчої служби 1554 вимоги про сплату боргу з єдиного внеску на загальну суму 107,9 млн гривень. Стягнено боргу з єдиного внеску органами державної виконавчої служби згідно переданих вимог на загальну суму 9,7 млн гривень.

 

Підприємства торгівлі Львівщини спрямували до зведеного бюджету понад 3 млрд грн податкових платежів

Від підприємств торгівлі Львівської області впродовж січня – березня 2024 року до зведеного бюджету надійшло 3 102,4 млн грн податкових платежів. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження збільшилися у на 992,2 млн грн або на 47,0 відсотків. Про це повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Львівській області Микола Никитюк.

Питома вага торгівлі в загальному зборі платежів до зведеного бюджету становить 19,7 відсотка. Найбільшими платниками вказаної галузі є ТОВ «Компанія Окко-Бізнес», ТОВ «Окко-Експрес», ТОВ «АТБ-Маркет», ТОВ «Сільпо-Фуд», Договір про спільну діяльність від 20.05.2015 № 200515 – уповноважена особа ТзОВ «Еко-Промтех», ТОВ «Епiцентр К», ТзОВ «Родинна ковбаска» тощо.

 

Розділ «Онлайн-навчання» доповнено новими матеріалами для платників

У розділі «Онлайн-навчання» на вебпорталі ДПС, який містить корисну інформацію з податкової тематики, навички заповнення податкової звітності та розуміння оптимальних механізмів сплати, розміщено нові матеріали.

У підрозділі «Робота з погашення податкового боргу» розміщено матеріал «Розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу) в умовах дії закону України «Про санкції»».

Підрозділ «Перегляд рішень територіальних органів ДПС у встановленому законодавством порядку» доповнено матеріалом «Аналіз причин, що слугували підставами для задоволення/залишення без задоволення скарг платників податків».

У підрозділі «Податок на доходи фізичних осіб» розміщено відео на тему: «Електронний сервіс предзаповнення податкової декларації про майновий стан і доходи для фізичних осіб – платників податків».

У підрозділі «Е-кабінет» – презентацію «Cтан розрахунків з бюджетом».

Розділ «Онлайн-навчання» мобільний. Він доповнюється новими підрозділами відповідно до потреб платників податків. Вся інформація викладена у відео, презентаційних та текстових матеріалах, які постійно оновлюються та доповнюються.

Загалом на сьогодні розділ «Онлайн-навчання» містить понад 290 відео, текстових та презентаційних матеріалів.

 

Необхідність створювати електронну печатку для ПРРО 

Головне управління  ДПС у Львівській області нагадує, що суб’єкт господарювання самостійно приймає рішення, який засіб буде застосовувати в ПРРО – удосконалений/кваліфікований електронний підпис або удосконалену/кваліфіковану електронну печатку. 

В залежності від обраного засобу суб’єкт господарювання надсилає до ДПС відповідне електронне повідомлення. Таке повідомлення містить дані про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, які включаються до Реєстру ПРРО та, відповідно, дозволені для застосування в цьому ПРРО. 

Станом на 01.04.2024 на обліку перебуває 55 405 реєстраторів розрахункових операцій, з них 38 774 програмних РРО або 70% у загальній кількості.

За  період з 01.04.2024  по 21.04.2024 в ГУ ДПС у Львівській області зареєстровано 997 ПРРО.

 

Про звірку з контролюючим органом

Буська ДПІ нагадує, що відповідно до пп. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України, платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо: 

об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; 

розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; 

права на користування пільгою із сплати податку; 

розміру ставки податку; 

нарахованої суми податку. 

При цьому, переглянути інформацію, що збирається, використовується та формується контролюючими органами у зв’язку з обліком платників податків, платник може в приватній частині «Електронного кабінету». У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок сум податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). 

 

Про оновлений електронний сервіс на вебпорталі ДПС

Державна податкова служба  України для допомоги фізичним особам розробила відеоролик «Предзаповнення декларації про майновий стан і доходи за даними інформаційних баз ДПС та подання її до контролюючого органу» (https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/774470.html).

Матеріали відеоролика містять покрокову інструкцію щодо порядку заповнення декларації при використанні електронного сервісу в електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян». Про це зазначила начальник відділу надання адміністративних та інших послуг Галина Гілевич в коментарях для ЗМІ.

 Доходи, які підлягають обов‘язковому декларуванню: 

-від продажу або надання в оренду рухомого та нерухомого майна; від провадження господарської діяльності або незалежної професійної діяльності (крім підприємців на спрощеній системі оподаткування); 

-у вигляді спадщини або подарунків; 

-іноземні доходи;  прощений (анульований) банком борг за кредитом.

-від продажу цінних паперів та корпоративних прав; 

-не від податкових агентів та інші доходи, які не були оподатковані протягом року. 

Граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи до 1 травня 2024 року. 

Довідкову інформацію з питань декларування можна отримати в Центрі обслуговування платників Буської ДПІ,  інформаційні листи  та нормативно – правові акти розміщені на субсайті ДПС за  посиланням https://tax.gov.ua/,  ГУ ДПС у Львівській області https://lv.tax.gov.ua/.

 

Запитували-відповідаємо: чи можливо тимчасово припинити підприємницьку діяльність?

Порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та порядок державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця визначено Законом України від 15.05.2003 № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» зі змінами та доповненнями.

Законом та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності.

 

Чи дозволяє ПРРО від ДПС створювати довідники товарів? 

Засобами програмного забезпечення ПРРО від ДПС можна створювати та підтримувати в актуальному стані довідники: «Номенклатура», «Групи номенклатури», «Ставки податків та зборів», які користувач ПРРО формує та супроводжує самостійно. 

Керівництво користувача, розміщене за покликанням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/kerivnitstvo-koristuvacha містить розділ «Довідники» з описом алгоритму дій користувача ПРРО щодо створення та керування зазначеними довідниками. 

 

Сплата податків через Електронний кабінет

Платник податків, зокрема, і фізична особа, в особистому кабінеті може сплатити податок, скориставшись однією  із запропонованих платіжних систем. 

Для сплати через Електронний кабінет у меню «Стан розрахунків з бюджетом»  платник може обрати податок (платіж), сканувати QR-код,  підтвердити операцію або - обрати одну із платіжних систем,  вказати реквізити платіжної карти,  підтвердити операцію. 

Платіжне доручення автоматично заповнюється на підставі облікових даних платника та відомостей щодо рахунків для зарахування платежів до бюджету.

Податкова служба впевнено перетворюється на цифровий сервісний орган, тому сплатити податки – доступно та швидко.

 

Для виїзду за кордон на постійне місце проживання необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи

Відповідно до п. 179.3 ст. 179 Податкового кодексу України, платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до контролюючого органу декларацію про майновий стан і доходи не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів перевіряє зазначену в декларації інформацію та самостійно визначене платником податкове зобов'язання, повноту сплати ПДФО та видає довідку про сплату податку  і  відсутність податкових зобов'язань. Зазначена довідка подається платником до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Довідка видається за відсутності заборгованості зі сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору (для платників податку, визначених п. 179.3 ст. 179 ПКУ).

 

 

                                                                                                       Буський сектор організації роботи

                                                                                                                  управління організації роботи

                                                                                                                     ГУ ДПС у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь