Буська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників податків

Дата: 27.05.2024 14:27
Кількість переглядів: 72

Фото без описуЗ 1 травня розширений доступ до інформації про стан розрахунків з бюджетом в електронному кабінеті платника податків!

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що з 1 травня 2024 року в електронному кабінеті для платників податків стане доступним отримання Витягу щодо розрахунків, починаючи з 2013 року за кожний рік окремо та в розрізі податків, зборів та платежів, а також єдиного соціального внеску.

 Нагадаємо, раніше отримати такий документ можна було тільки за звітні періоди поточного року.

Крім цього, розроблено окремий функціонал для платників, які мають податковий борг на день подання Запиту про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС стосовно розрахунку пені, яка буде нарахована у разі погашення такого боргу поточною датою.

Алгоритм дій:

1)    Платник створює Запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС за формою «J/F1300207» в приватній частині електронного кабінету у пункті меню «Заяви, запити для отримання інформації» шляхом: 

 

для поля «період з «01» січня 20__року по «__»____20___року» Запиту:

вибору із переліку дати, місяця, року, за який платник бажає отримати «Витяг з інформаційної системи органів ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та сплати єдиного внеску». За кожний рік запит подається окремо.

 

для поля «Розрахувати суму пені у поточному бюджетному році»(п.п.129.1.1 та 129.1.3 пункту 129.1 статті 129 Податкового кодексу України)***» Запиту:

встановлення позначки для розрахунку пені, якщо у платника є податковий борг (крім єдиного внеску) та він бажає визначити суму пені станом на наступний день від дня подання Запиту. Платник також може не встановлювати позначку для її розрахунку. Встановлення позначки неможливе, якщо у Запиті визначено платником період «минулі роки»;

для поля «В розрізі платежів» Запиту: 

встановлення позначки для отримання інформації в розрізі всіх своїх платежів. 

Якщо платник не встановлює позначку, то отримає узагальнену інформацію, без розрізу платежів;

  для поля «З підписом ***** (станом на 1 число звітного місяця)» Запиту: 

встановлення позначки для отримання Витягу з кваліфікованим електронним підписом посадової особи контролюючого органу (КЕП).

Разом з цим, встановлення позначки можливе, якщо у Запиті зазначено 1-ше число місяця будь-якого року. Якщо платник не встановлює позначку, то отримає інформацію без КЕП.

2) Надсилає Запит до органу ДПС за своїм основним місцем обліку.

3) Отримує Витяг за формою «J/F1400207».

 

Декларанти Львівщини відзвітували про 7,5 млрд грн доходів

Впродовж Деклараційної кампанії – 2024 декларанти Львівщини відзвітували про 7,5 мільярда гривень отриманих у 2023 році доходів. 

Очікуваний фінансовий ефект нинішньої деклараційної кампанії – сплата до бюджетів 210,8 млн гривень  ПДФО і 31,6 млн гривень військового збору.   

«Декларуючи доходи, жителі Львівщини продемонстрували активну громадянську позицію та зробили вагомий внесок у бюджетну стабільність громад та обороноздатність держави», - про це зазначив  в.о. начальника Головного управління ДПС у Львівській області Микола Никитюк. 

Нагадуємо, що громадяни, які ще не задекларували отримані доходи за 2023 рік, зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи та самостійно сплатити суму податкового зобов’язання до 30 липня 2024 року.

 

Щодо нарахувань по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з фізичних осіб

ГУ ДПС у Львівській області інформує, що на сьогодні сформовано та вже розпочато процес надсилання через Укрпошту податкових повідомлень-рішень на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок) за 2023 рік.

Поряд із цим платники мають можливість ознайомитись із нарахованою сумою податку без відвідування відділення Укрпошти шляхом перегляду власного кабінету платника податків (https://cabinet.tax.gov.ua ) або додатку «Моя податкова».

При отриманні податкового повідомлення-рішення, платник немає потреби оскаржувати рішення через суд чи до ДПС України, якщо не згідний із сумою нарахованого податку. 

Все уточнити можна набагато простіше, звернувшись до податкового органу за місцем реєстрації з оригіналами документів на право власності на нерухомість. 

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку, контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і вручає йому нове податкове повідомлення-рішення. 

 

Дії платника, у разі несправності програмного РРО

У разі несправності програмного реєстратора розрахункових операцій суб’єкту господарювання необхідно встановити вид несправності та: 

- якщо несправність пов’язана  з порушенням роботи програмного забезпечення (далі – ПЗ), то слід оновити версію ПЗ ПРРО та повторити процедуру закриття зміни; 

- якщо виявлена несправність (пошкодження) самого пристрою - слід подати Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО (J/F 1316701) (додаток 2 до Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» з позначкою про несправність та після відновлення роботи пристрою подати Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (за ідентифікатором форми J/F 1316605) з позначкою про відновлення роботи; 

- якщо пристрій викрадено/втрачено, - слід подати Повідомлення за ф. № 2-ПРРО з позначкою про крадіжку. У такому випадку реєстрація викраденого/втраченого ПРРО скасовується. Для відновлення проведення розрахункових операцій необхідно зареєструвати новий ПРРО, якому у встановленому порядку буде присвоєно фіскальний номер. 

 

З початку 2024 року на Львівщині зареєстровано 2664 програмних РРО

В управлінні податкових сервісів ГУ ДПС у Львівській області повідомили, що кількість реєстраторів розрахункових операцій на Львівщині зросла в 2,8 раза за останні три роки (на 01.05.2021 року на обліку перебувало 19814, на 01.01.2024 – 54083 РРО, на 01.05.2024 – 56381 РРО). При цьому відбулося значне зростання кількості зареєстрованих програмних РРО (далі – ПРРО) з 1844 на 01.05.2021 до 39757 на 01.05.2024 або майже в 22 рази. З початку 2024 року кількість ПРРО зросла на 2664 або на 7,2% (з 37093 до 39757 ПРРО).

Станом на 01.05.2024 в ГУ ДПС у Львівській області на обліку перебувало 56381 РРО, з них ПРРО – 71 % від загальної кількості.

 

Про зручність електронних сервісів зазначили у податковій

Днями, на черговій зустрічі в Буській ДПІ платникам роз’яснили порядок державної  реєстрації  ФОП, як обрати відповідно до видів діяльності систему оподаткування та як і коли звітувати на різних системах оподаткування.  

Також інформували  про сплату єдиного податку для тих осіб, що обрали спрощену систему оподаткування та нагадали про обов’язковість використання РРО/ПРРО у своїй діяльності для усіх категорій платників, окрім першої групи єдиного податку.

Ознайомили присутніх і з електронними сервісами ДПС, зокрема застосунком для мобільних телефонів «Моя податкова», Електронним кабінетом платника та зазначили, що з 1 травня 2024 року в Електронному кабінеті платника стало доступним отримання Витягу щодо стану розрахунків, у розрізі податків, зборів, платежів, а також єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, починаючи з 2013 року та кожний рік окремо, а також надають роз’яснення щодо  отримання Витягу.

 

Відповідаємо  на запитання платників: що таке податкові пільги?

Відповідно до п. 30.1 ст.30 Податкового кодексу України, податкова пільга - передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов'язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених пунктом 30.2 цієї статті.  Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об'єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат.  Платник податків вправі використовувати податкову пільгу з моменту виникнення відповідних підстав для її застосування і протягом усього строку її дії.  Податкові пільги, не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані з бюджету. 

 

Змінили місце проживання – повідомте податкову

Буська ДПІ нагадує, що при зміні адреси реєстрації, фізичні особи зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних. Форму заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків ( ф. №5ДР та Заяви про внесення змін до окремого реєстру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, щодо фізичних осіб, які обліковуються за серією та номером паспорта ( ф. №5ДРП), затверджено наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 №822. Фізичні особи подають зазначені заяви особисто або через представника до Державної податкової інспекції за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання - до ДПІ за новим місцем проживання.

Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якої ДПІ. Водночас повідомляємо, що Заяву за формою №5ДР можна подати в електронній формі через Електронний кабінет платника чи мобільний за стосунок «Моя податкова».

Слід пам’ятати, що заява подається протягом місяця з дня виникнення таких змін. 

 

Щодо права на податкову знижку

Відповідно до ст. 166 Податкового кодексу платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п. 166.3 ст. 166 ПКУ.

Громадяни, для реалізації права на податкову знижку, мають подати до контролюючого органу декларацію про майновий стан і доходи. При цьому, на вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку. Одним із таких підтверджуючих документів є довідка про доходи платника. Враховуючи те, що форму довідки про доходи не затверджено жодним законодавчим документом, то така довідка надається у довільній формі. Проте, крім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), в довідці обов’язково зазначається наступне: 

сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою); 

розмір та сума податкової соціальної пільги; 

сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб. 

Звертаємо увагу, що особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку. 

 

Податкова служба пропонує десятки онлайн-сервісів, які спрощують взаємодію з органами ДПС

Буська ДПІ інформує, що для того, щоб здійснювати листування з контролюючими органами через Електронний кабінет, платнику необхідно надіслати Заяву про бажання отримувати документи через Електронний кабінет за формою: 

  J1391602 – для юридичних осіб; 

  F1391602 – для фізичних осіб. 

На сьогодні податкова служба пропонує десятки онлайн-сервісів, які спрощують взаємодію з органами ДПС та економлять час і ресурси платників податків. Більшість з них реалізовано в Електронному кабінеті: https://cabinet.tax.gov.ua/

Детальна інформація про електронні сервіси доступна за посиланням: https://tax.gov.ua/diyalnist-/elektronnyi-servisi/

 

                                                                                                       Буський сектор організації роботи

                                                                                                                  управління організації роботи

                                                                                                                     ГУ ДПС у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь